Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 20:16

Πόλεμος στην Ουκρανία - G7: 50 εκατ. άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα τους επόμενους μήνες

Γράφτηκε από τον

Τρόμος για παγκοσμια επισιτιστική κρίση - Η Δύση ψάχνει εναλλακτικό τρόπο, για να μπορέσει η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά - Η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές πυροδότησε νέο κύμα ανησυχίας - Σε κίνδυνο η Αφρική και η Μέση Ανατολή
Εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν επειγόντως οι ηγέτες του G7, όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, καθώς ο πόλεμος έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Μιλώντας στο τέλος της τριήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, η Μπέρμποκ είπε ότι περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μείνει αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια λόγω των περιορισμών που έχουν επιβάλλει οι ρωσικές δυνάμεις. «Κάθε τόνος που μπορούμε να βγάλουμε θα βοηθήσει λίγο να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση πείνας», είπε. «Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κάθε εβδομάδα μετράει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, ειδικά στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται μόλις ένα βήμα από την πείνα, αναφέρουν και ζητούν από την Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Επιπλέον, τονίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία δεν θα επιτρέπει την παροχή βοήθειας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω αυξημένου κόστους. «Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές με την άνοδο των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας», επισημαίνεται.

Οι τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα κορυφώνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες προμήθειες για το επόμενο έτος θα μειωθούν για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Οι φόβοι γιγαντώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι δεν θα εξάγει πλέον σιτάρι υπό τον φόβο ότι πρέπει να προφυλάξει τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε αύξηση των τιμών με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζουν οι φτωχές χώρες που στηρίζονται στις εισαγωγές των ινδικών σιτηρών. Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί είπε ότι η απαγόρευση σχεδιάστηκε για να «διαχειριστεί τη συνολική επισιτιστική ασφάλεια της χώρας».

Το θέμα των τροφίμων αναδείχθηκε ως ένα από τα βασικά ζητήματα στις συζητήσεις των υπουργών της G7 το Σαββατοκύριακο. Το τελευταίο τους ανακοινωθέν ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας «δημιούργησε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τροφίμων και ενέργειας στην πρόσφατη ιστορία, η οποία απειλεί τώρα τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο».

Η Baerbock είπε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να επιλυθεί η επισιτιστική κρίση θα ήταν να σταματήσει η Ρωσία τις πολεμικές της επιχειρήσεις και να επιτρέψει την έξοδο σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μια κίνηση που θα βοηθούσε στην «ομαλοποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων». Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να θέλει να κάνει βήμα υποχώρησης για αυτό το θέμα.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 21:33

Σχετικά Άρθρα

  • Σύνοδος G7: ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν ιστορική διμερή συμφωνία για την ασφάλεια - Τί προβλέπει
    Σύνοδος G7: ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν ιστορική διμερή συμφωνία για την ασφάλεια - Τί προβλέπει

    «Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, η οποία υπεγράφη στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε θερμά τον Τζο Μπάιντεν για τη συμφωνία, την οποία περιέγραψε ως τη «σημαντικότερη» που έχει επιτευχθεί για την Ουκρανία μετά την ανεξαρτησία της χώρας του το 1991.

    Μπάιντεν: Μήνυμα στον Πούτιν ότι «δεν κάνουμε πίσω»

    Η συμφωνία που επήλθε στη σύνοδο κορυφής της G7 για την αξιοποίηση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την ενίσχυση της Ουκρανίας, δείχνει στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «δεν κάνουμε πίσω», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

    Το σχέδιο αυτό και η διμερής συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου «δείχνουν στον Πούτιν ότι δεν θα μας φθείρει, ότι δεν μπορεί να μας διχάσει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό ομόλογό του.

    Διαβεβαιώσεις από το Πεκίνο ισχυρίζεται πως έλαβε ο Ζελένσκι

    Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Κίνα δεν σκοπεύει να πουλήσει όπλα στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

    Όπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, έλαβε αυτήν τη διαβεβαίωση στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε έγινε αυτή.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO

  • Σύνοδος G7 στην Ιταλία: Οι ηγέτες ετοιμάζουν fund 50 δισ.$ για την Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
    Σύνοδος G7 στην Ιταλία: Οι ηγέτες ετοιμάζουν fund 50 δισ.$ για την Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της G-7 ετοιμάζονται να σφραγίσουν μια πολιτική συμφωνία για τη χορήγηση με τη μορφή δανείου βοήθειας ύψους 50 δις. δολαρίων στην Ουκρανία από τα κέρδη που δημιουργούνται από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με αξιωματούχο του Ελυζέ.

    Ωστόσο, οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-7, που ξεκινά σήμερα στην Απουλία της Ιταλίας και στην οποία θα μετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση του deal, δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

    Ανάλογα σχόλια είχαν γίνει και στις ΗΠΑ την Τρίτη ότι η πολιτική συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι στα σκαριά με άτομα από τις δύο χώρες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων να δηλώνουν ότι στόχος είναι τα κεφάλαια να έχουν διατεθεί στο Κίεβο μέχρι τα τέλη του έτους.

    Αμερικανικές πιέσεις για ταχύτερη εκταμίευση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά assets στην Ουκρανία

    Οι συμμετέχοντες στη G-7 προειδοποίησαν ότι πέρα ​​από οποιαδήποτε συμφωνία - η οποία αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου κορυφής – είναι περίπλοκα ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το fund για την Ουκρανία.

    Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συζητούν εδώ και μήνες πώς να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προκύπτουν από τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι δεσμευμένα στην Ευρώπη. Τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι ανέρχονται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές το χρόνο, αλλά οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους της G-7 να βρουν τρόπους να προκαταβάλουν την υποστήριξη προκειμένου να παράσχουν στο Κίεβο πιο άμεση υποστήριξη.

    Τα αγκάθια

    Τα περίπλοκα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν περιλαμβάνουν τον τρόπο διάρθρωσης τυχόν δανείων προς την Ουκρανία, τον τρόπο κατανομής της ανάληψης κινδύνων (εγγυήσεις) μεταξύ των συμμάχων και τη διασφάλιση ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν παγωμένα επί χρόνια.

    Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας στο Air Force One την Τετάρτη ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και σημειώνουν καλή πρόοδο. «Αυτό προς το οποίο εργαζόμαστε είναι ένα πλαίσιο που δεν είναι γενικό - αυτό είναι αρκετά συγκεκριμένο, όσον αφορά το τι θα συνεπαγόταν, είπε. «Αλλά φυσικά, οι βασικές επιχειρησιακές λεπτομέρειες για οτιδήποτε συμφωνηθεί στην Ιταλία θα πρέπει στη συνέχεια να τύχουν επεξεργασίας και οι ηγέτες θα δώσουν οδηγίες στους ειδικούς να το δουλέψουν σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

  • G7: Στο στόχαστρο και ο ρωσικός χρυσός – Έρχεται εμπάργκο στις εισαγωγές
    G7: Στο στόχαστρο και ο ρωσικός χρυσός – Έρχεται εμπάργκο στις εισαγωγές

    Οι μεγάλες δυνάμεις της G7, οι οποίες επιδιώκουν να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα αντιδρώντας στην εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής τους στη Γερμανία, την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από την σημαντική αγορά του Λονδίνου.

    «Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια"» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός. Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο σε πύργο στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

    Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης κατά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

    «Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

    Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

    «Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού», πρόσθεσε ο Τζόνσον και τόνισε: «Οφείλουμε να 'στραγγίξουμε' τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

    Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.

    Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών, καθώς έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και επιδιώκουν, οι Ευρωπαίοι, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.

    Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό «συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να αποκλειστούν οι δεσμοί ανάμεσα στην ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξήγησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Οι συνέπειες των κυρώσεων «συσσωρεύονται με τον χρόνο και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7», πρόσθεσε.

    Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

    Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια", υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό "για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

    Η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ των δυτικών χωρών που έχουν επιβάλει πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχοθετώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πετρέλαιο, δεκάδες ολιγάρχες. Οι βρετανικές κυρώσεις στη Ρωσία αφορούν συνολικά περισσότερες από 100 οντότητες και 1.000 προσωπικότητες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις αλλαγές συνόρων που θέλει να επιβάλει η Ρωσία διαμηνύει η G7
    Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις αλλαγές συνόρων που θέλει να επιβάλει η Ρωσία διαμηνύει η G7

    Μηνύματα προς τη Λευκορωσία και την Κίνα να μην διευκολύνουν το έργο της Μόσχας - «Θα ενισχύσουμε την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας»

    Η G7 «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» τα σύνορα που θέλει να επιβάλει η Ρωσία δια της ισχύος με τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
    Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, στο τέλος της τριήμερης συνόδου τους στο Βάνγκελς, στη βόρεια Γερμανία, καλούν και πάλι τη Λευκορωσία «να πάψει να διευκολύνει την επέμβαση της Ρωσίας και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της».
    Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναφέρουν ακόμη πως θα ενισχύσουν την οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας, θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και θα εργαστούν για να περιορίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ καλούν επίσης την Κίνα «να μην υπονομεύσει» αυτά τα μέτρα. «Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική και την πολιτική πίεση επί της Ρωσίας, να συνεχίσουμε να ενεργούμε ενωμένοι», τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τη σύνοδό τους στη βόρεια Γερμανία και δηλώνουν πως θέλουν να «επιταχύνουν τις προσπάθειες» για να «μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια».
    Οι υπουργοί Εξωτερικών «καλούν επίσης την Κίνα να μην υποστηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας.
    Πηγή: protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA Georg Wendt
  • G7: Η συμφωνία που αλλάζει τα πάντα στην παγκόσμια φορολογία
    G7: Η συμφωνία που αλλάζει τα πάντα στην παγκόσμια φορολογία

    Η φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, η οποία, όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, έχει πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό της

    Μεταξύ… τυρού και αχλαδίου οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών του πλανήτη έφτασαν χθες, Παρασκευή 11 Ιουνίου, σε μια κατ αρχήν συμφωνία, ώστε να υιοθετηθεί η πρόταση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις.

    Η απόφαση της G7 ήταν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας τάχθηκαν υπέρ της ιδέας από τις 5 Ιουνίου. Η πρώτη, όμως, ουσιαστική σφραγίδα σε επίπεδο κορυφής για την θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή μπήκε χθες, λίγο πριν η 95χρονη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, βασίλισσα Ελισσάβετ, παραθέσει επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους της στο θέρετρο Κάρμπις Μπέι της Κορνουάλης.

    Σύμφωνα με το imerisia.gr, ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση της βασιλικής οικογένειας μετά τον θάνατο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φιλίππου, τον Απρίλιο. Η υπέργηρη μονάρχης, που έδειξε πως δεν έχει χάσει το φλεγματικό χιούμορ της, συνοδευόταν από τον γιο και διάδοχό της στον θρόνο, πρίγκιπα Κάρολο, τη σύζυγό του Καμίλα, τον εγγονό της πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγο του, Κέιτ, Δούκισσα της Κορνουάλης.

    Την ώρα που οι ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη απολάμβαναν τα θαλασσινά εδέσματα και τις καραβίδες της βασιλικής δεξίωσης, επισφράγιζαν την πρώτη κατ αρχήν συμφωνία για τον παγκόσμιο φόρο που αναμένεται να αλλάξει τα πάντα στη φορολογία των επιχειρήσεων.

    Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν: «Οι G7 θα εγκρίνουν την πρόταση των ΗΠΑ για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα».

    Η προεργασία που έγινε

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον Μάιο να εφαρμοστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις. «Η Αμερική συσπειρώνει τον κόσμο ώστε να κάνει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε στη μεσαία τάξη», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν στην ανάρτηση του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

    Σκοπός της κίνησης των επτά μεγάλων οικονομιών είναι να αποθαρρύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από το να μεταφέρουν τα κέρδη και τα φορολογητέα έσοδά τους στις χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ανεξαρτήτως του πού γίνονται οι πωλήσεις τους. Κοινώς, το μέτρο στοχοποιεί τους φορολογικούς παραδείσους.

    Η συμφωνία, αποσκοπεί στο να βάλει τέλος στην επί δεκαετίες «κούρσα προς τον πάτο», στην οποία χώρες ανταγωνίζονταν για να προσελκύσουν επιχειρηματικούς κολοσσούς με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και απαλλαγές.

    Αυτό στοίχισε με τη σειρά του εκατοντάδες δισ. δολάρια στους κρατικούς προϋπολογισμούς – ένα έλλειμμα που πρέπει τώρα να ανακτήσουν ακόμη πιο επειγόντως, για να πληρώσουν το τεράστιο κόστος στήριξης των οικονομιών τους που κτυπήθηκαν από την κρίση του κορονοϊού.

    Οι τρέχοντες κανόνες για τη φορολογία ανάγονται στη δεκαετία του 1920 και δεν επιτρέπουν να ρυθμιστεί το ζήτημα πολυεθνικών γιγάντων που πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες εξ αποστάσεως και πληρώνουν φόρους σε χώρες όπου τους προσφέρονται οι ευνοϊκότεροι για αυτούς συντελεστές.

    Στο επίκεντρο οι τεχνολογικοί κολοσσοί

    Κολοσσοί του τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Facebook και η Amazon, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, αν συνεπάγεται την εγκατάλειψη του ολοένα πιο δημοφιλούς φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, παρατηρούν στελέχη φορέων εκπροσώπησης των συμφερόντων τους.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η υιοθέτηση του μέτρου από την G7 θα δώσει ώθηση ώστε να υιοθετηθεί και από την G20 τον Ιούλιο στην Ιταλία.

    Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, συνυπέγραψε με τους ομολόγους της Γερμανίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The Washington Post υπέρ του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες. Στο κείμενο σημειώνεται πως ο συντελεστής μπορεί αργότερα να αυξηθεί.

    Η συμφωνία έχει ακόμη δρόμο

    H ιστορική συμφωνία της G7 για την καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και το κλείσιμο των παραθύρων που τις επέτρεπε να φοροδιαφεύγουν έχει ακόμη δρόμο μέχρι να γίνει μία παγκόσμια συμφωνία και διάφορα ζητήματα μένουν ακόμη να καθοριστούν.

    Η συμφωνία της G7 δεν ξεκαθαρίζει ποιες ακριβώς επιχειρήσεις θα αφορά, καθώς αναφέρεται μόνο στις «μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στον τύπο, η πρόταση που είχαν κάνει το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ προέβλεπε ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα αφορούσε τις 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό μένει να ξεκαθαρίσει, αλλά είναι βέβαιο ότι στις εταιρείες που θα εμπίπτουν στους νέους κανόνες θα περιλαμβάνονται οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί – όπως η Apple, η Google και άλλες – όπως ήταν η σταθερή στόχευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τι σημαίνει για την Ελλάδα

    Η φορολόγηση αυτών των μεγάλων πολυεθνικών έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, η οποία, όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, έχει πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό της. Και αυτό, επειδή οι πολυεθνικές μεταφέρουν τα κέρδη που έχουν από τις πωλήσεις στη χώρα μας σε «φορολογικούς παραδείσους», όπως στην Ιρλανδία που έχει εταιρικό συντελεστή μόνο 12,5%.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, έχει εκφράσει ενστάσεις για την συμφωνία, λέγοντας ότι η όποια παγκόσμια συμφωνία πρέπει να λάβει υπόψη και τις μικρότερες χώρες. Με τη νέα συμφωνία προβλέπεται ότι οι χώρες θα μπορούν να φορολογούν το 20% των κερδών που έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες σε αυτές, εφόσον αυτές έχουν περιθώριο κέρδους άνω του 10%.

    Το ακριβές ύψος των διαφυγόντων εσόδων από τη μη φορολόγηση των επιχειρηματικών κολοσσών δεν είναι γνωστό, αλλά από εκτιμήσεις που έχουν γίνει σε μελέτες και έχουν δημοσιοποιηθεί πρόσφατα από το ΔΝΤ προκύπτει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

    Έως 26% οι διαφυγόντες φόροι στην Ελλάδα

    Από τις μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η απώλεια της Ελλάδας λόγω μεταφοράς εταιρικών κερδών στο εξωτερικό ανερχόταν από 8% έως 26% των συνολικών εσόδων από τη φορολογία επιχειρήσεων μεταξύ του 2012 και του 2016.

    Ποιο ποσό θα μπορεί να ανακτήσει από τις απώλειες αυτές η Ελλάδα θα φανεί, όταν υπάρξει η τελική συμφωνία και είναι γνωστές όλες οι παράμετροι.

    φόροι Ελλάδα

    Η αντιμετώπιση της πανδημίας στο σημερινό μενού

    Στο μεταξύ, στη δεύτερη ημέρα της βαρυσήμαντης Συνόδου των G7, η αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίματα βρίσκεται στο επίκεντρο. Βασικό θέμα που συζητούν οι ηγέτες είναι η στήριξη φτωχότερων χωρών με ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεισφέρουν με 500 εκατομμύρια δόσεις, η Μεγάλη Βρετανία με 100 εκατομμύρια, ενώ ανοιχτό παρέμενε μέχρι χθες βράδυ το ύψος γερμανικής συμμετοχής.

    Το κλίμα που αποτυπώνεται στη σύνοδο είναι θετικό, σύμφωνα με την DW. Όμως η Βασίλισσα Ελισσάβετ έκανε χθες στην ομαδική φωτογραφία των ηγετών μαζί της, την ερώτηση που σκέφτονται όλοι… "Πρέπει να δείχνετε ότι περνάτε καλά;". Ναι μεν όλα βαίνουν καλώς στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και των εμβολιασμών, με τους ηγέτες να έχουν μια κοινή γραμμή και μάλιστα να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευδιάθετοι και πρόθυμοι να συνεργαστούν, όμως το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας συνεχίζει να δημιουργεί τριγμούς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Πονοκέφαλος» για τη Βόρεια Ιρλανδία

    Σήμερα, από το πρωί το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.

    Συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται αμετάκλητη και ζητά επιτέλους να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα του Brexit άρα και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο προβλέπει τελωνειακούς ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε Βρετανία θέλει να παρακάμψει τους τελωνειακούς ελέγχους ή έστω να μεγαλώσει την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    Πριν από τη σύνοδο στην Κορνουάλη, η ευρωπαϊκή πλευρά είχε δηλώσει ότι "η υπομονή εξαντλείται" και μάλιστα ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι στη συμφωνία του Brexit "τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο". Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομινίκ Ράαμπ, μόλις χθες παρότρυνε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν μια πιο "πραγματιστική θέση και να μην είναι τόσο ακριβολόγοι".

    Σήμερα πάντως καμία πλευρά δε θέλει να χαλάσει το κλίμα της συνόδου, όμως θέλοντας και μη, το ζήτημα θα βρεθεί μπροστά τους τις επόμενες ημέρες. H περιβόητη περίοδος χάριτος της εφαρμογής του πρωτοκόλλου τελειώνει στα τέλη Ιουνίου και η ένταση αναμένεται να αυξηθεί.

    Κοινό σχέδιο για μελλοντικές πανδημίες

    Στο μεταξύ, εν μέσω γευμάτων και περιπάτων στις αμμουδιές της Κορνουάλης, οι ηγέτες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν κοινό πλάνο αντιμετώπισης μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Το σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει συντονισμό με στόχο να επιταχύνεται η ανάπτυξη και η έγκριση εμβολίων σε λιγότερο από 100 ημέρες, ενίσχυση των επιδημιολογικών εργαστηρίων και ενδυνάμωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Από την 47η τριήμερη σύνοδο των G7 δε λείπουν και οι διαμαρτυρίες, με εκατοντάδες ακτιβιστές να έχουν συγκεντρωθεί στην Κορνουάλη ζητώντας από τους ηγέτες να αναλάβουν πιο δραστικά και γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης.

    Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NEIL HALL/INTERNATIONAL POOL

  • Σύνοδος G7 – Τζόνσον: Συμφωνήσαμε να δώσουμε 1 δισεκατομμύριο εμβόλια στις φτωχότερες χώρες
    Σύνοδος G7 – Τζόνσον: Συμφωνήσαμε να δώσουμε 1 δισεκατομμύριο εμβόλια στις φτωχότερες χώρες

    Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της G7 ενημερώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός – Αύριο Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για την παράταση της «Ημέρας Ελευθερίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Την παροχή 1 δισεκατομμυρίου εμβολίων στις φτωχότερες χώρες αποφάσισε η Σύνοδος της G7, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών.

    Όπως είπε, ο κόσμος περιμένει από τους ηγέτες της G7 να προχωρήσουν ξεπερνώντας τις μερικές φορές «εθνικιστικές» και εγωιστικές αρχικές απαντήσεις που δόθηκαν στην πανδημία. Η παροχή των εμβολίων θα γίνει είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού Covax, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει 100 εκατομμύρια δόσεις.

    «Ζήτησα από τους ομολόγους μου να βοηθήσουν να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν οι δόσεις που χρειάζονται προκειμένου να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος έως τα τέλη του 2022», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισ. δόσεις, είτε απευθείας είτε μέσω χρηματοδότησης του [μηχανισμού διαμοιρασμού] Covax», πρόσθεσε.

    Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για «άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τον εμβολιασμό όλου του κόσμου», ενώ εξήρε τον ρόλο του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο απεκάλεσε ως το «πιο δημοφιλές εμβόλιο», καθώς όπως είπε, πωλείται σε τιμή κόστους, κάτι που απέδωσε σε «γενναιοδωρία» της φαρμακευτικής εταιρείας. Το 96% των εμβολίων που παραδόθηκαν στον Covax, είναι εμβόλια της AstraZeneca.

    Αύριο οι αποφάσεις για την «Ημέρα Ελευθερίας»
    Ο Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι αύριο θα αποφασιστεί αν τελικώς η 21η Ιουνίου θα είναι η «Ημέρα Ελευθερίας» στη χώρα του.

    Οι ειδικοί θα αναλύσουν τα δεδομένα και θα διαπιστώσουν αν πράγματι τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέπουν στην πλήρη άρση όλων των περιορισμών.

    Αναφερόμενος στην Κλιματική Αλλαγή, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις G7 παράγεται το 20% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Η δράση πρέπει να ξεκινήσει μαζί μας», ανέφερε.

    Η δέσμευση των G7 δεν αρκεί, καθώς οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν και θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πράξουν το ίδιο.

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NEIL HALL

  • Γαλλία, Σύνοδος G7: Με δακρυγόνα και αντλίες νερού διαλύθηκε η μαζική διαδήλωση στην Μπαγιόν

    Έπειτα από συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σε διάφορα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στους πεζόδρομους του κέντρου, όπου κατέληξαν να συναντήσουν νέα οδοφράγματα της αστυνομίας πάνω σε γέφυρα, με αποτέλεσμα τελικά να διαλυθούν

    Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της πόλης Μπαγιόν, που απέχει 8 χιλιόμετρα από το Μπιαρίτς όπου διεξάγεται η σύνοδος της G7, προτού διαλυθούν μετά την επέμβαση μεγάλης αστυνομικής δύναμης που έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, φώναζαν σποραδικά συνθήματα κατά του καπιταλισμού και της αστυνομίας, και συχνά πυκνά συναντούσαν φράγματα της αστυνομίας στην πορεία τους.
    Έπειτα από συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης σε διάφορα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στους πεζόδρομους του κέντρου, όπου κατέληξαν να συναντήσουν νέα οδοφράγματα της αστυνομίας πάνω σε μια γέφυρα, με αποτέλεσμα τελικά να διαλυθούν.
    Για περισσότερο από μία ώρα οι διαδηλωτές βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την αστυνομία, και πέταξαν πέτρες εναντίον της. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων και τουλάχιστον μίας χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

    Το βράδυ, γύρω στις 21.30 ώρα Ελλάδας, η διαδήλωση διαλύθηκε.

    Οι γαλλικές αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο Μπιαρίτς για την τριήμερη σύνοδο κορυφής, επιτρέποντας την είσοδο μόνο στους κατοίκους και σε όσους εργάζονται στην πόλη.
    Εδώ και μέρες, φήμες κυκλοφορούσαν για την οργάνωση μιας διαδήλωσης που δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών για τη διεξαγωγή της, στο περιθώριο της G7, μακριά από το Μπιαρίτς, σε μια πόλη περικυκλωμένη από την αστυνομία.

    Ο νομάρχης του διαμερίσματος των Ατλαντικών Πυρηναίων ενίσχυσε το βράδυ της Παρασκευής την περίμετρο της προστασίας, σε σύγκριση με την αστυνομική δύναμη που είχε προβλεφθεί στα μέσα Αυγούστου, την επεξέτεινε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Μπαγιόν (με πληθυσμό 50.000 κατοίκους), με τις δυνάμεις της τάξης να έχουν αυξημένη εξουσία σε ελέγχους και αστυνομικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα.
    Από την Παρασκευή, οι έμποροι της Μπαγιόν είχαν αρχίσει να προστατεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους καλύπτοντάς τες με ξύλινα πάνελ και το Σάββατο η Μπαγιόν έδινε την εικόνα έρημης πόλης, προστατευμένης από μια πολύ ισχυρή αστυνομική παρουσία και με ορισμένες ενισχύσεις της γερμανικής αστυνομίας.

    Ωστόσο, είχε προηγηθεί μια διαδήλωση κατά της G7, για την οποία οι αρχές είχαν δώσει σχετική άδεια. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμα κλίμα, από την πόλη Αντάγι έως την ισπανική συνοριακή πόλη Ιρούν, μια απόσταση 4 χιλιομέτρων. Σε αυτήν συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 9.000 σύμφωνα με τις αρχές.

    Για σήμερα Κυριακή, αρκετές οργανώσεις κατά της G7 έχουν προγραμματίσει νέα διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στη Μπαγιόν, θα είναι "μια πορεία πορτρέτων" όπου διαδηλωτές υπέρ του "κλίματος" και της "κοινωνικής δικαιοσύνης" αναμένεται να κρατούν όλα τα επίσημα πορτρέτα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που εκλάπησαν από δημαρχεία εδώ και μήνες.

    Άλλες επτά "ειρηνικές πορείες" πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις γειτονικές πόλεις του Μπιαρίτς για να "περικυκλώσουν" συμβολικά τη G7.

    g01
    g02

    g03
    g04
    g05
    g06

    g07
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο