Οσα είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νυχτερινό του διάγγελμα - «Κρύο-ζέστη» με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ενώ ο Πούτιν εμμένει στους στόχους του για πλήρη επικράτηση - Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν, λέει το Κίεβο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στην αισιόδοξη οπτική για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και σε νυχτερινό του διάγγελμα εκτίμησε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, αλλά «θα χρειαστεί χρόνος, προσπάθεια και υπομονή ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου». Όπως σημείωσε «όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».
Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση. Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.
Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι επιμένει και θα επιμένει ίσως για πολύ ακόμα ή και όσο χρειαστεί, για πλήρη επικράτηση στο πολεμικό πεδίο, καθώς οι κινήσεις των στρατιωτικών του δυνάμεων δείχνουν ότι ετοιμάζει απόβαση στην Οδησσό για να πετύχει πλήρως τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από τη θάλασσα. Ενδεικτική των διαθέσεων της Μόσχας είναι η δήλωση που έκανε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια: «Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία όταν επιτευχθούν οι στόχοι των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο διπλωμάτης, την ώρα που οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.
Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να στηρίξουν την Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη δοκιμαζόμενη χώρα για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της ενάντια στη ρωσική εισβολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου, αν και ξεκαθαρίστηκε και χθες, αυτή τη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Συμμαχία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Συμφωνώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλους συμμάχους στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς.
The #German TV channel ZDF published a video showing how #Russian soldiers shoot a civilian who raised his hands up. The man tried to evacuate from #Kyiv by car, but was shot dead. pic.twitter.com/BTPZvpU4sX
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Πάντως ευρωπαίοι ηγέτες, όπως οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας έφτασαν στο Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι σε μία ένδειξη συμπαράστασης.
"We've been doing everything that we can to give them the tools they need to survive, because they're going to defend their city one way or another."
— CNN (@CNN) March 16, 2022
US veterans talk to @andersoncooper about why they traveled to Ukraine to help train volunteer fighters. pic.twitter.com/X6lSXyd8ky
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται σήμερα και είναι ενθαρρυντικό, που γίνονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, έστω και μετ’ εμποδίων. Πάντως, ενώ ο Ζελένσκι δήλωνε χθες βράδυ – νωρίτερα από το νυχτερινό διάγγελμά του - ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας και «τα πράγματα πήγαν αρκετά καλά, αλλά θα δούμε», ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν έλεγε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, ότι το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση για αμοιβαία αποδεκτή λύση»
Το Κρεμλίνο φαίνεται να επιμένει σε απαιτήσεις που δεν είναι έτοιμη και ενδεχομένως δεν θελήσει ποτέ να κάνει αποδεκτές ο Ζελένσκι. Πάντως το πόσο χρόνο και πόσες δυνάμεις έχει για να πετύχει μέσω της στρατιωτικής εισβολής τους στόχους του, είναι αμφίβολο μέρα με την ημέρα.
Σε αυτό δείχνει να ελπίζει το Κίεβο, που διαβλέπει ότι όσο περνά ο καιρός η ρωσική πλευρά δεν επιμένει στις αρχικές σκληρές θέσεις και έτσι «οι συζητήσεις είναι τώρα εποικοδομητικές», όπως είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλ Ποντόλιακ. «Θα συνεχίσουμε. Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη» τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.
We'll continue tomorrow. A very difficult and viscous negotiation process. There are fundamental contradictions. But there is certainly room for compromise. During the break, work in subgroups will be continued...
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 15, 2022
Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν
Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.
Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Svyatoshinsky district of #Kyiv. Two residential multi-storey buildings were damaged. Rescuers are working at the site.
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
This is reported by the People's Deputy of #Ukraine Oleksiy #Goncharenko. pic.twitter.com/eqG4xQSTRP
Πιο ενεργή η αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία
Ενδιαφέρον έχουν οι κινήσεις του αμερικανικού παράγοντα στη διεθνή σκακιέρα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πέρα από τα σκληρά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που έχει επιβάλλει Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη χορήγηση βοήθειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 186 δολαρίων στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να σωθούν από τον πόλεμο. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν διατεθεί για τέτοιους λόγους 293 εκατ. δολάρια.
Το αμερικανικό πακέτο προβλέπεται συνολικά να φτάσει τα 13,6 δισ. δολάρια, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο «αντίκτυπος στις γειτονικές χώρες», όπως δηλώνει η Ουάσιγκτον.
Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προανήγγειλε επίσης και μεγάλη αύξηση δαπανών για την ενίσχυση του εξοπλισμού που διαθέτει η Συμμαχία.