«Η φιλία, η συνεργασία, και η συμμαχία ανάμεσα στα δύο έθνη μας είναι πιο ισχυρές από ποτέ» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ, μερικές ώρες μετά τη δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο προς τιμή του ζεύγους Μητσοτάκη
Ανάρτηση για τη χθεσινή δεξίωση που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού έκανε το πρωί της Τρίτης στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.
«Ήταν τιμή μου που υποδέχτηκα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Η φιλία, η συνεργασία, και η συμμαχία ανάμεσα στα δύο έθνη μας είναι πιο ισχυρές από ποτέ», έγραψε στην ανάρτησή του ο Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβάνοντας μια φωτογραφία του ίδιου και της συζύγου του, Τζιλ Μπάιντεν, με το ζεύγος Μητσοτάκη από τη χθεσινή βραδιά.
It was an honor to host Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis and Mrs. Mitsotaki for a reception at the White House. The friendship, partnership, and alliance between our two nations is stronger than it has ever been. pic.twitter.com/2DLXuP9yhZ
— President Biden (@POTUS) May 17, 2022
Η γραβάτα με την ελληνική σημαία του Μπάιντεν
Η ενδυματολογική επιλογή του Τζο Μπάιντεν για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εχθές, Δευτέρα, ήταν μια γαλάζια γραβάτα με την ελληνική σημαία.
Είναι εμφανές το κυματιστό σχέδιο με τον σταυρό και τις εννέα λωρίδες, όπως φαίνεται και στο βίντεο με τις δηλώσεις των δύο ηγετών.
Αντιγράφουμε από τη λεζάντα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ όπου αντάλλαξαν τις γραβάτες τους, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα το περιβάλλον, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017.
» Μετά την επικαιρότητα για όλα όσα συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο η συζήτηση έφτασε και στις γραβάτες, όταν ο δημοσιογράφος των New York Times, Αχιλλέας Μπάλτας είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι φοράει ωραία γραβάτα. Ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος αντέδρασε λέγοντας ότι φοράει την ελληνική του γραβάτα και σημείωσε ότι είναι μεν ωραία, αλλά είναι πιο ωραία του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών. Και αμέσως γύρισε προς την πλευρά του κ. Κουίκ και τού είπε: Αλλάζουμε γραβάτες; Ο κ. Κουίκ αποδέχτηκε το αίτημα του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου και ο ένας φόρεσε τη γραβάτα του άλλου».
Ο Μπαϊντενόπουλος ή αλλιώς... Μπαϊντενάκης
Τόσο η Τζιλ όσο και ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκαν στη χθεσινή δεξίωση με θερμά λόγια στον ελληνικό λαό, την ομογένεια και το ζεύγος Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε, λέγοντας ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουερ.
Διαβάστε παρακάτω τον διάλογο Μητσοτάκη - Μπάιντεν κατά τη χθεσινή άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού του στο Οβάλ Γραφείο:
ΚΜ: Κ. Πρόεδρε.
ΤΜ: Καλώς ήρθατε, πολύ χαίρομαι που σας βλέπω.
ΚΜ: Χαρά μου.
ΤΜ: Τζο Μπαϊντενόπουλος!
ΚΜ: Μπαϊντενάκης!
ΤΜ: Μπαϊντενάκης;
ΚΜ: Μητσοτάκης, Μπαϊντενάκης. Νομίζω είναι σωστό.
ΤΜ: Νομίζω έχετε δίκιο.
ΚΜ: Χαρά μου.
ΤΜ: Χαρά μου που σας βλέπω.
ΚΜ: Και θαυμάζω τη γραβάτα σας. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΤΜ: 201 χρόνια
ΚΜ: Σας ευχαριστώ παρά πολύ που τη φορέσατε.
O λόγος που ο Μπάιντεν κάνει τον σταυρό του... λάθος
Παίρνοντας τον λόγο, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιδιαίτερη τιμή και καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας, είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σας ευχαριστώ πολύ. Τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο!» είπε αστειευόμενος. «Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης και που καλωσορίζουμε και την οικογένειά σας μαζί. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους Ελληνες ο θεσμός της οικογένειας. Θα ήθελα να πω κάτι πιο προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κ. πρωθυπουργέ. Ο πατέρας του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) είχε σημαντική επιρροή πάνω μου και όταν έφτασα εδώ στις ΗΠΑ θυμάμαι πόσο με επηρέασε, όπως και η μητέρα σας. Είστε ένας φάρος (σ.σ. η Ελλάδα) για τον κόσμο και πέρυσι έπρεπε δυστυχώς να γιορτάσουμε ψηφιακά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λόγω της πανδημίας. Φέτος, γιορτάζουμε τα 201 ετη απο την εθνική παλιγγενεσία» επισήμανε.