Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονται από κάμερα που προωθήθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού, το παιδί φαίνεται ξαπλωμένο στο πλευρό - Eίναι αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι ζωντανό
Στις τελευταίες εικόνες που προέρχονται από κάμερα που προωθήθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού, το παιδί φαίνεται ξαπλωμένο στο πλευρό και είναι αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι ζωντανό, δήλωσε διασώστης.
Οι ερευνητές εισήλθαν, από νωρίς το απόγευμα, στο τούνελ που οδηγεί στον θύλακα όπου βρίσκεται ο Ράιαν. Συνοδεύονται από ιατρική ομάδα, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα ξαναβγούν. Εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανό το παιδί και αγνοούν σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκεται.
Το παιδί έχει εγκλωβιστεί στο πηγάδι που ξεπερνά τα 30 μέτρα κάτω από τη Γη στην επαρχία Λααγιούν. Το αγοράκι έπεσε στο πηγάδι το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια ακούστηκε να κλαίει.
Όπως είπε η μητέρα του, έπαιζε κοντά στο σημείο προτού εξαφανιστεί. Εκείνη έντρομη έσπευσε να τηλεφωνήσει στις Αρχές αφού έμαθε τι είχε συμβεί.
Οι διασώστες αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες, όπως κατολίσθηση και παρουσία ογκόλιθων. Οι φωτογραφίες, που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνουν εκατοντάδες ντόπιους να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης.
Στην είσοδο του τούνελ βρίσκεται ομάδα πυροσβεστών, ένα ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο με ιατρικό εξοπλισμό. Ιατρικός εξοπλισμός και υλικό έχουν προωθηθεί το εσωτερικό του τούνελ.
Οι εργασίες διάνοιξης του οριζόντιου τούνελ μήκους λίγων μέτρων έχει προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς στην απομονωμένη κοινότητα της επαρχίας Τσεφτσαουέν του βόρειου Μαρόκου και όλες οι προσπάθειες είναι επικεντρωμένες στην αποφυγή κατολισθήσεων.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πλήθος χιλιάδων ανθρώπων έχει συρρεύσει και κατασκηνώσει παρά το κρύο στην ορεινή αυτή περιοχή του Ριφ, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων.
Μεταλλικά φράγματα έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίσουν το πλήθος να πλησιάσει.
Καθώς οι εργασίες προχωρούν, οι άνθρωποι φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και χειροκροτούν για να ενθαρρύνουν τους διασώστες.
Το δράμα του Ράιαν έχει προκαλέσει κύμα συγκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Μάγρεμπ μέχρι το Ιράν και από την Υεμένη μέχρι τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η περιπέτεια του μικρού στο Μαρόκο έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο με το hashtag #SaveRayan (Σώστε τον Ραγιάν) στα αραβικά να έχει γίνει viral σε όλη τη Βόρεια Αφρική, περιλαμβανομένης της γειτονικής Αλγερίας.
«Προσεύχομαι και ικετεύω τον Θεό να βγει το αγόρι μου από εκεί ζωντανό και ασφαλές», δήλωσε η μητέρα του Ραγιάν, Γουασίμα Χαρσίτς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ. «Σε παρακαλώ, Θεέ μου, πάρε μου τον πόνο και τον δικό του μέσα σε εκείνη τη σκονισμένη τρύπα», συνέχισε με δάκρυα στα μάτια.
Κάμερα κλειστού κυκλώματος έχει ποντιστεί στο σημείο για να παρακολουθεί το αγόρι, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP του Μαρόκου.
Την Πέμπτη διασώστες χρησιμοποίησαν πέντε εκσκαφείς για να ανοίξουν μια παράλληλη τρύπα και στη συνέχεια μια οριζόντια σήραγγα τριών μέτρων σε μια προσπάθεια να φθάσουν στο σημείο που εγκλωβίστηκε το παιδί. «Κατάφερα να επικοινωνήσω με το αγόρι και το ρώτησα αν με ακούει», είπε ο εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου Ιμάντ Φάχμι, «Υπήρξε απάντηση. Περίμενα ένα λεπτό κι είδα ότι άρχισε να χρησιμοποιεί το οξυγόνο».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαρόκου, Μουσταφά Μπαϊτάς είπε ότι μελετώνται διάφοροι τρόποι για τη διάσωση του παιδιού. Γιατροί, νοσοκόμοι κι ένα ελικόπτερο βρίσκονται στο σημείο ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός του αγοριού, να το μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Ομάδα γιατρών βρίσκεται σε επιφυλακή
Στον τόπο της επιχείρησης έχει μεταβεί μια ομάδα ιατρών για να εξετάσει το παιδί και πιθανόν να πραγματοποιήσει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση όταν ανασυρθεί ο μικρός.
Οι διασώστες κατάφεραν να εφοδιάσουν τον 5χρονο με νερό και οξυγόνο μέσω σωλήνων και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή για να τον μεταφέρει σε γειτονικό νοσοκομείο.
Κίνδυνος κατολίσθησης
Ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Αμπντελχαμπί Τεμράνι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Oula ότι η διάμετρος του πηγαδιού είναι μικρότερη από 45 εκατοστά.
Η φύση του εδάφους, σημείωσε, καθιστά επικίνδυνη την απόπειρα διεύρυνσης της τρύπας, γεγονός που σημαίνει ότι η μοναδική λύση είναι να πραγματοποιηθούν μεγάλης έκτασης εκσκαφές γύρω από το πηγάδι.
Η μετάδοση της επιχείρησης διάσωσης από πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας έχει προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ που παρακολουθούν εναγωνίως την τύχη του παιδιού.
Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής και αστέρι της «Παρί Σεν Ζερμέν», Ασράφ Χακίμι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιχείρηση συνοδεύοντάς το κείμενο με emojis με μια ραγισμένη καρδιά και με χέρια σε στάση προσευχής. Από την πλευρά του, ο αλγερινός άσος της Μάντσεστερ, Ριγιάντ Μαχρέζ, ανάρτησε τη φωτογραφία του Ραγιάν στο Facebook με το hashtag «Μείνε Δυνατός».
Το ατύχημα του μικρού Ραγιάν έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση και πολλά είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Twitter υπάρχει και το σχετικό hashtag #SaveRayan.
Πηγή: Protothema.gr