Κόσμος

Πυρηνικά: Δέκα πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος έτοιμα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο όλεθρος

Πυρηνικά: Δέκα πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος έτοιμα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο όλεθρος

Τι αναφέρει ο οδηγός από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ για το εφιαλτικό αυτό σενάριο - Πώς να προετοιμαστείτε και να προστατευτείτε σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη στρατιωτική διοίκηση του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής σε συναγερμό. Πρόκειται για ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που περιλαμβάνουν και πυρηνικά όπλα, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά έθεσε σε κατάσταση συναγερμού το τεράστιο Ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δικαιολογήθηκε για την εντολή του αυτή λέγοντας πως το έκανε έπειτα από τις επιθετικές δηλώσεις των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, αμέσως μετά ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκου, ανέφερε πως μετά την σχετική εντολή του Πούτιν, βρίσκονται ήδη σε πολεμική ετοιμότητα τα ρωσικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων, τα πυρηνικά υποβρύχια στον Ειρηνικό και το Βορρά, καθώς και η στρατηγική αεροπορία.

Όλα μοιάζουν ο κόσμος να ξαναζεί τον εφιάλτη που ζούσε επι «ψυχρού πολέμου» όταν κανείς δεν ήξερε ποιος «θα πατήσει το κουμπί» και πότε η γη θα διαλυθεί από έναν πόλεμο των δυο υπερδυνάμεων. Όλοι απεύχονται να αναβιώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριo μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει ειδικούς οδηγούς για τέτοια εφιαλτικά σενάρια και πλέον μπορεί ο καθένας στο διαδίκτυο να διαβάσει κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει όταν πατηθούν τα κουμπιά.

Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι 241 σελίδων και μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε μέσα στο έδαφος. Δηλαδή να κρυφτούμε σε κάποιο υπόγειο, ή καταφύγιο. Το θέμα όμως είναι πως θα επιβιώσουμε εκεί μέσα.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του:

Νερό τουλάχιστον για τις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή που θα πέσει η πυρηνική βόμβα. (Εδώ πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται 3,5 λίτρα την ημέρα)

Φαγητό τουλάχιστον και αυτό για 3 ημέρες και οπωσδήποτε συσκευασμένο.

Ραδιόφωνο με μπαταρίες. Όταν πέσουν οι βόμβες δεν θα υπάρχει τίποτε επάνω στην επιφάνεια. Και φυσικά δεν θα υπάρχει τηλεόραση, ίντερνετ, ηλεκτρικό, κινητά τηλέφωνα. Μόνο μέσω ραδιοφώνου θα γίνεται η επικοινωνία.

–Κουτί πρώτων βοηθειών

Φακός με μπαταρίες. (Όπως είπαμε δεν θα υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό)

Σφυρίχτρα. Αφού όπως και στους σεισμούς η σφυρίχτρα βοηθάει να εντοπιστεί κάποιος που έχει θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα.

Μάσκα. Όχι τις μάσκες που φοράμε για τον κοροναϊό, αλλά μάσκα με φίλτρο ενεργού άνθρακα.

–Υγρά μαντηλάκια, για λόγους υγιεινής

–Χάρτες της περιοχής όπου βρισκόμαστε

Εργαλειοθήκη με βασικά εργαλεία που θα μας φανούν χρήσιμα αργότερα.

Πώς να προστατευτείτε σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Διεθνή ΜΜΕ έχουν αρχίσει ήδη να ασχολούνται με το χειρότερο δυνατό σενάριο, στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης: Μια πυρηνική έκρηξη.

Το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο δίνει τη δυνατότητα πλήγματος σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Αν γινόταν πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ, αναφέρει το Business Insider, οι κάτοικοι θα είχαν μόλις 30 λεπτά ή και λιγότερο, να βρουν καταφύγιο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ενημερωθούν άμεσα για την επίθεση. Αν η Ρωσία έριχνε πυρηνικά από τα διεθνή ύδατα έξω από τη Νέα Υόρκη, πόλεις της; Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη και η Ουάσινγκτον θα είχαν μόλις 10 με 15 λεπτά για να προετοιμαστούν.

«Δεν θα είχατε χρόνο ούτε να πάρετε τα παιδιά σας από το σχολείο», αναφέρει ο Irwin Redlener, ειδικός δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος είναι ειδικευμένος για καταστάσεις καταστροφής. Κρίσιμης σημασίας είναι οι πρώτες ώρες μετά το πυρηνικό χτύπημα. Το ποσοστό έκθεσης σε ραδιενέργεια αυξάνεται κατά 55% μια ώρα μετά την έκρηξη και κατά 80% μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με το Johns Hopkins.

Οι άμεσες κινήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών είναι καθοριστικές, όπως να καλύψουμε τα μάτια μας ή να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο υπόγειο, ίσως μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

Ακολουθούν επιγραμματικά οι κινήσεις που μπορούν να μας σώσουν τη ζωή σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης:

Τα πρώτα 30 λεπτά, καλύπτουμε τα μάτια μας και θωρακίζουμε το πρόσωπό μας
Τα πρώτα 45 λεπτά, αναζητούμε καταφύγιο σε εσωτερικό χώρο μακριά από παράθυρα
Το πρώτο 24ωρο: Ξεπλενόμαστε στο ντους και μένουμε μέσα μέχρι να μας ειδοποιήσουν οι αρχές ότι είναι ασφαλές να κυκλοφορήσουμε σε εξωτερικούς χώρους.
Πηγή: protothema.gr
Photo by Kilian Karger on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup