Η ΕΕ ενέκρινε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας
Υπό το φως του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των αναφερόμενων φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει μια πέμπτη δέσμη οικονομικών και ατομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η συμφωνηθείσα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση και οικονομία και στον περιορισμό των πόρων του Κρεμλίνου για την επιθετικότητα.
«Οι τελευταίες αυτές κυρώσεις υιοθετήθηκαν μετά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Μπούτσα και σε άλλα μέρη υπό ρωσική κατοχή. Στόχος των κυρώσεών μας είναι να σταματήσει η απερίσκεπτη, απάνθρωπη και επιθετική συμπεριφορά των ρωσικών στρατευμάτων και να καταστήσουμε σαφές στους ιθύνοντες στο Κρεμλίνο ότι η παράνομη επιθετικότητά τους έχει βαρύ κόστος», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ
Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:
- την απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, εφόσον προέρχονται από τη Ρωσία ή εξάγονται από τη Ρωσία, από τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ ανέρχονται σήμερα σε 8 δισ. ευρώ ετησίως.
- απαγόρευση της παροχής πρόσβασης σε λιμένες της ΕΕ σε πλοία που είναι νηολογημένα υπό ρωσική σημαία. Παρέκκλιση χορηγείται για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ενέργεια.
- απαγόρευση για κάθε ρωσική και λευκορωσική επιχείρηση οδικών μεταφορών που τους εμποδίζει να μεταφέρουν εμπορεύματα οδικώς εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης. Ωστόσο, χορηγούνται παρεκκλίσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως φαρμακευτικά, ιατρικά, γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, και για οδικές μεταφορές για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
- περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, με στόχο τα καύσιμα αεροσκαφών και άλλα αγαθά, όπως κβαντικοί υπολογιστές και προηγμένοι ημιαγωγοί, ηλεκτρονικά είδη υψηλής τεχνολογίας, λογισμικό, ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών, και νέες απαγορεύσεις εισαγωγών για προϊόντα όπως: ξύλο, τσιμέντο, λιπάσματα, θαλασσινά και ποτά. Οι συμφωνηθείσες απαγορεύσεις εξαγωγών και εισαγωγών αντιστοιχούν μόνο σε 10 δισ. ευρώ και 5,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
- μια σειρά από στοχευμένα οικονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και στην κάλυψη των κενών, όπως: γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη, αποκλεισμός κάθε χρηματοδοτικής στήριξης σε ρωσικούς δημόσιους φορείς. εκτεταμένη απαγόρευση των καταθέσεων σε κρυπτο-τουαλέτες και της πώλησης τραπεζογραμματίων και μεταβιβάσιμων τίτλων σε οποιοδήποτε επίσημο νόμισμα των κρατών μελών της ΕΕ προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ή προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία,.
Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες των οποίων τα προϊόντα ή η τεχνολογία διαδραμάτισαν ρόλο στην εισβολή, σε βασικούς ολιγάρχες και επιχειρηματίες, σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, σε υποστηρικτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης πληροφοριών, που διαδίδουν συστηματικά την αφήγηση του Κρεμλίνου σχετικά με την πολεμική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και σε μέλη της οικογένειας ατόμων στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν θα καταστρατηγηθούν.
Επιπλέον, επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Αφού αποσυρθούν από το SWIFT, οι τράπεζες αυτές θα υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκόπτονται πλήρως από τις αγορές της ΕΕ.
Στα συμπεράσματά του της 24ης Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι η Ένωση παραμένει έτοιμη να κλείσει τα παραθυράκια και να στοχεύσει στην πραγματική και πιθανή καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη εγκριθεί, καθώς και να προχωρήσει γρήγορα με περαιτέρω συντονισμένες αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ώστε να εμποδίσει αποτελεσματικά τις ρωσικές ικανότητες να συνεχίσουν την επιθετικότητα.
Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων. Η Ρωσία κατευθύνει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί μη στρατιωτικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση της ανθρωπιστικής πρόσβασης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα.
Πηγή: iEidiseis.gr