Κόσμος

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Σήμερα οι αιτήσεις των δύο χωρών

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Σήμερα οι αιτήσεις των δύο χωρών

Το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα είναι να υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης στα μέσα Ιουνίου - Να προσέχει η Δύση γιατί η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια της Ρωσίας, δήλωσε εχθές η Μαρία Ζαχάροβα

Όπως αναμενόταν, η φινλανδική Βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση για υποβολή αιτήματος ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε το αίτημα ένταξης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στην ψηφοφορία στη Βουλή της Φινλανδίας από τους 200 βουλευτές, οι 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά της αίτησης, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

Από την πλευρά της, η Ατλαντική Συμμαχία συνεδρίασε χθες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
«Συμφωνούμε να πάμε χέρι-χέρι σε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας, για την οποία τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν σφόδρα να είναι fast track, αλλά υπάρχει το εμπόδιο Τουρκία.
Το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα είναι να υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης στα μέσα Ιουνίου. Αυτό θα επιτρέψει στις δύο χώρες να μετέχουν με καθεστώς «παρατηρητή». Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό αν δεν πειστεί η Άγκυρα να αλλάξει τη στάση της. Τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και άλλες νατοϊκές πρωτεύουσες της ασκούν πίεση, ώστε να βρεθεί μία λύση στις επόμενες ημέρες. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ εκτίμησε ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει τελικά, ζητώντας όμως, να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν τα τουρκικά επιχειρήματα. Εάν μεταφράσουμε τη διπλωματική φρασεολογία, εάν το καθεστώς Ερντογάν εξασφαλίσει ανταλλάγματα.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «λύνει τα χέρια της Ρωσίας… Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες είχαν καθεστώς ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».

Το τι ακριβώς σημαίνει το «λύνει τα χέρια της Ρωσίας», η εκπρόσωπος δεν το διευκρίνισε, αφήνοντας να αιωρείται μία μη συγκεκριμένη απειλή. Όλα, ωστόσο, δείχνουν ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και ότι η Μόσχα δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει πρακτικά μέτρα για να αποτρέψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Τα όποια αντίμετρα πιθανότατα θα είναι οικονομικά, ενεργειακά και βεβαίως διπλωματικά. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να υπογραμμίζει και με αυτόν τον τρόπο την πολιτική υποστήριξή του στην κίνηση των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup