«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους»: αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, ερωτηθείς σχετικά από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.
Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι:
«Οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».
«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.
Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία - σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν σήμερα σε… ουδέτερο έδαφος σε Αχρίδα και Βρυξέλλες.
Η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και το φόρουμ που φιλοξενείται από την Βόρεια Μακεδονία, φέρνει τους Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέναντι στους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν έρχονται αντιμέτωποι με το αρνητικό για την τουρκική συμπεριφορά κλίμα, το οποίο η ελληνική «σφυγμομέτρηση» θέλει να επιδεινώνεται στους κόλπους της συμμαχίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν θεωρείται η απόπειρα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, να ρίξει - ενόψει των σημερινών επαφών - γέφυρες διαλόγου προς την ελληνική πλευρά:
«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», ήταν η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ, στον ΣΚΑΪ.
H εντυπωσιακή μεταστροφή του Χουλουσί Ακάρ, καταγράφεται μόλις ένα 24ωρο μετά το διπλωματικό «ξεστράτισμα» και την επεισοδιακή αποχώρηση του από στην διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ που διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη.
Την τουρκική διγλωσσία προδίδει και η ρεβάνς την οποία επιχείρησε να πάρει η Άγκυρα, μετά το «κάζο» που υπέστη ο Χουλουσί Ακάρ από την ηχηρή αντίδραση της ελληνικής αποστολής.
Συνέχεια στο κρεσέντο των απειλών και των ψευδών καταγγελιών έδωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα, εκστομίζοντας ανυπόστατες κατηγορίες για βασανισμό προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές ενώ επανέλαβε τα περί επαναπροωθήσεων.
Όπως περιγράφεται από τους Έλληνες βουλευτές, ο Τούρκος υπουργός επιδόθηκε σε ένα αντιδυτικό παραλήρημα με ανυπόστατες κατηγορίες για συνεργασία με την τρομοκρατία, εισπράττοντας τις κατάλληλες απαντήσεις.
Παρά τα… τερτίπια, στην Αθήνα διαμηνύουν ότι δεν θα πέσουν σε καμία από τις επικοινωνιακές παγίδες τις οποίες στήνει η Άγκυρα.
Εδραιώνεται μάλιστα η πεποίθηση, ότι διευρύνεται καθημερινά η απήχηση των ελληνικών θέσεων.
Δεν περνά απαρατήρητη η νέα έκφραση στήριξης τους, από το Βερολίνο και ειδικά η ευκρίνεια με την οποία διατυπώθηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ.
«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημόσια επανάληψη της θέσης της γερμανικής διπλωματίας έναντι της τουρκικής επωδού περί της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, με τον κ. Βάγκνερ να υπενθυμίζει αυτούσιο το απόσπασμα των δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ.
Η κ. Μπέρμποκ ενόψει των προγραμματισμένων επισκέψεων της στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα, δήλωνε:
«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».
Σε αυτό το μήκος κύματος, κατά πληροφορίες, κινείται και ένα από τα μηνύματα στην πολυμερή συνάντηση της Τρίτης, στο Βερολίνο, που έχουν ως παραλήπτη την Άγκυρα.
Η ανάγκη διαφύλαξη της σταθερότητας εντός της συμμαχίας επισημάνθηκε με ρητό τρόπο, στη δια ζώσης επαφή του εξ’ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, με τον Σύμβουλο Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, του συμβούλου του Καγκελάριου Σολτς, Γενς Πλότερ, αλλά και των Συμβούλων Ασφάλειας της Γαλλικής Προεδρίας αλλά και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας.
Πηγή: Cnn.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ