Κόσμος

ΟΗΕ: Πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν το 2023

ΟΗΕ: Πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν το 2023

Πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ούτε να παραμείνουν στη χώρα που τους φιλοξενεί για λόγους ασφάλειας ή έλλειψης χώρου χρειάζεται να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Αυτό αποτελεί αύξηση 36% σε σχέση με τις φετινές ανάγκες, που υπολογίζονται σε 1,47 εκατ. ανθρώπους, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHRC) Σάμπια Μαντού σε παρουσίαση αυτών των στατιστικών στοιχείων.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως «στις ανθρωπιστικές συνέπειες της πανδημίας και την εμφάνιση νέων καταστάσεων εκτοπισμού κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς», δήλωσε η ίδια.

Η «μετεγκατάσταση» αφορά τη μεταφορά προσφύγων από μια χώρα ασύλου σε ένα άλλο κράτος που έχει συμφωνήσει να τους υποδεχθεί και τους παράσχει μόνιμη διαμονή.

Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι Σύροι πρόσφυγες (περίπου 777.800 πρόσφυγες χρήζουν μετεγκατάστασης) βρίσκονται μεταξύ αυτών των οποίων με τις υψηλότερες ανάγκες μετεγκατάστασης, ενώ ακολουθούν οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν (274.000), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (190.400), το Νότιο Σουδάν (117.600) και η Μιανμάρ (πάνω από 114.000). Ένα μεγάλο μέρος αυτών που προέρχονται από τη Μιανμάρ ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια και είναι απάτριδες.

Η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφέρει προστασία και μια λύση διαρκείας σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κάθε χρόνο. Αλλά οι τοποθεσίες που προσφέρονται από τις χώρες είναι λίγες και ο αριθμός τους ανεπαρκής.

Το 2020, το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας της Covid κατέστησαν σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία μια προσωρινή αναστολή των μετακινήσεων προς τις χώρες μετεγκατάστασης, με αποτέλεσμα η μετεγκατάσταση προσφύγων να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της, με μόνο 22.800 αναχωρήσεις τον χρόνο εκείνο.

Ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαθίστανται διπλασιάστηκε την περασμένη χρονιά στα 39.266 άτομα. Αλλά οι λύσεις που βρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπολείπονται των αναγκών, που πέρυσι αποτιμήθηκαν σε πάνω από 1,44 εκατ. θέσεις.

Μόνο λίγα κράτη συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ύπατης Αρμοστείας. Οι βασικές χώρες μετεγκατάστασης στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup