Μύδρους εναντίον της Δύσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα (5/4) ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.
Οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.
«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε ο Πούτιν σε μια συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας»
Ένας από τους συμμάχους του Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει μόνο σε «φιλικές χώρες» τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, εν μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Μόσχας.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο (προμηθεύοντας κυρίως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή), καθώς και ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ποτάσας, φωσφορούχων και αζωτούχων λιπασμάτων – τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες.
Η Ρωσία παράγει περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων τον χρόνο, ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 13% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron και Eurochem είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τον Πούτιν, έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα των λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει καταστήσει πιο δαπανηρή την παραγωγή λιπασμάτων στη Δύση.
Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα εθνικοποίησης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σχολιάζοντας πως μια τέτοια ενέργεια θα αποδεικνυόταν «δίκοπο μαχαίρι».
Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania -μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου- στην οποία η ρωσική Gazprom τερμάτισε την Παρασκευή τη συμμετοχή της.
Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να παρέμβει και να διαχειριστεί προσωρινά τη θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Gazprom στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν το Κίεβο για να απειλήσουν τη Μόσχα, η οποία ήταν υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους που διώκονταν στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς του Πούτιν περί διώξεων και τονίζει ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση εναντίον της.
Μακρόν: Θα συνεχίσω να συνομιλώ με τον Πούτιν
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Πούτιν ενόσω ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το κρίνει χρήσιμο.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας στη Βρετάνη για τον διάλογο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είπε: «Ο διάλογος που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και πριν αποφασίσει να ξεκινήσει τον πόλεμο, δεν είναι ένας διάλογος που γίνεται για λόγους αυταρέσκειας».
«Εφόσον ο Ουκρανός πρόεδρος μου ζητά να κάνω διάλογο με τη Ρωσία και όσο η Γαλλία μπορεί να έχει ένα ρόλο που συνίσταται στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην προετοιμασία της ειρήνης, θα το κάνω» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρον υπενθύμισε ακόμη ότι το 2017 όταν το Russia Today και το Sputnik ήταν μέσα προπαγάνδας που λειτουργούσαν στη Γαλλία είχε υποστεί σκληρές επιθέσεις. «Μην ψάχνετε σε μένα να βρείτε φίλο του Πούτιν, ούτε χρηματοδοτήθηκα εγώ από την Ρωσία. 'Αλλου να ψάξετε» είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για την Λεπέν.
Ερωτηθείς τέλος για το αν ενδέχεται να μεταβεί στην Ουκρανία, είπε: «Θεωρώ ότι ευθύνη μου είναι να φανώ χρήσιμος για τον ουκρανικό λαό και να προστατεύσω τις Γαλλίδες και τους Γάλλους από τον πόλεμο. Δεν θα πάω στο Κίεβο για να κάνω μια επίσκεψη χωρίς χρησιμότητα, δεν θα το κάνω. Αν μπορώ να συνεισφέρω κάτι και να έχω κάποιο θετικό αποτέλεσμα, θα το κάνω».
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL