Πολλοί Ουκρανοί συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους συγγενείς και φίλους.
Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 3.380 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 3.680 έχουν τραυματιστεί.
«Ακούσαμε για ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν αρκετά τυχαία τους πολίτες όταν διέσχιζαν το δρόμο, υποθέτω ως μια μορφή προσπάθειας να κρατήσουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους και να τους αποθαρρύνουν να βγουν έξω», δήλωσε η επικεφαλής της Αποστολής Ματίλντα Μπόγκνερ.
Μόλις καταστεί αρκετά ασφαλές για τους παρατηρητές των δικαιωμάτων να έχουν πρόσβαση στις τοποθεσίες της πρώτης γραμμής, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι πολλές χιλιάδες περισσότερα, μεταξύ άλλων και στην κατεστραμμένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, πρόσθεσε η κ. Μπόγκνερ.
«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου σε πόλεις βόρεια του Κιέβου, καταγράψαμε αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Σε μια πόλη... μια γυναίκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε δήθεν από Ρώσο στρατιώτη. Ο ίδιος στρατιώτης επιχείρησε στη συνέχεια να βιάσει τη γειτόνισσά της. Ο σύζυγος αυτής της γυναίκας παρενέβη, αλλά στη συνέχεια πυροβολήθηκε από τον στρατιώτη. Αργότερα πέθανε».
Στην Μπούτσα και σε άλλες προαστιακές πόλεις βόρεια της πρωτεύουσας που κατακλύστηκαν από ρωσικά στρατεύματα, ερευνητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέγραψαν την παράνομη δολοφονία πάνω από 300 ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Αυτό περιλαμβάνει συνοπτικές εκτελέσεις και ανθρώπους που πυροβολούνται είτε μέσα σε οχήματα, είτε διασχίζοντας δρόμους κ.ο.κ.», δήλωσε η κ. Μπόγκνερ.
Η Μπούτσα ήρθε στο διεθνές προσκήνιο στις αρχές Απριλίου, μετά τις τραγικές εικόνες που έδειχναν τα πτώματα των αμάχων απλωμένα στο δρόμο, μερικοί με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.
Προτού μιλήσει στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, η κ. Μπόγκνερ και η ομάδα της πέρασαν την τελευταία εβδομάδα επισκεπτόμενοι 14 πόλεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχοφ, οι οποίες βρίσκονταν υπό την κατοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
«Οι άνθρωποι μας είπαν για συγγενείς, γείτονες και φίλους που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, κρατήθηκαν και εξαφανίστηκαν¨, είπε. "Στο Μάκαριφ (περιφέρεια Κιέβου), μια πενταμελής οικογένεια δέχθηκε πυρά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς προσπαθούσαν να φύγουν με τους γείτονές τους με αυτοκίνητο». Δυστυχώς, μόνο δύο επέζησαν.
Στο χωριό Γιάιντνε στην περιοχή Τσερνίχιβ, στην κεντρική Ουκρανία, η κ. Μπόγκνερ περιέγραψε τη συνάντηση με έναν 70χρονο άνδρα που είχε περάσει 24 ημέρες καταφεύγοντας σε ένα υπόγειο σχολείου.
«Μας είπε με δάκρυα στα μάτια ότι μοιραζόταν ένα δωμάτιο 76 τετραγωνικών μέτρων με 138 ανθρώπους, ο νεότερος ήταν μόλις δύο μηνών», αφηγήθηκε. «Ο χώρος ήταν τόσο γεμάτος που έπρεπε να κοιμηθεί όρθιος και έτσι δέθηκε σε ξύλινα κάγκελα για να μην πέσει κάτω».
Πολλοί Ουκρανοί συνεχίζουν να αναζητούν αγνοούμενους συγγενείς και φίλους -κυρίως νεαρούς άνδρες- ορισμένοι από τους οποίους ενδέχεται να έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία και στη συνέχεια στη Ρωσία, δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Σημείωσε επίσης αξιόπιστες αναφορές που έλαβε σχετικά με τα βασανιστήρια, την κακομεταχείριση και την κράτηση Ουκρανών στρατιωτών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ομάδες που συνδέονται με αυτές.
Ο μεγάλος αριθμός θυμάτων μη μαχητών και η μαζική καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών υποδηλώνουν έντονα επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, οι οποίες αποτελούν παραβίαση των κανόνων του πολέμου, υποστήριξε η κ. Μπόγκνερ.
Σημείωσε ότι καταστράφηκαν σχολεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κατοικίες και πολυώροφα κτίρια κατοικιών και εκατοντάδες εκπαιδευτικές και ιατρικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές ή ισοπεδώθηκαν.
«Σε πολλές περιοχές οι ένοπλες δυνάμεις και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιούν τα σχολεία ως βάσεις τους και τοποθέτησαν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό εντός των περιχώρων», πρόσθεσε η αξιωματούχος για τα δικαιώματα.
Τα σχόλια της κ. Μπόγκνερ έγιναν πριν από την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στη Γενεύη. Το Συμβούλιο έχει συγκαλέσει μέχρι σήμερα 34 ειδικές συνόδους.
Κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας συζήτησης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την τελευταία τακτική σύνοδο, τα μέλη αποφάσισαν να συστήσουν μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή έρευνας για να διερευνήσει όλες τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από την επίθεση αυτή.
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ROMAN PILIPEY