«Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών» απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.
Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.
Η απάντηση της Αθήνας στον Τσαβούσογλου
Η Αθήνα είχε απαντήσει στις τουρκικές αιτιάσεις σημειώνοντας ότι ξεφεύγουν της λογικής.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, έκανε λόγο για αιτιάσεις που «δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου» αλλά και «ξεφεύγουν και της απλής λογικής».
Αρχικώς, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η Αθήνα απορρίπτει «εν τω συνόλω τους» τις «πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».
«Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» ξεκαθάρισε.
Αφού επεσήμανε πως η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει τη θέση της επί του ζητήματος «επανειλημμένα και δημόσια» συνέχισε:
«Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.
Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο «μνημόνιο».
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».
Πηγή: iEidiseis.gr