Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 12:46

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να ταξιδεύουν με αεροπλάνο χωρίς τη συνοδεία άντρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση που είχαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας εκπρόσωποι των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες στο Αφγανιστάν να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογενείας τους, έγινε γνωστό από τις ίδιες τις εταιρείες.

Δύο αξιωματούχοι των αφγανικών αεροπορικών εταιρειών Ariana Afghan Airlines και Kam Air επεσήμαναν χθες Κυριακή στο AFP ότι έλαβαν εντολή από τους Ταλιμπάν να μην δίνουν εισιτήρια στις γυναίκες που δεν συνοδεύονται στο ταξίδι τους από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση που είχαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, των δύο αεροπορικών εταιρειών και της υπηρεσίας μετανάστευσης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σχετική επιστολή που έστειλε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ariana Afghan Airlines προς το προσωπικό της εταιρείας, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του AFP, επιβεβαιώνει τις νέες εντολές, οι οποίες αφορούν όλες τις πτήσεις.

«Καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να πετά, στις πτήσεις εσωτερικού ή εξωτερικού, χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα», αναφέρει η επιστολή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα Αυγούστου, είχαν ήδη απαγορεύσει στις γυναίκες να κάνουν ταξίδια μεγαλύτερα των 72 χιλιομέτρων χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις Αφγανές ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες αφού οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου χθες Κυριακή το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς έδωσε εντολή άνδρες και γυναίκες να επισκέπτονται διαφορετικές ημέρες τα δημόσια πάρκα της Καμπούλ. Πλέον την Τετάρτη, την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο στα πάρκα μπορούν να πηγαίνουν οι άνδρες και την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη οι γυναίκες.

Από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν δεν έχουν σταματήσει να επιβάλλουν περιορισμούς στις γυναίκες. Αυτές έχουν αποκλειστεί από πολλές θέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ τους έχει επιβληθεί και αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ζήτησε να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα σχολεία θηλέων.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) επαναβεβαίωσαν το δικαίωμα όλων των Αφγανών, περιλαμβανομένων των κοριτσιών, στην εκπαίδευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Μετά την απόφαση αυτή των Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ ανέβαλαν αιφνιδιαστικά σειρά συναντήσεων που θα είχαν μαζί τους στη Ντόχα για να συζητήσουν σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 11:09

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023
    ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

    Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις - Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας

    Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.
    Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».
    «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.
    «Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.
    Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.
    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

    «Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός — το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
    «Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

    Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Μελέτη: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση
    Μελέτη: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση

    Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν από μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μετεγχειρητικά.

    Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Surgery».

    Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 850.000 περιπτώσεις ανθρώπων στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν την περίοδο 2015-2020 σε καρδιοχειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού bypass, της αποκατάστασης ανευρύσματος αορτής και της αποκατάστασης μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοιο ποσοστό επιπλοκών έπειτα από την επέμβαση, περίπου 15%.

    Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

    Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες πέθαναν από αυτές τις επιπλοκές σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό: Στο 10,7% των περιπτώσεων, έναντι 8,6% για τους άνδρες ασθενείς. Η εξήγηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν χειρουργούνται και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες έχουν, επίσης, μικρότερη ανατομία και μικρότερο μέγεθος αγγείων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση τεχνικά πιο δύσκολη. Εξάλλου, για χρόνια οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν στην ιατρική έρευνα.

    Οι πιο συχνές επιπλοκές και σε άνδρες και σε γυναίκες ήταν η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ποιότητα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δεν επηρέασε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά στην αποτυχία διάσωσης.

    Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ασθενείς είχαν χαμηλότερο ποσοστό δεύτερης επέμβασης, λίγες ημέρες μετά την πρώτη, και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι οι επιπλοκές τους δεν αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Δήμος Πύργου: Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των γυναικών
    Δήμος Πύργου: Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των γυναικών

    Εγγραφές στο online πρόγραμμα της W.I.N. HELLAS με την ευγενική χορηγία της YSL Beauty.

    Aπό την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 στις 7.00 μ.μ αρχίζουν αντίστοιχα στο Δήμο Πύργου το 1ο και 2ο τμήμα του ψυχο-εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενδυνάμωση των γυναικών της W.I.N. HELLAS με την ευγενική Χορηγία της YSL Beauty.

    Το πρόγραμμα «Νέο ξεκίνημα. Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου» αποτελείται από 15 εβδομαδιαία σεμινάρια, διάρκειας 1,5 ώρας, που στοχεύουν στην πρόληψη της βίας και στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από θέματα που αγγίζουν τις προσωπικές σχέσεις, την οικογένεια, την επικοινωνία, τα συναισθήματα, τις αλλαγές, την ανάπτυξη προσωπικότητας και άλλα συναφή.

    Το πρώτο ημίωρο του διαδικτυακού σεμιναρίου θα υπάρχουν ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων , οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την ενδυνάμωση των γυναικών ,παρέχοντας παραδείγματα και καλές πρακτικές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις συμμετέχουσες.

    To πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης της YSL Beauty, Abuse is Not Love, που στόχο έχει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της συντροφικής βίας και στην ενημέρωση του κοινού απέναντι στα 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

    Το Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση γυναικών αναλυτικά:

    Εβδομάδα 1η – Η βία στη ζωή μας

    Εβδομάδα 2η – Ο εαυτός μου μέσα στην κακοποίηση

    Εβδομάδα 3η -Ευθύνη

    Εβδομάδα 4η -Οικογένεια και Όρια

    Εβδομάδα 5η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Εβδομάδα 6η – Συναισθήματα

    Εβδομάδα 7η – Φόβος & Θυμός

    Εβδομάδα 8η – Στρες & Κατάθλιψη

    Εβδομάδα 9η – Από το πένθος στη χαρά, αλλάζοντας στάση ζωής

    Εβδομάδα 10η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Εβδομάδα 11η – Ανακαλύπτω τον εαυτό μου

    Εβδομάδα 12η – Επικοινωνία

    Εβδομάδα 13η – Αλλαγές – Ζωή χωρίς βία

    Εβδομάδα 14η – Γνωριμία με την ψυχοθεραπεία

    Εβδομάδα 15η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με το 210-8996636 (09:00-16:00), ή στο email: [email protected].

    * Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

    ** Παρέχεται δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης με την ολοκλήρωσή του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;
    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Και πως το σώμα μας αποφασίζει τι έχουμε όρεξη να φάμε για πρωινό;

    Έχετε αναρωτηθεί αν κάποιες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα ή πιο εύκολα από το σώμα σας, όπως αυτές που επιλέγετε για το πρωινό σας; Μπορεί να έχετε, επίσης, νιώσει μια σχετική δυσφορία μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όπως φαίνεται μπορεί πράγματι ο οργανισμός σας να μεταβολίζει καλύτερα κάποιες τροφές από κάποιες άλλες.

    Οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει διάφορα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν τα τρόφιμα, ειδικά μετά από περιόδους νηστείας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σώμα των ανδρών φαίνεται να ανταποκρίνεται πιο ευνοϊκά σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μετά τη νηστεία ενώ το σώμα των γυναικών φαίνεται να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά γεύματα με υψηλότερα λιπαρά.

    Το βιολογικό φύλο και η διατροφή

    Άρα, το φύλο βιολογικά ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διατροφή.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού, γιατί έτσι θα μπορούμε και να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα μεταβολίζει τα διαφορετικά γεύματα. Σε αυτή την παρακολούθηση λήφθηκε υπόψη η αλληλεπίδραση ορμονών, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

    Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διαφορά με την οποία οι άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν και καίνε λίπος. Συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα, παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους –και μάλιστα αποθηκεύει περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα-, φαίνεται ότι καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος για να έχει ενέργεια τις περιόδους νηστείας. Ίσως, αυτό έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

    Από την άλλη, οι άνδρες χρειάζονται και καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό παρελθόν που έχει το ανδρικό φύλο σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

    Το συκώτι πρωταγωνιστεί στη μεταβολική διαδικασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν το συκώτι ως βασικό πρωταγωνιστή σε αυτές τις διαφορές. Το γυναικείο συκώτι φαίνεται να είναι λίγο πιο συντηρητικό με την παραγωγή γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες διατηρούν συχνά πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Αντίθετα, το ανδρικό συκώτι φαίνεται να απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί και πιθανός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Συμπερασματικά, αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται ότι ένα απλό τόστ ή η βρώμη αποτελούν πιο συμβατές επιλογές πρωινού για τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι προτιμότερο να επιλέγουν πρωινά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή αυγά.

    Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν μέσα από προσομοιώσεις υπολογιστή. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, σωματικά χαρακτηριστικά και κατάσταση υγείας. Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαιτέρως τον μεταβολισμό του ατόμου. Επομένως, και οι διατροφικές επιλογές πρέπει κάθε φορά να είναι εξατομικευμένες.

    Ο τρόπος ζωής μας καθημερινά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, ένα καλό πρωινό που μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα είναι πολύτιμο. Ακόμα και όταν θέλετε να χάσετε βάρος παίζει ρόλο. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το σώμα σας να είναι πιο ισορροπημένο.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της
    Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της

    Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή

    Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο, μία στις οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η Unicef σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για «ανησυχητικού επιπέδου» βία.
    Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση, πρόσθεσε η Unicef στην ανακοίνωση που συνόδευε τη δημοσίευση της έκθεσής της.
    Για τη διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ «η σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών αποτελεί αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».
    «Προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα, συχνά από κάποιον τον οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – περίπου ένας στους 11 παγκοσμίως-- έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική τους ηλικία.

    «Η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός της λόγω του στίγματος (που φέρουν τα θύματα), των προκλήσεων στην καταμέτρηση και των περιορισμένων πόρων για τη συγκέντρωση στοιχείων», τόνισε η Unicef.

    Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της αυριανής «Παγκόσμιας Ημέρας των Κοριτσιών», αλλά και της παγκόσμιας υπουργικής διάσκεψης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία με θέμα των τερματισμό της βίας εναντίον των παιδιών.

    Η Unicef επεσήμανε ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να ληφθεί σοβαρή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η παροχή βοήθειας στα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία.

    Αν και η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική με 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια – το 22% του πληθυσμού-- να επηρεάζεται. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια (9%).

    Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 68 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ( 14%), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).
    Η Ωκεανία με 6 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με την πληθυσμό της, 34%.

    Οι συγκρούσεις καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις ευνοούν τη βία κατά των κοριτσιών, σημείωσε η Ράσελ, κάνοντας λόγο για «φρικτή σεξουαλική βία σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η σεξιστική βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλο πολέμου».

    Η Unicef επεσήμανε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σημειώνονται στην περίοδο της εφηβείας, κυρίως μεταξύ 14 και 17 ετών, με τα κορίτσια που τις υφίστανται να κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας.

    «Οι επιπτώσεις οξύνονται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους ή κρατούν εντελώς μυστική την κακοποίησή τους», σημείωσε η Unicef.
    Πηγή: Protothema.gr
  • H Ιντερπόλ ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες
    H Ιντερπόλ ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

    «Θέλουμε να ... δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ

    Η αστυνομία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με την Ιντερπόλ ανοίγουν εκ νέου τον φάκελο με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες ή θανάτους 46 γυναικών κάτω από ύποπτες συνθήκες σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθούν τα λείψανά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο αστυνοµικός οργανισµός παγκόσµιας εµβέλειας.
    «Θέλουμε να ... δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.
    Η πρωτοβουλία, με την κωδική ονομασία Operation Identify Me (Επιχείρηση Αναγνώρισέ Με) είναι ουσιαστικά η επέκταση πρωτοβουλίας του 2023 στην οποία συμμετείχαν το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία με την ένταξη, αυτή τη φορά, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
    Η πρώτη φάση επιχείρησε να ρίξει φως στις ταυτότητες και στην τύχη 22 γυναικών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στη διάρκεια ετών.

    Η προσπάθεια αυτή συγκέντρωσε 1.800 πληροφορίες από το κοινό. Ετσι κατέστη δυνατή, για παράδειγμα, η ταυτοποίηση μιας Βρετανίδας ονόματι Ρίτα Ρόμπερτς από ένα τατουάζ λουλούδι που έφερε το πτώμα της, 31 χρόνια αφότου αυτό βρέθηκε στο Βέλγιο.

    Οπως είπε ο Στοκ, η βοήθεια του κοινού ήταν καθοριστική. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", σχολίασε ο ίδιος.

    Στη νέα έρευνα, που περιλαμβάνει 46 υποθέσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνδυάσουν τις αναλυτικές με τις ιατροδικαστικές μεθόδους, όπως η εξέταση γενετικού υλικού και η αναδόμηση προσώπου.

    Η Ιντερπόλ έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της αποσπάσματα της αποκαλούμενης "μαύρης ειδοποίησης" (black notice) σχετικά με αυτές τις υποθέσεις αναζητώντας από το κοινό πληροφορίες για τις γυναίκες αυτές, τα πτώματα των οποίων βρίσκονται στα αζήτητα.

    Αυτές μπορεί να είναι λεπτομέρειες για βιομετρικά δεδομένα μέχρι περιγραφή του σώματος ή του ρουχισμού του θύματος.
  • Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο
    Απίστευτο: Μεγάλη καθυστέρηση σε πτήση γιατί επιβάτης μπήκε… κατά λάθος στο αεροπλάνο

    Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε η EasyJet.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ένας επιβάτης του αεροδρομίου επρόκειτο να πετάξει με άλλη πτήση της EasyJet, αλλά κατά λάθος κατάφερε να μπει στην πτήση με προορισμό το Μιλάνο το βράδυ της Παρασκευής.

    Όλοι οι επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο, καθώς πραγματοποιήθηκαν επιπλέον έλεγχοι ασφαλείας σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία. Η αστυνομία του Μάντσεστερ (GMP) δήλωσε ότι ένας άνδρας είχε «επιβιβαστεί σε πτήση χωρίς τα σωστά έγγραφα».

    «Πρόσθετοι έλεγχοι»

    Δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο στο αεροσκάφος και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία. Εκπρόσωπος της EasyJet δήλωσε ότι η πτήση «υποβλήθηκε σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διαδικασίες, λόγω της λανθασμένης επιβίβασης ενός επιβάτη στην πτήση».

    «Η ασφάλεια και η προστασία είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και γι' αυτό θα συνεργαστούμε τώρα με τον επίγειο συνεργάτη μας στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ για να κατανοήσουμε πώς κατάφερε να επιβιβαστεί στην πτήση».

    Εκπρόσωπος της GMP δήλωσε χθες το βράδυ ότι ένας άνδρας γύρω στα 20 συνελήφθη ως ύποπτος για απόκρυψη με σκοπό «να μεταφερθεί σε αεροσκάφος χωρίς συγκατάθεση και να προκαλέσει σκόπιμα ή απερίσκεπτα δημόσια ενόχληση».

    Μια πτήση καθυστέρησε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ αφού ένας άνδρας επιβιβάστηκε «λανθασμένα» στο αεροπλάνο, ανακοίνωσε η EasyJet.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ένας επιβάτης του αεροδρομίου επρόκειτο να πετάξει με άλλη πτήση της EasyJet, αλλά κατά λάθος κατάφερε να μπει στην πτήση με προορισμό το Μιλάνο το βράδυ της Παρασκευής.

    Όλοι οι επιβάτες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο, καθώς πραγματοποιήθηκαν επιπλέον έλεγχοι ασφαλείας σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία. Η αστυνομία του Μάντσεστερ (GMP) δήλωσε ότι ένας άνδρας είχε «επιβιβαστεί σε πτήση χωρίς τα σωστά έγγραφα».

    »Πρόσθετοι έλεγχοι»

    Δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο στο αεροσκάφος και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι σχετίζεται με την τρομοκρατία. Εκπρόσωπος της EasyJet δήλωσε ότι η πτήση «υποβλήθηκε σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας, σύμφωνα με τις διαδικασίες, λόγω της λανθασμένης επιβίβασης ενός επιβάτη στην πτήση».

    «Η ασφάλεια και η προστασία είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και γι' αυτό θα συνεργαστούμε τώρα με τον επίγειο συνεργάτη μας στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ για να κατανοήσουμε πώς κατάφερε να επιβιβαστεί στην πτήση».

    Εκπρόσωπος της GMP δήλωσε χθες το βράδυ ότι ένας άνδρας γύρω στα 20 συνελήφθη ως ύποπτος για απόκρυψη με σκοπό «να μεταφερθεί σε αεροσκάφος χωρίς συγκατάθεση και να προκαλέσει σκόπιμα ή απερίσκεπτα δημόσια ενόχληση».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη

    Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.

    Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.

    Οι Ταλιμπάν

    Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.

    Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

    Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

    Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

    Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

    «Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ - EPA/GHULAMULLAH HABIBI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο