Τι αποκάλυψε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ - Το «προηγούμενο» των ΗΠΑ με τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν - «Γιατί είναι καλό για τα λεφτά του Αφγανιστάν και όχι για τα ρωσικά χρήματα;»
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην αφγανική κεντρική τράπεζα, εν μέρει για να αποζημιώσουν τα θύματα της τρομοκρατίας καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια για τη χώρα και ότι θα ήταν λογικό να εξεταστούν παρόμοια βήματα με τις ρωσικές εφεδρείες.
«Θα ήμουν πολύ υπέρ γιατί είναι λογικό», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Έχουμε τα χρήματα στις τσέπες μας και κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει γιατί είναι καλό για τα λεφτά του Αφγανιστάν και όχι για τα ρωσικά χρήματα».
Στις αρχές του πολέμου, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της πάγωσαν συναλλαγματικά αποθέματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν σταθμευμένα σε λογαριασμούς της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η Ρωσία δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν το ερώτημα εάν τα αποθέματα της Ρωσίας θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να αναπτυχθούν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρουσιάσει καμία πρόταση για το θέμα. Ο Ζοζέπ Μπορέλ έθεσε την ιδέα ως έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναγκαστεί η Ρωσία να συνεισφέρει.
Ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα εάν τα χρήματα θα μπορούσαν να κατασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι δεν ήταν κάτι που πρέπει να γίνει επιπόλαια, ότι θα έπρεπε να γίνει μόνο σε συντονισμό με τους συμμάχους και ότι μπορεί να απαιτήσει νομοθεσία οι ΗΠΑ.
Ο Μπορέλ είπε ότι το ζήτημα του τρόπου πληρωμής για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ήταν ένα από τα βασικά πολιτικά ερωτήματα, δεδομένου του «απίστευτου χρηματικού ποσού» που θα χρειαζόταν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το τίμημα της ανοικοδόμησης μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρώπη αναμένεται να φέρει σημαντικό μερίδιο του βάρους. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν σε πρόσφατες διασκέψεις δέσμευσης από τους εταίρους της Ουκρανίας, πρόσθεσε, ήταν μια απλή «σταγόνα νερού στον ωκεανό» σε σύγκριση με αυτό που θα χρειαζόταν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε ότι τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών θα μπορούσαν να εκποιηθούν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - μια ιδέα που υποστήριξε επίσης την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ.
Η ιδέα της κατάσχεσης των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων θα σηματοδοτούσε μια δραματική κίνηση που πιθανότατα θα ανησυχούσε άλλες κυβερνήσεις με σκληρές σχέσεις με την ΕΕ και τους εταίρους της.
Ωστόσο, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι δεν θα ήταν άνευ προηγουμένου, επισημαίνοντας την απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν 3,5 δισ. δολάρια παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της αφγανικής κεντρικής τράπεζας για ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αποζημίωσης για τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά ερωτήματα στο τραπέζι: ποιος θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας;» είπε ο Μπορέλ.