Σε απόγνωση είναι χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και ειδικά των περιοχών Ισθμίων, Καλαμακίου, Κυράς Βρύσης, Κεχριών, Λουτρακίου αλλά και της Κορίνθου μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ύστερα από το ατύχημα με το βυτιοφόρο βενζίνης το βράδυ της Παρασκευής.
Έχει αλλάξει η καθημερινότητα τους, οι επιχειρήσεις τους νέκρωσαν ενώ για να καλύψουν μικρές αποστάσεις από τα σπίτια στις εργασίες τους ή σε άλλες υποχρεώσεις τους που βρίσκονται από την άλλη πλευρά και τους χωρίζει ο Ισθμός χρειάζεται να διανύσουν μέχρι και 30 χιλιόμετρα.
«Μία απόσταση που κανονικά την έκανα σε 2 λεπτά τώρα χρειάζομαι μιάμιση ώρα και περίπου 30 χιλιόμετρα. Τα παιδιά μας αποκλείστηκαν από τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες τους», λέει στο ethnos.gr ο Δημήτρης Σαραντάκος, κάτοικος της περιοχής Καλαμακίου.
Έκανε μία μέρα για να γυρίσει από τον... τελικό
Το βράδυ της Παρασκευής είχε πάει σε φιλικό σπίτι στις Κεχριές για να δει τον δεύτερο τελικό του μπάσκετ αλλά μετά το ατύχημα εγκλωβίστηκε. Μετά την κατεδάφιση της γέφυρας χρειάστηκε 90 λεπτά να πάει σπίτι του καθώς έπρεπε να γυρίσει πίσω, να μπει στην Εθνική Οδό από τον κόσμο των Αγίων Θεοδώρων.
«Έμεινα σχεδόν μία μέρα μακριά από την οικογένειά μου. Έτσι μου ερχόταν να πάω κολυμπώντας απέναντι. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά», λέει με οργή.
Το γεφύρι της... Άρτας
Το πρόβλημα στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο όχι από την Παρασκευή το βράδυ που έγινε το τροχαίο αλλά από τις αρχές Απριλίου όταν βγήκε εκτός λειτουργίας και το δεύτερο ρεύμα κυκλοφορίας της βυθιζόμενης γέφυρας των Ισθμίων.
Πριν από δύο χρόνια είχε γίνει ατύχημα με πλοίο που είχε χτυπήσει τη γέφυρα και από τότε βγήκε εκτός λειτουργίας το ένα ρεύμα λειτουργίας. Τον Απρίλιο του 2024 η βυθιζόμενη γέφυρα αποσυναρμολογήθηκε και βρίσκεται για επισκευή, όπως λέγεται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναδόχου του έργου η γέφυρα θα λειτουργούσε μετά από δύο μήνες, δηλαδή αρχές Ιουνίου. Παρά τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Λουτρακίου και ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ η γέφυρα στην Εθνική οδό που κατεδαφίστηκε είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
«Από το 2018 ταλαιπωρούμαστε»
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή με την κατεδάφιση της γέφυρας στην Εθνική Οδό είναι απελπιστική. Χάσαμε και τη δεύτερη πρόσβαση που είχαμε με την απέναντι πλευρά. Έχει εγκλωβιστεί όλη η περιοχή κι αυτό διότι από το 2018 έχουμε σοβαρά προβλήματα και μόνιμα παράπονα από τη λειτουργία της βυθιζόμενης γέφυρας στα Ίσθμια. Καταρχήν η βυθιζόμενη γέφυρα του Ισθμού εδώ και δύο χρόνια λειτουργούσε με το ένα ρεύμα κυκλοφορίας ύστερα από άλλο ατύχημα όταν έπεσε πάνω της ένα διερχόμενο καράβι. Και το ένα ρεύμα το έκοψαν αρχές Απριλίου. Μας είπαν σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη και μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν ξέρει κανείς τίποτα», είπε στο ethnos.gr ο Ηλίας Ριζομιλώτης πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιστικού Συλλόγου Καλαμακίου.
Περιπέτεια για τους μαθητές
Όπως τονίζει ο Ηλίας Ριζομιλώτης, το πρωί της Τρίτης οι μαθητές από το Καλαμάκι και το Σαρωνικό θα πρέπει να πάνε απέναντι στο χωριό Κυρά Βρύση που βρίσκεται το σχολείο τους για να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Μία απόσταση 5 λεπτών με το σχολικό λεωφορείο ίσως χρειαστούν και 90 λεπτά για να την καλύψουν και άλλα 90 για να επιστρέψουν.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό...
Παράπονα από τη λειτουργία της βυθιζόμενης
Όλοι οι κάτοικοι των περιοχών έχουν παράπονα από τη λειτουργία της βυθιζόμενης γέφυρας που γίνεται από την εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου. Υποστηρίζουν πως κανείς δεν τους ενημερώνει επίσημα για την επαναλειτουργία της ενώ με λύπη και παράπονο βλέπουν πως δε συμβαίνει το ίδιο με τη βυθιζόμενη γέφυρα της Περαχώρας. Εκεί, όταν χρειάζονται εται να προφανώς επειδή έχει μεγαλύτερη κίνηση καθώς ενώνει το Λουτράκι με την Κόρινθο.
«Δεν έχουμε εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως γιατί εκεί ενώνει δύο μεγάλες πόλεις ενώ εδώ σε μας ενώνει δύο χωριά και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», συμπληρώνει ο Ηλίας Ριζομιλώτης.
Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις για δήλωση Σταϊκούρα
Οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται ικανοποιήθηκαν με τη δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα πως η νέα γέφυρα στην Εθνική Οδό θα είναι έτοιμη μέσα σε πέντε μέρες αλλά εκφράζουν επιφυλάξεις και φόβους πως οι πέντε μέρες θα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο διάστημα.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο»
Ο Γιάννης Θεοδώρου που μένει στο Καλαμάκι και πριν λίγες ημέρες έπιασε δουλειά σε τουριστική επιχείρηση στις Κεχριές βλέπει τη ζωή του να αλλάζει, τα παιδιά του αποκλείονται από τα φροντιστήρια αλλά και τον σταθμό του Προαστιακού στην Κόρινθο που έφτασε σε 10 λεπτά από το σπίτι του:
«Βρισκόμαστε στις 8 Ιουνίου και κανείς δεν έχει ενημέρωση το πότε θα λειτουργήσει η βυθιζόμενη γέφυρα. Γκρεμίστηκε και η γέφυρα στην Εθνική Οδό. Μετά τα γεγονότα με το βυτιοφόρο και την κατεδάφιση της μοναδικής γέφυρας που μας εξυπηρετούσε πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα. Δε μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να καταλάβουν πως έχει κοπεί η ζωή μας στη μέση. Δεν είμαι σίγουρος εάν θα έχουμε λύση σε πέντε μέρες. Από Δευτέρα πρέπει να πάμε στις δουλειές μας. Δεν ξέρω τι ώρα θα φτάσω. Αφήστε τα κόστη και τις βενζίνες και αφήστε το τι θα γίνει εάν γίνει κάποιο άλλο τροχαίο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», λέει ο Γιάννης Θεοδώρου.
Πηγή: ethnos.gr