Κόσμος

Ουκρανία: Κρεσέντο ρωσικών επιθέσεων στο Ντονμπάς μετά την πτώση του Αζοφστάλ

Ουκρανία: Κρεσέντο ρωσικών επιθέσεων στο Ντονμπάς μετά την πτώση του Αζοφστάλ

Ο Πούτιν εντείνει το «σφυροκόπημα» στην ανατολική Ουκρανία ενόψει της διαφαινόμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - «Πράσινο φως» από την ΕΕ για πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η διαφαινόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον βεβαίως δεν επιμείνει η Τουρκία στη αρνητική της θέση, αναγκάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιταχύνει τις επιθέσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας, κυρίως στο ανατολικό, προκειμένου να επιδείξει έστω μία «νίκη», μετά τη θεαματική αλλαγή των ισορροπιών και της πολιτικής ασφάλειας στη Σκανδιναβία.

Η πτώση του Αζοφστάλ, μετά από μία κλιμάκωση της πολιορκίας, ήταν ένα βήμα, που φαίνεται ότι το είχε ανάγκη το Κρεμλίνο, μέσα σε ένα κλίμα εκνευρισμού για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνεται και φτάνει τόσο κοντά στα βόρεια ρωσικά σύνορα.

Σε μία δραματική εξέλιξη με συγκλονιστικές σκηνές, περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, καθώς δεν υπήρχε ως φαίνεται άλλη δυνατότητα υπεράσπισης της περιοχής και με δεδομένο ότι αυτές οι δυνάμεις είχαν αποκοπεί από τον ουκρανικό στρατό.


Όπως ανακοίνωσε οι ουκρανικές αρχές, 53 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ και άλλοι 211 στο χωριό Ολενίφκα, το οποίο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Όλοι οι στρατιώτες πρόκειται να μεταφερθούν αργότερα σε περιοχές που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό με το Κίεβο να διευκρινίζει ότι η προσπάθεια να διασωθούν οι στρατιώτες που απομένουν στη χαλυβουργία συνεχίζονται.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας… η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης από τη Μόσχα, συνδυάζεται με κρεσέντο ρωσικών επιθέσεων στο Ντονμπάς και όχι μόνο. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές μόνο χθες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε τουλάχιστον 25 πόλεις και χωριά των δύο περιφερειών που θέλει «ανεξάρτητες» ο Πούτιν, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Εκρήξεις όμως σημειώθηκαν και στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, απ’ όπου θεωρείται ότι περνά σημαντικό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Ευρώπη για το ενεργειακό

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις παρατηρούνται στο μεταξύ στην Ευρώπη σχετικά με το ενεργειακό και το μπρα ντε φερ με τη Μόσχα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου και το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε μία μάλλον αναμενόμενη κίνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπής έστειλε μήνυμα στα κράτη μέλη και τις εταιρίες ότι μπορούν να πληρώνουν σε ρούβλια τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, όπως έχει απαιτήσει από τον Απρίλιο η Μόσχα.


Με μία ανακοίνωση που μάλλον απλώς αποδέχεται την πρακτική, που έχουν υιοθετήσει στο μεταξύ οι περισσότεροι στην Ευρώπη, η Κομισιόν δείχνει να αποδέχεται αυτή την πρακτική.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι συστάσεις της «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις… οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις». Ουσιαστικά με αυτές τις διατυπώσεις και αποφεύγοντας τις αναφορές περί «παραβίασης των κυρώσεων εάν αλλάξει ο τρόπος πληρωμής», η Κομισιόν δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank, όπως προβλέπει η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή στη συνέχεια σε ρούβλια.

Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν κάνει ήδη αυτό το βήμα.

Την ίδια ώρα το έκτο πακέτο κυρώσεων που προβλέπει το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παραμένει χωρίς τελική έγκριση για δύο εβδομάδες περίπου, με την Ουγγαρία να δηλώνει το απόγευμα της Δευτέρας ότι δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Κομισιόν για το θέμα. Η Βουδαπέστη θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκαλέσει πρόβλημα με την πρότασή της αυτή.

Σολτς: Αρκεί να μην κερδίσει τον πόλεμο ο Πούτιν

Με τα ενεργειακά να αποτελούν πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη, ειδικά εάν συνεχιστεί η μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε μεν αυστηρό μήνυμα προς τη Μόσχα, ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει εδαφικές αλλαγές στην Ουκρανία, αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι ταυτόχρονα οριοθέτησε τους στόχους της Δύσης έναντι του Κρεμλίνου, μιλώντας για «συνεννόηση». Έδειξε έτσι, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, να κινείται σε μία γραμμή που τις τελευταίες ημέρες χάραξαν οι Μακρόν και Ντράγκι για αποφυγή της κλιμάκωσης στη σύγκρουση και αναζήτησης ειρηνευτικής λύσης.

«Ο στόχος θα πρέπει να είναι να μην κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία, αλλά δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε πέραν αυτού... εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε να κάνουμε με μια πυρηνική δύναμη, αυτό θα ήταν εντελώς λάθος στόχος», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς, επιβεβαιώνοντας τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό, σε αντίθεση με την πιο σκληρή στάση που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι αναπόφευκτο να υπάρξει τελικά κάποια συνεννόηση με την Ουκρανία, αλλά η μεγάλη του ανησυχία είναι, προηγουμένως, ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, που θα νομιμοποιήσει τα εδάφη που έχουν κατακτηθεί με τα όπλα. Διαμήνυσε επίσης στη Μόσχα ότι η Δύση θα συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά το Κίεβο για να αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ OLEG PETRASYUK

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup