Κόσμος

Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 7 νεκροί, 10.000 εκτοπισμένοι σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών

Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 7 νεκροί, 10.000 εκτοπισμένοι σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών

Η χώρα είναι αντιμέτωπη από το 2017 με κύμα βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ μετέτρεψε 800.000 ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις αποκεφαλίστηκαν, σε πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Μοζαμβίκη, καθώς η βία εξαπλώνεται σε περιοχές που παρέμεναν συγκριτικά αλώβητες ως τώρα και προκαλούν νέους μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΟΗΕ και της ΜΚΟ Save the Children χθες Τρίτη, 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα είναι αντιμέτωπη από το 2017 με κύμα βίας τζιχαντιστικών οργανώσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ μετέτρεψε 800.000 ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους.
Οι τζιχαντιστές λυμαίνονται κυρίως το βορειοανατολικό άκρο της πάμφτωχης, παρά τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους, επαρχίας Κάμπου Ντελγκάντου, κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.
Όμως στις αρχές Ιουνίου, καταγράφηκε σειρά επιθέσεων νοτιότερα, στην περιοχή Ανκουάμπε, 45 χιλιόμετρα από το λιμάνι Πέμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Η περιφέρεια αυτή θεωρείτο «ασφαλής» μέχρι τώρα, τόνισε η Save the Children.

«Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις, κάτι άνευ προηγουμένου στην περιοχή», υπογράμμισε η ΜΚΟ. Κάτοικοι χωριών της περιοχής που έφυγαν μίλησαν για αποκεφαλισμούς, βιασμούς, πυρπολήσεις σπιτιών και απαγωγές, συνέχισε η οργάνωση αρωγής.

Μπροστά σε φορτηγό γεμάτο κόσμο, ο Αμίντου Περέιρα εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατί πήρε την οικογένειά του κι εγκατέλειψε τον τόπο του: «Είδα μια γυναίκα που κράταγε στα χέρια το κομμένο κεφάλι του άντρα της. Όταν το είδε αυτό, όλος ο κόσμος αποφάσισε να φύγει».

Στην άκρη δρόμων, ομάδες ανδρών και γυναικών, ορισμένοι με παιδιά στην πλάτη, κρατώντας πακέτα, κατευθύνονταν με τα πόδια προς την Πέμπα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χορήγηση βοήθειας 28,3 εκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ

Σε άλλη επίθεση την περασμένη εβδομάδα, δύο μέλη ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που δούλευαν σε ορυχείο της περιοχής δολοφονήθηκαν.

«Την 8η Ιουνίου, η εγκατάστασή μας στην Ανκουάμπε έγινε στόχος επίθεσης», ενημέρωσε χθες με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εταιρεία Triton Minerals. «Δύο φρουροί τραυματίστηκαν θανάσιμα». Η αυστραλιανή εταιρεία εξορύσσει γραφίτη στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωμάτες και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί από την αρχή του μήνα εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των βιαιοτήτων. Έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πέρυσι το κύμα βίας είχε αποκλιμακωθεί ως πρότινος, εν μέρει χάρη στην ανάπτυξη στρατευμάτων κρατών της περιοχής.

Έπειτα από πολύνεκρη επίθεση στο λιμάνι Πάλμα τον Μάρτιο του 2021, ο γαλλικός κολοσσός της ενέργειας TotalEnergies ανέστειλε έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου με προϋπολογισμό 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τοποθεσία που απέχει μερικά χιλιόμετρα από την πόλη.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η Ρουάντα και άλλα κράτη της μεσημβρινής Αφρικής ανέπτυξαν πάνω από 3.100 στρατιωτικούς, για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης, που αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αναδιπλώθηκαν, συνεχίζουν όμως να διαπράττουν σποραδικές επιθέσεις, υιοθετώντας πιο κλασικές τακτικές ανταρτοπολέμου.

Η περιφερειακή δύναμη SAMIM ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα ότι μονάδες της σκότωσαν «αρκετούς τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Οι στρατιωτικοί υπέστησαν μία απώλεια, ενώ έξι μέλη τους τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Η ανακάλυψη το 2010 των μεγαλύτερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην υποσαχάρια Αφρική δημιούργησε ελπίδες στη Μαπούτου ότι η χώρα θα έχει έσοδα δισεκατομμυρίων χάρη στην εκμετάλλευσή τους, σε μια χώρα το ΑΕΠ της οποίας δεν ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως τα περισσότερα από τα έργα έχουν ανασταλεί.

Το κύμα βίας έχει προκαλέσει εξάλλου ανθρωπιστική κρίση, λόγω του μαζικού εκτοπισμού πληθυσμού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μοζαμβίκη της τρίτης τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, της Βικτόριας Νούλαντ, τη χορήγηση βοήθειας αξίας 28,3 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ ANDRE CATUEIRA

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα