Ένα 13χρονο κορίτσι που βιάστηκε ομαδικά από τέσσερις άνδρες στην Ινδία, φέρεται να βιάστηκε ξανά από αστυνομικό, όταν κατήγγειλε το περιστατικό και ζήτησε τη βοήθειά του.
Οι αρχές στο Ούταρ Πράντες επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι ένας αστυνομικός συνελήφθη σε σχέση με το αναφερόμενο περιστατικό, το οποίο έχει προκαλέσει οργή στην Ινδία με πολλούς να κατηγορούν την αστυνομία ότι βοήθησε στη διαιώνιση μιας συστημικής κουλτούρας σεξουαλικής βίας.
Σε ένα tweet την Τετάρτη, η Πριγιάνκα Γκάντι Βάντρα, ανώτερη πολιτικός του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας, έγραψε:
«Αν τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι ασφαλή για τις γυναίκες, τότε πού θα πάνε να παραπονεθούν;».
Η έρευνα για το περιστατικό σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Λαλιτπουρ της πολιτείας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μετά τη σύλληψή του, ο αξιωματικός στο επίκεντρο της κατηγορίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν αθώος και ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα.
Όλοι οι αξιωματικοί που βρίσκονταν σε υπηρεσία την ώρα του φερόμενου περιστατικού έχουν δεχτεί επίπληξη και θα ληφθούν μέτρα εναντίον τους εάν κριθούν ένοχοι για οποιοδήποτε αδίκημα, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ξεχωριστά, τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν για απαγωγή και βιασμό της ανήλικης τον Απρίλιο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις Αρχές, φέρεται να είχαν πάει το κορίτσι στη γειτονική πολιτεία Μάντια Πραντές, όπου το βίασαν και το κράτησαν για τέσσερις ημέρες. Μια γυναίκα συνελήφθη επίσης σε σχέση με το φερόμενο περιστατικό.
Έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι παραβίασαν τους νόμους της Ινδίας που ισχύουν για την προστασία των μειονοτικών καστών, είπε η αστυνομία. Στους πέντε δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.
Το κορίτσι ανήκε στην κοινότητα Νταλίτ της Ινδίας, δήλωσε στο CNNi την Πέμπτη ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Λαλιτπουρ. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός ήταν επίσης Νταλίτ.
Το περιστατικό είναι το τελευταίο μιας σειράς εγκλημάτων υψηλού προφίλ κατά των γυναικών και των μειονοτικών ομάδων σε ολόκληρη την Ινδία, που αποτελεί την επιτομή αυτού που ισχυρίζονται οι επικριτές είναι η εκτεταμένη εσωτερικευμένη μισογυνία και η υποστήριξη των πατριαρχικών αξιών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το National Crime Records Bureau της Ινδίας, περισσότερες από 28.000 περιπτώσεις υποτιθέμενης σεξουαλικής επίθεσης κατά ανηλίκων αναφέρθηκαν το 2020. Ωστόσο, οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς όπως σε άλλες χώρες, ο βιασμός συχνά υποδηλώνεται.
Σε μια δήλωση την Τετάρτη, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδίας (NHRC) περιέγραψε το περιστατικό αυτού του μήνα ως «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Βία που βασίζεται σε κάστες κατά των γυναικών και των κοριτσιών
Το σύστημα κάστας 2.000 ετών της Ινδίας κατηγοριοποιεί τους Ινδουιστές κατά τη γέννηση, καθορίζοντας την θέση τους στην κοινωνία, ποιες δουλειές μπορούν να κάνουν και ποιον μπορούν να παντρευτούν.
Καταργήθηκε επίσημα το 1950, αλλά η κοινωνική ιεραρχία εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά μέρη του έθνους όπου οι Ινδουιστές αποτελούν πλειοψηφία.
Οι Νταλίτ αντιπροσωπεύουν περίπου 201 εκατομμύρια από τον πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων της Ινδίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Έχουν αναφερθεί ως «άθικτοι» στο παρελθόν και συνεχίζουν να υφίστανται ανεξέλεγκτες διακρίσεις, σεξουαλική βία και επιθέσεις.
Μια σωρεία βίαιων εγκλημάτων και σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών και κοριτσιών Νταλίτ έχουν προκαλέσει οργή τα τελευταία χρόνια.
Τον περασμένο Αύγουστο, τέσσερις άνδρες, ανάμεσά τους ένας ινδουιστής ιερέας, κατηγορήθηκαν για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 9χρονου κοριτσιού Νταλίτ στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Δελχί.
Το περιστατικό ακολούθησε τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο μιας 19χρονης γυναίκας Νταλίτ στο Ούταρ Πράντες τον Σεπτέμβριο του 2020. Μόλις ένα μήνα νωρίτερα, ένα άλλο 13χρονο κορίτσι Νταλίτ βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην πολιτεία.
Το 2019, δύο παιδιά Νταλίτ φέρεται να ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου αφού αφόδευσαν στην ύπαιθρο. Και το 2018, ένα 13χρονο κορίτσι από κατώτερη κάστα αποκεφαλίστηκε στη νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντού, από έναν φερόμενο ως δράστη ανώτερης κάστας.
Ακτιβιστές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι τα εγκλήματα αντικατοπτρίζουν μια ατμόσφαιρα μίσους, που τροφοδοτείται εν μέρει από την άνοδο του σκληροπυρηνικού ινδουιστικού εθνικισμού.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της μη κυβερνητικής οργάνωσης Equality Now, η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται από κυρίαρχες κάστες για την καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών Νταλίτ.
Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια Νταλίτ στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα συχνά στερούνται πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας λόγω της «επικρατούσας κουλτούρας της ατιμωρησίας, ιδιαίτερα όταν οι δράστες προέρχονται από μια κυρίαρχη κάστα».
Η οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει αυξημένη αστυνομική λογοδοσία και αποτελεσματική επιβολή του νόμου για την προστασία των μειονοτήτων που βασίζονται σε κάστα.
Τον Μάρτιο του 2020, το τότε κατώτερο μέλος του υπουργείου Εσωτερικών, G. Kishan Reddy, είπε σε γραπτή απάντηση στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση ήταν «δεσμευμένη να διασφαλίσει την προστασία» όσων ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κάστες. Πρόσθεσε ότι οι νόμοι τροποποιήθηκαν το 2015 για να ενισχυθούν τόσο τα προληπτικά όσο και τα τιμωρητικά μέτρα για εγκλήματα κατά των Νταλίτ.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟY: ΑΠΕ-EPA/ IDREES MOHAMMED