Κόσμος

Ουκρανία: Φόβοι για τους μαχητές του Αζοφστάλ μετά την παράδοσή τους - Παρατεταμένο πόλεμο βλέπει το Κίεβο

Ουκρανία: Φόβοι για τους μαχητές του Αζοφστάλ μετά την παράδοσή τους - Παρατεταμένο πόλεμο βλέπει το Κίεβο

Για την ουκρανική πλευρά οι μαχητές του Αζόφ είναι ήρωες και σύμβολα της αντίστασης, ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων αλλά να δικαστούν ή να εκτελεστούν ως εγκληματίες πολέμου

Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν η Φινλανδία και η Σουηδία το επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να συνεχίζει τις απειλές εναντίον των δύο χωρών, αλλά και της Δύσης, ενώ στην Ουκρανία οι μάχες, στο Ντονμπάς κυρίως, συνεχίζονται και το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι η Ρωσία σχεδιάζει ένα παρατεταμένο πόλεμο με σκοπό τη διχοτόμηση στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και την κατοχή στο νότο.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για την τύχη των μαχητών της χαλυβουργία Azovstal, οι οποίοι παραδόθηκαν στις δυνάμεις εισβολής, αλλά οι Ρώσοι σκέφτονται να τους αντιμετωπίσουν ως εγκληματίες πολέμου και να μην τους συμπεριλάβουν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων, αλλά να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως στην εκτέλεση.

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αγνοώντας τις ρωσικές απειλές είναι ταχύτατες. Τα σχετικά αιτήματα θα υποβληθούν σήμερα στη Συμμαχία σε μία ταυτόχρονη και για συμβολικούς λόγους διαδικασία. Όλες οι πλευρές θέλουν μία γρήγορη επικύρωση, ώστε να βρεθούν γρήγορα οι δύο χώρες υπό τη σκέπη των προβλέψεων ασφάλειας και προστασίας που παρέχει το ΝΑΤΟ. Αρκεί να ξεπεραστούν σύντομα και οι τουρκικές αντιρρήσεις, καθώς χρειάζεται ομοφωνία για την ένταξη. Για το λόγο αυτό η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε πρόθυμη να ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συζητήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα αυτό.

The leaving of the #Ukrainian military from #Azovstal.

Heroes 💙💛 pic.twitter.com/0gWWYL4Z28

— NEXTA (@nexta_tv) May 17, 2022
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η Άντερσον πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ενώ χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ιστορικό βήμα για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη το αίτημα των δύο χωρών, τις οποίες διαβεβαίωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία «μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας» σε περίπτωση ρωσικής αντίδρασης. Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε επανέλθει σε απειλητικούς τόνους, δηλώνοντας ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, λύνει τα χέρια της Ρωσίας, να το έχει κατά νου αυτό η Δύση»
Όπως είπε η Ζαχάροβα, «η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται υπό την πίεση των ΗΠΑ να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».

Κίεβο: Η Ρωσία θέλει την ανατολική και τη νότια Ουκρανία
Την αίσθηση και την εκτίμηση πολλών στη Δύση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ καιρό ακόμα ενίσχυση χθες βράδυ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, μιλώντας στη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ.
Όπως είπε ο Ρέζνικοφ, ο πόλεμος μπαίνει σε μία παρατεταμένη φάση και η Μόσχα προετοιμάζεται να διεξαγάγει μακροπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να ελέγξει ολοκληρωτικά το Ντονμπάς, αλλά και να επιβάλλει κατοχή στο νότιο τμήμα, συνδέοντας μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου τη Ρωσία με την Κριμαία. Για το στόχο αυτό οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους και σε περιοχές όπως η γειτονική στο Ντονμπάς, Ζαπορίζια και η κρίσιμης σημασίας από επιχειρησιακής και στρατηγικής άποψης Χερσώνα, ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν ουκρανική αντεπίθεση σε αυτά τα μέτωπα.
Κατά τον Ρέζνικοφ στην παρούσα φάση οι δυνάμεις εισβολής θέλουν να καταστρέψουν την άμυνα των Ουκρανών στις δύο περιφέρειες του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίες ελέγχονται σε μεγάλο μέρος τους από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Παρίσι θα αποστείλει κι άλλα όπλα για την άμυνα απέναντι στην ρωσική εισβολή. Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξεταστεί σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Φόβοι για τους μαχητές των Azovstal

Xωρίς ενημέρωση για την τύχη των στρατιωτών του Τάγματος του Αζόφ που υπεράσπιζαν σχεδόν επί τρεις μήνες τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη και άρχισαν να παραδίδονται πριν δύο 24ωρα φέρεται να είναι το Κίεβο, με τις ανησυχίες για την τύχη τους να είναι έντονες. Για την ουκρανική πλευρά οι μαχητές του Αζόφ είναι ήρωες και σύμβολα της αντίστασης στη ρωσική εισβολή και θεωρεί δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν στις όποιες ανταλλαγές αιχμαλώτων γίνουν με τους Ρώσους.

Ωστόσο στη Μόσχα εξετάζουν ακραία σενάρια για την τύχη των στρατιωτών αυτών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν τα μέλη του Αζόφ είναι ναζί εγκληματίες πολέμου, δεν πρέπει να περιληφθούν στις ανταλλαγές αιχμαλώτων και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, ένας από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας με της Ουκρανία και επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας, αποκάλεσε τους μαχητές του Αζόφ «ζώα με ανθρώπινη μορφή» και είπε ότι θα πρέπει να εκτελεστούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγγυήθηκε ότι όλοι θα τύχουν μεταχείρισης «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», χωρίς όμως να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί με αυτή τη θέση.

⚡️Google Maps added panoramas of cities and places of #Kyiv region destroyed by shelling. On the map you can see images of April 2022 from:
Borodyanka:https://t.co/DK6hKr0Qf0
Bucha:https://t.co/TFL1hgctxQ
Irpen:https://t.co/5AHL2waKe3
Gostomel(Mriya):https://t.co/oYxe9yHiMn
1/2 pic.twitter.com/AmTGUAKb6N

— NEXTA (@nexta_tv) May 17, 2022
Έτσι κι αλλιώς η Μόσχα θεωρεί πως το τάγμα Αζόφ είναι υπεύθυνο για διώξεις και εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των ρωσόφωνων του Ντονμπάς, ενώ η Εισαγγελία της Ρωσίας ζητά να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη δύναμη που έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στον τακτικό ουκρανικό στρατό, ως «τρομοκρατική οργάνωση» κάτι που θα συζητήσει το Ανώτατο Δικαστήριο στις 26 Μαΐου.

Οι περίπου 260 μαχητές του Αζόφ που παραδόθηκαν τη Δευτέρα θα περάσουν από ανάκριση στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας που διεξάγει το Κρεμλίνο για «εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος».
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup