Πρώτο θύμα του φονικού ιού ήταν ένας 31χρονος φοιτητής από την Μπαντάκα - Το δεύτερο θύμα ήταν η κουνιάδα του
Πρώτο θύμα του φονικού ιού ήταν ένας 31χρονος φοιτητής από την Μπαντάκα, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Ζαν-Ζακ Μπουγκανί, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το δεύτερο θύμα ήταν η κουνιάδα του.
«Πρόκειται για φοιτητή 31 ετών, που έφθασε στο νοσοκομείο την 5η Απριλίου και υπέκυψε την 21η Απριλίου. Εργαστηριακές εξετάσεις στην Μπαντάκα, που επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (Institut national des recherches biomédicales, INRB) στην Κινσάσα, έδειξαν πως υπήρχε μεγάλο ιικό φορτίο του Έμπολα στα δείγματα» είχε εξηγήσει ο Δρ. Μπουγκανί.
Ο άνδρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στις 5 Απριλίου, αλλά δεν ζήτησε θεραπεία για περισσότερο από μία εβδομάδα, μάλιστα φέρεται να είχε εμβολιαστεί και κατά του Έμπολα στο παρελθόν. Η κουνιάδα του άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα 12 μέρες πριν πεθάνει, μεταδίδουν διεθνείς ιστοσελίδες.
Έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον 31χρονο έδειξε ότι η μόλυνσή του αποτέλεσε την έναρξη μιας νέας εξάπλωσης του ιού, καθώς έφερε μεγάλο ιικό φορτίο. Εκτιμάται ότι προήλθε από κάποιο μολυσμένο ζώο, όπως για παράδειγμα από νυχτερίδα, σκαντζόχοιρο ή από κάποιο άλλο πρωτεύον θηλαστικό. Δεν συνδέεται με προηγούμενα κρούσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας της ΛΔ Κονγκό.
Ο Δρ. Ματσιντίσο Μοετί, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική είπε: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». Αναφερόμενος στον πρώτο θάνατο, διευκρίνισε ότι η νόσος εκδηλώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής κανένας άλλος δεν έχει βρεθεί θετικός στον ιό, αλλά οι γιατροί παρακολουθούν 145 άτομα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σήμερα, οι ομάδες που μάχονται εναντίον του Έμπολα διαθέτουν δύο θεραπείες, που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2020 από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA): το REGN-EB3, κοκτέιλ τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων, και το mAb114, μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται εμπορικά με την ονομασία Ebanga.
Οι γιατροί αξιοποιούν επίσης το εμβόλιο κατά του Έμπολα που αποκαλείται rVSV-ZEBOV για να σπάνε την αλυσίδα της μετάδοσης, προχωρώντας σε ανοσοποίηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.