Η Βόρεια Κορέα δεν έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της για την COVID-19 ούτε διαθέτει φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης
Για ανεπάρκεια και αδράνεια κατηγορεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν τους αξιωματούχους του, με αφορμή την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αφού τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.
Οι αρχές της Βόρειας Κορέας διαπίστωσαν ακόμη έξι θανάτους ανθρώπων με υψηλό πυρετό, ενώ άλλοι 232.880 άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα λοίμωξης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Δεν διευκρίνισε αν ή πόσοι από τους ασθενείς επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, ούτε εάν πράγματι οι θάνατοι οφείλονταν σε επιπλοκές της COVID-19, καθώς η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να κάνει μαζικές εξετάσεις.
Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας κατατασσόταν στην 193η θέση επί συνόλου 195 χωρών σε περυσινή μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Από την πρώτη επίσημη παραδοχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα έχει καταγράψει 62 θανάτους επί συνόλου 1,72 εκατ. ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει «πυρετό».
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της για την COVID-19, δεν διαθέτει κανένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και μοιάζει να βασίζεται σε αντιβιοτικά. Ορισμένοι επιστήμονες δεν κρύβουν πως ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 στη χώρα.
Προεδρεύοντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας, ο κ. Κιμ στηλίτευσε την «ανωριμότητα» του κρατικού μηχανισμού «στην αντιμετώπιση της κρίσης», που μεγεθύνει «την περιπλοκότητα και τα δεινά» του πληθυσμού, την ώρα που «χρόνος ίσον ζωή», μετέδωσε σήμερα το KCNA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε χθες ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Κορέα, προτείνοντας εκ νέου τη βοήθειά του, την αποστολή εμβολίων, φαρμάκων, ιατρικού υλικού.
«Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθιά για τον κίνδυνο η COVID-19 να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα επειδή ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος και επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά μορφή της λοίμωξης», τόνισε ο επικεφαλής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Για την ώρα, οι αρχές στην Πιονγκγιάνγκ δεν είναι γνωστό αν έδωσαν οποιαδήποτε απάντηση στα διαβήματα από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ για τη χορήγηση βοήθειας. Ο Δρ. Τέντρος παραδέχθηκε χθες πως ο ΠΟΥ δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτε άλλο παρά να περιμένει.
Πηγή: Cnn.gr