Κόσμος

Επισιτιστική κρίση: Οι φτωχοί θα πληρώσουν περισσότερα για λιγότερα τρόφιμα

Επισιτιστική κρίση: Οι φτωχοί θα πληρώσουν περισσότερα για λιγότερα τρόφιμα

Η παγκόσμια παραγωγή σταριού θα μειωθεί ελαφρά, στα 771 εκατομμύρια τόνους

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), για τις επισιτιστικές κρίσεις που επιδεινώθηκαν ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, ο «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες που εισάγουν τρόφιμα αναμένεται ότι θα αυξηθεί εντός του 2022, λόγω της εκτόξευσης της τιμής των σιτηρών και των λιπασμάτων. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επανέλαβε το αίτημα για άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών.

«Οι παγκόσμιες δαπάνες για την εισαγωγή τροφίμων αναμένεται ότι θα καταγράψουν αύξηση 51 δισεκ. δολαρίων (φτάνοντας τα 1,8 τρισεκ. δολάρια), σε σύγκριση με το 2021. Από αυτά, τα 49 δισεκ. δολάρια προέρχονται μόνο από την αύξηση των τιμών», αναφέρει ο FAO στην ετήσια έκθεσή του που τιτλοφορείται «Προοπτικές Εφοδιασμού» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η αύξηση του λογαριασμού «εξηγείται σε πρώτη φάση από την εκτόξευση της τιμής (των τροφίμων) και των μεταφορικών και όχι από την αύξηση του όγκου» των εξαγωγών, σημειώνεται στην έκθεση.

Το 2022 η παγκόσμια παραγωγή των κυριότερων ειδών δημητριακών θα υποχωρήσει, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το ίδιο θα συμβεί και με την κατανάλωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, που μειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον FAO.

Η παγκόσμια παραγωγή σταριού θα μειωθεί ελαφρά, στα 771 εκατομμύρια τόνους, αφενός επειδή η συγκομιδή πλήττεται από φαινόμενα ξηρασίας –όπως για παράδειγμα στην Ινδία– και αφετέρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στη χώρα αυτή η εθνική ένωση γεωργών εκτιμά ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% και οι εξαγωγές θα πέσουν στο μισό (10 εκατομμύρια τόνοι).

«Το ανησυχητικό συμπέρασμα: πολλές ευάλωτες χώρες δαπανούν περισσότερα χωρίς όμως να παραλαμβάνουν περισσότερα τρόφιμα», παρατηρεί ο FAO. «Αυτές είναι ανησυχητικές ενδείξεις, όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, αφού υποδηλώνουν ότι οι εισαγωγείς δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν το ολοένα και αυξανόμενο κόστος».

Έκκληση Ντράγκι για άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, παρεμβαίνοντας στην Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, επικεντρώθηκε την Πέμπτη στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις ευρύτατες συνέπειές του.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση πρέπει να ξεκινήσει από την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, λόγω της τεράστιας ποσότητας σιτηρών που βρίσκεται εκεί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «προκαλείται συνεχής αύξηση των τιμών με καταστροφικές συνέπειες σε διεθνή κλίμακα». «Η προσπάθεια του ΟΗΕ είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά δυστυχώς είναι και η μοναδική», πρόσθεσε.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ να μελετήσουν την δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι «το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού και να μειώσει την ροή χρημάτων προς την Μόσχα».

Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι «για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο να υιοθετήσει και πάλι πακέτα έκτακτης στήριξης, όπως το "Sure", τα οποία μας βοήθησαν να εξέλθουμε από την δυσκολότερη φάση της πανδημίας κορωνοϊού». «Χρειάζεται ένα νέο, παρεμφερές εργαλείο το οποίο να επικεντρωθεί, όμως, στην ενέργεια», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup