«Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αυστηρά την κινεζική εξωτερική πολιτική σε αυτή την κρίση, δεν υπάρχει περιθώριο να αναληφθούν πρωτοβουλίες όσον αφορά νέες επενδύσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας
Το Πεκίνο έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων, ωστόσοανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην κινεζική οικονομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, στο παρασκήνιο η κινεζική κυβέρνηση εκφράζει φόβους μήπως κινεζικές εταιρείες παραβιάσουν τις κυρώσεις και έχει ζητήσει από αυτές να είναι προσεκτικές με τις επενδύσεις τους στη Ρωσία.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν μήνα, οι τρεις κινεζικοί κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί – η Sinopec, η China National Petroleum Corp (CNPC) και η China National Offshore Oil Corp (CNOOC) – αποτιμούν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις επενδύσεις τους, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, ανέφεραν οι πηγές.
«Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αυστηρά την κινεζική εξωτερική πολιτική σε αυτή την κρίση. Δεν υπάρχει περιθώριο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τις εταιρείες όσον αφορά νέες επενδύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του στέλεχος κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε στελέχη των τριών εταιρειών να επανεξετάσουν τις σχέσεις με τους Ρώσους εταίρους τους και τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις, αγοράζοντας ρωσικά assets, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν η Κίνα γνωρίζει ότι το οικονομικό της μέλος συνδέεται με τη Δύση, αφού είχε προειδοποιήσει τον Σι ότι το Πεκίνο μπορεί να μετανοιώσει για τη στήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Sinopec, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Κίνας, σταμάτησε τις συζητήσεις για μία επένδυση ύψους 500 εκατ. δολαρίων για ένα νέο εργοστάσιο πετροχημικών στη Ρωσία.
Το σχέδιο προέβλεπε τη σύμπραξή της με τη Sibur, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετροχημικών της Ρωσίας, για ένα σχέδιο αντίστοιχο με το ύψους 10 δις. δολαρίων Amur Gas Chemical Complex στην ανατολική Σιβηρία, με τον έλεγχο του 40% να έχει η κινεζική εταιρεία και το 60% η Sibur, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί το 2024.