Ο αυτοδημιούργητος Ελληνοϊταλός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πουλούσε σαμπουάν πόρτα με πόρτα για να ζήσει, έστησε έναν «κολοσσό» με μια χούφτα δολάρια και η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ
Δυο φορές στη ζωή του έμεινε άστεγος και αναγκαζόταν να κοιμάται στο αυτοκίνητο του κατά μήκους της Sunset Strip στο L.A., για να ξυπνά, να τρώει ένα φθηνό πρωινό με 99 σεντς σε εστιατόρια για οδηγούς φορτηγών και να αρχίσει να πουλά σαμπουάν door-to-door για να κερδίσει τα προς το ζην.
Μετά από ώρες επέστρεφε κατάκοπος στο ΙΧ του, σε μια παλιά Rolls Royce τουλάχιστον 20ετίας, όπως είχε γραφεί παλαιότερα σε αμερικανικά δημοσιεύματα, την οποία είχε μετατρέψει σε… διαμέρισμα, για λίγη ξεκούραση και ύπνο, πριν βγει πάλι στους δρόμους για μεροκάματο.
Μεροκάματο απλά, ή το ξεκίνημα μιας εκπληκτικής επιχειρηματικής πορείας που μοιάζει μεν με παραμύθι, μα είναι πέρα για πέρα αληθινή; Προφανώς, ισχύουν και τα δυο…
Ο Ελληνοϊταλός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Τζον Πολ Ντετζόρια σίγουρα δεν ξεχνά ποτέ τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του, αυτά που σημάδεψαν το ξεκίνημα του, όχι απαραίτητα με αρνητικά συναισθήματα. Ίσως και με καμάρι, αφού αυτή η περίοδος επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο τον τίτλο του αυτοδημιούργητου. Του ανθρώπου που δεν φοβήθηκε τίποτα και νίκησε τις αντιξοότητες -όταν άλλοι στην θέση του, πιθανόν, να κατέφευγαν στην πρόνοια για να επιβιώσουν- και με «μια χούφτα δολάρια» έστησε μια μεγάλη επιχειρηματική «αυτοκρατορία»…
Σήμερα, η βασική εταιρεία του παράγει και διαθέτει περισσότερα από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ το όνομα του εμφανίζεται επί μια σερί δεκαετία –από το 2013- στην «χρυσή» λίστα Forbes με τους billionaires του πλανήτη, όπως και φέτος.
Με net worth 2,8 δισ. δολ. ο 78χρονος γιος μεταναστών, γεννημένος στις ΗΠΑ σε μια γειτονιά του Λος Άντζελες από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μάνα – με καταγωγή από την πόλη της Καβάλας, φιγουράρει το 2022 στην θέση νο 1.096, κατέχει δηλαδή portfolio ίσης αξίας με εκείνο του Φίλιππου Νιάρχου, είναι κατά …100 εκατ. δολ. πιο πλούσιος από τον «βασιλιά των εξαγορών», Ντιν Μητρόπουλο, αλλά και από πολλές εκατοντάδες άλλους!
Αν και με τα περσινά εισοδήματα και assets απέχει αρκετά από το αποκορύφωμα του 2013, τότε που η περιουσία του εκτινάχθηκε στα 4 δισ. δολ., όσο και από τις δυο χρονιές κατά τις οποίες εισήλθε στο Top-400, η απίστευτη ιστορία του Τζον Πολ Ντετζόρια ήταν πάντοτε και παραμένει διδακτική για όλους. Ενός φτωχού που δεν τα παράτησε ποτέ και έγινε πάμπλουτος…
Τα δύσκολα χρόνια
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το success story του Ελληνοϊταλού billionaire περιγράφεται από πολλούς ως ένα ζωντανό παράδειγμα του «Αμερικανικού Ονείρου» και έχει αποτελέσει ακόμα και θέμα σε ντοκιμαντέρ.
Σύμφωνα με άλλες αναφορές προς το πρόσωπο του, οι γονείς του χώρισαν όταν αυτός ήταν δύο ετών και η μητέρα του δεν διέθετε τις οικονομικές δυνάμεις να συντηρήσει τα δυο ανήλικα παιδιά της. Μοιραία, υιοθετήθηκε προσωρινά από ανάδοχη οικογένεια στο Ανατολικό Λος Άντζελες και στα 9 του ο μικρός Τζον Πολ γύρισε στο σπίτι της γυναίκας που τον έφερε στην ζωή. Και πάλι, σε αυτή την τόσο ευαίσθητη ηλικία, αναγκάσθηκε να πουλά χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες με τον μεγαλύτερο αδερφό του για να ζήσουν…
Στα επαγγέλματα που του έχουν χρεωθεί στο παρελθόν συμπεριλαμβάνονται και αυτά του θυρωρού, υπαλλήλου σε βενζινάδικο και στεγνοκαθαριστήριο, πωλητή εγκυκλοπαιδειών και μεσολαβητή ασφαλίσεων.
Κομμάτια της ζωής του έχει διηγηθεί και ο ίδιος, σε επίσκεψή του στην Ελλάδα. Πρώτη φορά έμεινε άστεγος μετά από το δεύτερο διαζύγιο του, καθώς η πρώην γυναίκα του πήρε όλα τα χρήματα τους και την δεύτερη, όταν «εξαφανίσθηκαν» τα ίχνη ενός επενδυτή που υποσχόταν να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα του για το προϊόν που ήθελε να προωθήσει στην αγορά και αναγκάστηκε να κοιμάται για αρκετές ημέρες στο αυτοκίνητο, μην έχοντας να πληρώσει ούτε για το νοίκι του…
Οι business του και η πανδημία
Για να φθάσει τόσο ψηλά, ο Ελληνοϊταλός δισεκατομμυριούχος έκανε τα πρώτα του βήματα από …πολύ χαμηλά. Στον κόσμο της περιποίησης μαλλιών μπήκε ως υπάλληλος της Redken Laboratories, απολύθηκε αργότερα από την θέση του και στα ‘80s δημιούργησε την εταιρεία John Paul Mitchell Systems με συνέταιρο τον κομμωτή Paul Mitchell και πρώτο κεφάλαιο μόλις 700 δολ., που υπήρξε τότε το σύνολο των …αποταμιεύσεων τους, αν και τα μισά (350 δολ.) προήλθαν από δάνειο της μητέρας του.
Τώρα, η εταιρεία του υπολογίζεται ότι παρουσιάζει ετήσια έσοδα ύψους 900 εκατ.-1 δισ. δολ…
Ο Τζον Πολ Ντετζόρια απέδειξε ότι δεν στάθηκε μόνο τυχερός. Σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό του «άστρο», οι ικανότητες του, το ένστικτο του, η επιμονή του και οι επιλογές του τον οδήγησαν στην κορυφή. Κι επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, το 1989 προχώρησε σε μια δεύτερη κίνηση η οποία επίσης τον δικαίωσε:
Συνίδρυσε με τον Martin Crowley την Patron Spirits Co, ένα πολυτελές brand στον κλάδο των οινοπνευματωδών ποτών για την παραγωγή τεκίλας και το 2018 πούλησαν τα μερίδια τους στην Bacardi, σε μια συμφωνία το ύψος της οποίας έφθασε κατά το Forbes στα 5,1 δισ. δολ.
Τον Μάρτιο του 2019 δε, λάνσαρε μια σειρά 3D κινητών τηλεφώνων με το brand του ROK Stars και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς επένδυσε 40 εκατ. δολ. για την εξαγορά πρώην εγκαταστάσεων-έδρας της McDonald’s…
Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε σε κίνδυνο την «αυτοκρατορία» περιποίησης μαλλιών του δισεκατομμυριούχου Ντετζόρια –και του προκάλεσε μεγάλες απώλειες εσόδων- αναγκάζοντας τον να επενδύσει μέρος της αμύθητης περιουσίας του για την διάσωση του εμπορικού του σήματος, και των θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, κατέστρωσε προ διετίας μια «στρατηγική επιβίωσης» από κοινού με τον γιο του αειμνήστου πρώτου συνεταίρου του και χρηματοδότησαν την επιχείρηση με 6 εκατ. δολ. ο καθένας από τα αποθεματικά τους.
Αυτό συνέβη, όταν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας οδήγησαν σε κατάρρευση τη λιανική με το κλείσιμο κομμωτηρίων και τα κουρείων σε όλη την χώρα των Η.Π.Α. Μελέτες έδειχναν ότι «κατέβασαν ρολά» άνω των 950.000 επιχειρήσεων του κλάδου που απέφεραν έναν συνολικό τζίρο +47 δισ. δολ. στην αγορά και ο Ντετζόρια ομολογούσε «…χάσαμε περίπου το 60% των εσόδων μας σχεδόν αμέσως». Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η ανάκαμψη των πωλήσεων, σαφώς τον έκαναν να νιώθει πιο ήσυχος…
Το όνομα του πολυπράγμονα Ντετζόρια εμπλέκεται, πάντως, και με συμφέροντα σε άλλες επιχειρήσεις, όπως π.χ. μια αλυσίδα νυχτερινών κέντρων, στην «πράσινη» ενέργεια, εταιρείες πετρελαίου στην Μαδαγασκάρη, φυσικού αερίου, διαμαντιών, η Smokey Mountain Bison Farm, ποτών, κινηματογραφικών παραγωγών κ.α.
Παράλληλα, εκτός από τις business του, υποστηρίζει μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας κατά της λαθροθηρίας Sea Shepherd Conservation Society η οποία έδωσε το όνομά του σε ένα πλοίο. Επίσης, είχε στηρίξει Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς υποψήφιους περασμένων εκλογών…
Επενδύσεις στην Ελλάδα, αν…
Στην απορία αν έχει σχέδια και για την Ελλάδα οι προ ετών -έμμεσες- απαντήσεις του σε παλαιότερες συνεντεύξεις του περιορίσθηκαν στην πρόθεση του να παραδώσει σεμινάρια εταιρικής κουλτούρας (πως θα μπορούσε κανείς να στήσει μια επιχείρηση με λίγα χρήματα), στη συμβουλή ότι θα ήταν κατάλληλη εποχή για να επενδύσει κάποιος στη χώρα, υπό την προϋπόθεση πως αισθάνεται βέβαιος ότι θα προσφέρει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν άριστης ποιότητας και στο ότι θα ήθελε να κάνει κάτι εδώ και αυτός, χωρίς να αποκαλύψει τους τομείς του ενδιαφέροντός του…
Πηγή: newmoney.gr