Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν ξανά την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση εναντίον της Ελλάδας, όπως «δείχνει» το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν ξανά την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση εναντίον της Ελλάδας, όπως «δείχνει» το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Έπειτα, υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».
Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, διπλωμάτης δήλωσε πως «δεν είναι πιθανό» η Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πρώτον, διότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό.
Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.