Κόσμος

Βρέθηκε νέο μέρος στο ανθρώπινο σώμα – Κρυβόταν στους πνεύμονες

Βρέθηκε νέο μέρος στο ανθρώπινο σώμα – Κρυβόταν στους πνεύμονες

Τι είναι τα κύτταρα RAS που βρίσκονται στους πνεύμονες και πώς η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα νέο είδος κυττάρων που κρυβόταν στους πνεύμονες ανακάλυψαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για ένα νεοανακαλυφθέν είδος κυττάρων, τα οποία και ονομάστηκαν εκκριτικά κύτταρα των αναπνευστικών αεραγωγών (RAS).

Τα εν λόγω κύτταρα φαίνεται πως είχαν βρει μια πολύ καλή κρυψώνα μέσα στο ανθρώπινο σώμα και αυτός ήταν και ο λόγος που είχαν καταφέρει να παραμείνουν κρυφά μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, η κρυψώνα αυτή βρισκόταν στους λεπτούς, διακλαδισμένους διαύλους των πνευμόνων μας (γνωστούς ως βρογχιόλια) και στη μελέτη αναφέρεται πως διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος.

Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν πως η ανακάλυψη αυτή είναι ίσως η αρχή για τη δημιουργία νέων θεραπειών που θα καταφέρουν να αναστρέψουν τις επιπτώσεις ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Τι κάνουν τα κύτταρα RAS

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα νέα κύτταρα RAS είναι παρόμοια με τα βλαστικά κύτταρα (κύτταρα «λευκού καμβά», τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε άλλο τύπο κυττάρου στο σώμα) και έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα των κυψελίδων που υπάρχουν στους πνεύμονες, καθώς και να μετασχηματίζονται σε νέα.

Οι βασικές τους λειτουργίες είναι δύο:

  • Εκκρίνουν μόρια που διατηρούν την υγρή επένδυση κατά μήκος των βρογχιολίων, συμβάλλοντας στην αποτροπή της κατάρρευσης των μικροσκοπικών αεραγωγών και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων.
  • Λειτουργούν ως προγονικά κύτταρα (κύτταρα που διαφοροποιούνται σε άλλου τύπου κύτταρα) για τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου 2 (AT2), έναν ειδικό τύπο κυψελίδων που εκκρίνει μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται εν μέρει για την επισκευή άλλων κατεστραμμένων κυψελίδων.

«Τα κύτταρα RAS είναι αυτό που έχουμε ονομάσει προαιρετικά προγονικά κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι δρουν και ως προγονικά κύτταρα και έχουν επίσης σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους στη διατήρηση της υγείας των αεραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα RAS διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση υγιών πνευμόνων», εξήγησε στο Live Science o επικεφαλής της έρευνας, δρ. Edward Morrisey.

Ελπίδα για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα νέα κύτταρα πιθανότατα να παίζουν σημαντικό ρόλο στις νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Σύμφωνα με τους ίδιους, η φλεγμονή των αεραγωγών δυσκολεύει τους πνεύμονες να προσλαμβάνουν σωστά αρκετό οξυγόνο και έτσι, η ΧΑΠ εμφανίζει συμπτώματα που θυμίζουν αυτά του άσθματος.

Μια από τις επιπλοκές της ΧΑΠ είναι και το εμφύσημα, κατά το οποίο οι κυψελίδες καταστρέφονται μόνιμα, και σε χρόνια βρογχίτιδα, έναν μακροχρόνιο και έντονο βήχα που συνήθως συνοδεύεται από υπερβολικό φλέγμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από ΧΑΠ κάθε χρόνο.

Μέχρι και σήμερα, τα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ συνήθως λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή οξυγονοθεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Όμως, αυτές οι λύσεις είναι προσωρινές και δε μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη που προκαλείται στους πνεύμονες. Υπάρχει, ωστόσο, η ελπίδα ότι τα κύτταρα RAS θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των θεραπειών ή ακόμη και για τη θεραπεία της ΧΑΠ, εάν οι ερευνητές καταφέρουν να αξιοποιήσουν κατάλληλα τις αναγεννητικές ιδιότητες αυτών των κυττάρων.

«Πραγματικά δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή θεραπεία για τη ΧΑΠ. Ενοτύτοις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια για την οποία γνωρίζουμε πολύ λίγα, κάθε νέα γνώση θα πρέπει να βοηθήσει τον τομέα να αρχίσει να σκέφτεται νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup