Σε συναγερμό είναι χώρες της νοτίου Αφρικής καθώς η σαρωτική τροπική καταιγίδα Άνα έπληξε Μαδαγασκάρη, στη Μοζαμβίκη και στο Μαλάουι αφήνοντας 77 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Οι κυβερνήσεις και σωστικά συνεργεία στις τρεις χώρες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης του εύρους των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στις ακτές στον Ινδικό Ωκεανό και στο κανάλι της Μοζαμβίκης.
Το βράδυ της Πέμπτης στη Μαδαγασκάρη, που θρηνεί 48 θύματα, κηρύχθηκε κατάσταση εθνικής καταστροφής.
Στη Μοζαμβίκη και στο Μαλάουι, οι απολογισμοί των θυμάτων παρέμειναν αντίστοιχα στους 18 και στους 11 νεκρούς. Η καταιγίδα έπληξε επίσης τη Ζιμπάμπουε, όπου όμως οι αρχές δεν έχουν ανακοινώνει κανέναν θάνατο.
Δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές, εκατοντάδες κατέρρευσαν υπό το βάρος των λίτρων νερού που έπεσαν μέσα σε μερικές μέρες και άνθρωποι παγιδεύτηκαν.
Γέφυρες κατέρρευσαν μετά την υπερχείλιση ποταμών, που παρέσυραν αυτοκίνητα και τους επιβαίνοντες σε αυτά. Χωράφια πλημμύρισαν, βοοειδή παρασύρθηκαν από τα νερά, καταστρέφοντας το βιός κατοίκων.
Στην Μαδαγασκάρη, 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, γυμναστήρια και σχολεία επιτάχθηκαν, μετατράπηκαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
Αφού διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, η τροπική καταιγίδα Άνα έπληξε το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης. Περισσότερα από 10.000 σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία και υποδομές ηλεκτροδότησης. Η κυβέρνηση και ο ΟΗΕ υπολογίζουν σε 500.000 τον αριθμό των πληγέντων σε αρκετές επαρχίες.
Νέα καταιγίδα, που βαπτίστηκε Μπατσιράι, σχηματίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό και αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Μοζαμβίκης. Μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη «τροπική καταιγίδα μέσα στις επόμενες ώρες», προειδοποιεί ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
Τέσσερις ως έξι κυκλώνες προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή ως τα τέλη του Μαρτίου, όταν ολοκληρώνεται η περίοδος των βροχών.
Σύμφωνα με τη Μίρτα Καουλάρντ, αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Μοζαμβίκη, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική» καθώς ο βαθμός τρωτότητας αρκετών περιοχών είναι «πολύ υψηλός».
Η Ιταλίδα εξήγησε ότι «η Μοζαμβίκη πρέπει να αντιμετωπίσει μια περίπλοκη κρίση στον βορρά, που πιέζει ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό της χώρας, τον πληθυσμό, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού» και «η πρόκληση είναι γιγαντιαία».
Στο γειτονικό Μαλάουι, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει βυθισμένο στο σκοτάδι από τις αρχές της εβδομάδας. Οι ξαφνικές πλημμύρες ανάγκασαν τις εταιρείες ηλεκτροδότησης να σταματήσουν τη λειτουργία των γεννητριών τους. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ξανάρχισε σταδιακά εδώ και δύο μέρες, αλλά πολλές δομές του δικτύου έχουν καταστραφεί.
«Προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις υγείας και στα σχολεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος του Μαλάουι (ESCOM).
Το νότιο τμήμα της Αφρικής, ειδικά η Μοζαμβίκη, έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια από σφοδρές καταιγίδες και κυκλώνες, που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές και έχουν εκτοπίσει μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Πηγή: Cnn.gr