Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει πάνω από εκατό επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία και αξίωσε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Ως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 103 επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας, με 73 νεκρούς και 51 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και ασθενών», τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, που είναι μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτηρίζοντας «μαύρο» τον απολογισμό αυτό.
Από τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 89 έπληξαν υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι περισσότερες άλλες υπηρεσίες διακομιδής, κυρίως ασθενοφόρα.
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των υπηρεσιών υγείας», συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, υπενθυμίζοντας πως αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια χωριστής συνέντευξης Τύπου στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, ο Χανς Κλούγκε, στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των υπηρεσιών υγείας.
«Ο ΠΟΥ μπόρεσε να παραδώσει υλικό που επιτρέπει να σωθούν ζωές σε αρκετές πληγείσες περιοχές, όμως είναι αλήθεια πως ορισμένες παραμένουν πολύ δύσκολο» να προσπελαστούν, αναγνώρισε. «Νομίζω πως η προτεραιότητα, ξεκάθαρα, είναι η Μαριούπολη», πρόσθεσε.
Ο ρωσικός στρατός και οι σύμμαχοί του αυτονομιστές πολιορκούν την πόλη εδώ κι εβδομάδες. Αντιμετωπίζουν σφοδρή ουκρανική αντίσταση.
Η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί χαρακτηρίζεται καταστροφική — κι από τα δύο στρατόπεδα. Η πόλη έχει μετατραπεί κατά μεγάλο μέρος της σε συντρίμμια. Εκφράζονται εντεινόμενες ανησυχίες για την τύχη των αμάχων στη Μαριούπολη, η οποία είχε πάνω από 400.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε προχθές Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα.
Μέχρι χθες, ο ΠΟΥ «μπόρεσε να διανείμει 185 τόνους ιατρικού υλικού στις βαρύτερα πληγείσες περιοχές της χώρας», κάτι που επιτρέπει να προσφερθεί ιατρική βοήθεια «σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους», εκτίμησε ο κ. Κλούγκε.
Σημείωσε ακόμη ότι «το 50% των ουκρανικών φαρμακείων θεωρείται πως έχει κλείσει και 1.000 υποδομές υγείας βρίσκονται κοντά σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές ελέγχου που άλλαξαν».
Ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε και αυτός ότι οι επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ωστόσο σημείωσε ότι ο ΠΟΥ δεν προσάπτει άμεσα ευθύνες για αυτές, διότι «δεν έχει την εντολή» για να κάνει κάτι τέτοιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI