Κόσμος

Πόλεμος Ουκρανία - Τσέρνομπιλ: Γιατί ήθελε το πυρηνικό εργοστάσιο «φάντασμα» ο Πούτιν

Πόλεμος Ουκρανία - Τσέρνομπιλ: Γιατί ήθελε το πυρηνικό εργοστάσιο «φάντασμα» ο Πούτιν

Λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μονάδες τεθωρακισμένων που εισέβαλλαν από το έδαφος της Λευκορωσίας στο βορρά, έδωσαν μεγάλη μάχη με την ουκρανική εθνοφρουρά για να καταλάβουν το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Μια σκληρή μάχη στην οποία μετά από προσπάθεια έπεσε στα χέρια των Ρώσων με πολλούς να αναρωτιούνται «γιατί ήθελε ο Πούτιν το φάντασμα του Τσερνόμπιλ» που το 1986 προκάλεσε έναν πυρηνικό όλεθρο στην Ευρώπη.

«Η τοποθεσία είναι σημαντική λόγω της θέσης της», είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό NBC ο απόστρατος υποστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Αν οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθεντο στο Κίεβο από τα βόρεια, το Τσερνόμπιλ βρίσκεται ακριβώς στο δρόμο τους καθ' οδόν προς το Κίεβο».

The first video from the captured Chernobyl nuclear power plant. Ukraine's PM Shmyhal has confirmed that the exclusion zone and all the NPP facilities have come under the control of the Russian forces. pic.twitter.com/D1da62UiRV

— Tadeusz Giczan 🇺🇦 (@TadeuszGiczan) February 24, 2022

Το Τσερνόμπιλ, απέχει λιγότερο από 17 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, έναν σύμμαχο της Ρωσίας όπου η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα προετοιμάζοντας την επίθεσή της. Από εκεί, είναι μια ευθεία πορεία 80 μιλίων νότια προς το Κίεβο.

Η διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο μέσω του Τσερνομπίλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ρώσους στρατιωτικούς επειδή θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο στη Λευκορωσία, αποφεύγοντας μια δυνητικά επικίνδυνη διέλευση του μεγάλου ποταμού, που διχοτομεί την Ουκρανία, πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

«Το θέλουν γιατί θέλουν να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της υπό εξέλιξη χώρας», υποστηρίζει η Έβελιν Φάρκας, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία στην κυβέρνηση Ομπάμα. «Θέλουν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα».

Ωστόσο τόσο Ουκρανοί όσο και δυτικοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να μετατραπεί το Τσέρνομπιλ στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων που πλέον το ελέγχουν.

Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal said the so-called Chernobyl exclusion zone and all the structures of the Chernobyl nuclear power plant are under the control of Russian armed groups https://t.co/2c2IBrE0fS pic.twitter.com/q5BDKesSIm

— Reuters (@Reuters) February 25, 2022

Σύμβολο υπεροχής της ΕΣΣΔ

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Πρόεδρου, Podolyak υποστήριξε ότι «είναι αδύνατο να πούμε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ είναι ασφαλής μετά από μια εντελώς άσκοπη επίθεση από τους Ρώσους». «Αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές στην Ευρώπη σήμερα».

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο και ελήφθησαν από πολλά πρακτορεία ειδήσεων φαίνεται να δείχνουν ρωσικά τανκς στην άσφαλτο του Τσέρνομπιλ.

Το ακριβές μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά η ταχύτητα με την οποία οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταλήφθηκε, δείχνει πόσο εύκολο ήταν για του Ρώσους να φτάσουν έως την εγκαταλελειμμένη γειτονική πόλη Πριπιάτ.

Κατά μια άλλη εξήγηση η κατάληψη του Τσερνομπίλ, μιας τοποθεσίας που άκμαζε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, θα μπορούσε να έχει συμβολική σημασία για τον Πούτιν.

Θα μπορούσε όμως να ενέχει και τον κίνδυνο πυρηνικών συνεπειών εάν ο ρωσικός στρατός στοχοποιηθεί σε αυτήν την τοποθεσία.

Αν και ο Podolyak αποκαλεί την επίθεση «άσκοπη», η κατάληψη μιας τέτοιας εμβληματικής και τραγικής τοποθεσίας είναι σαφώς ένα άλλο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τις ουκρανικές αρχές.

Η τάση του Πούτιν για πολύπλευρες στρατιωτικές εκστρατείες του επέτρεψε να θολώσει τα νερά της διπλωματίας τις τελευταίες εβδομάδες και η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ φαίνεται να έχει αιχμαλωτίσει την Ουκρανία.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα