Από τα νησιά της Ελλάδας έως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όσα θα τεθούν από τον Ερντογάν στη σύνοδο.
Η ατζέντα που ανακοινώθηκε από τα τουρκικά μέσα αφορούν τις συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τον διάδρομο σιτηρών, τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, το πρόβλημα των νησιών με την Ελλάδα, τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη βόρεια Συρία και την παγκόσμια οικονομία..
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, δημοσίευσαν τα έξι θέματα που θα θέσει ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον τον ηγετών της Συμμαχίας. Οι διαρροές δεν έγιναν τυχαία την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς είναι γνωστή η τακτική της τουρκικής πολιτικής να γεμίζει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όσα περισσότερα θέματα μπορεί ώστε να έχει την ευελιξία στις διαπραγματεύσεις.
Εκ των πραγμάτων είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδος που θα καθορίσει το μέλλον του ΝΑΤΟ στο σχεδιασμό αλλά και στον τρόπο δράσης του το επόμενο διάστημα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ η Ρωσία προελαύνει.
Η ατζέντα που ανακοινώθηκε από τα τουρκικά μέσα αφορούν τις συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τον διάδρομο σιτηρών, τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, το πρόβλημα των νησιών με την Ελλάδα, τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη βόρεια Συρία και την παγκόσμια οικονομία.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των 30 χωρών μελών της Συμμαχίας, θα είναι ακόμα η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ως «χώρες εταίροι», οι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στη συμμαχία, η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης.
Ο Ερντογάν που σύμφωνα με το πρόγραμμα του θα έχει σειρά επαφών με αρκετούς ηγέτες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου, θα θέσει τις αντιρρήσεις του για την ένταξη των δυο ευρωπαϊκών χωρών, Φινλανδίας και Σουηδίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα παρουσιάσει με έγγραφα όλα τα στοιχεία για τις σχέσεις των δυο χωρών με το PKK σύμφωνα με τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, δηλαδή τα όπλα που στέλνονται, την οικονομική και πολιτική υποστήριξη που παρέχουν στην οργάνωση, η οποία θεωρείται τρομοκρατική και για τους Αμερικανούς.
Το βέτο που αναμένεται να παραμείνει από την Τουρκία μέχρι τουλάχιστον την ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου της Σουηδίας την 1η Ιουλίου, είναι το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί του Ερντογάν στα επόμενα θέματα της ατζέντας του στο ΝΑΤΟ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο διάδρομος για την μεταφορά σιτηρών και η οικονομική κρίση είναι τα άλλα τρία θέματα στην ατζέντα Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει τον τερματισμό της σύγκρουσης το συντομότερο δυνατόν προτάσσοντας τη χώρα του ως τον απόλυτο διαπραγματευτή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις οποίες διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Το επείγον του θέματος του τερματισμού του πολέμου, θα το θέσει σε σχέση με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και η οποία επηρεάζει την ήδη αδύναμη τουρκική οικονομία. Επιπρόσθετα θα θέσει και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, προτείνοντας νέους ενεργειακούς διαδρόμους, που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Τουρκία με την σύμφωνη γνώμη των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.
Στο πλαίσιο της επισιτιστικής κρίσης ο Ερντογάν θα θέσει και το ζήτημα των διαδρόμων για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας, βάζοντας την Τουρκία στο κάδρο της επίλυσης του ζητήματος σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.
Έχοντας διασφαλίσει, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ο Ερντογάν, την απόλυτη ανάγκη που έχει η Δύση την Τουρκία, θα προχωρήσει λίγο παραπέρα, βάζοντας στο τραπέζι της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δυο θέματα ασφάλειας, όπως τα εννοεί αυτός.
Την αποστρατικοποίηση των νησιών της Ελλάδας που παράνομα εξοπλίζει όπως λέει, θέτοντας ακόμα και θέμα παράνομης κατοχής των νησιών από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα τεθεί το θέμα, παρόλο που υπήρξε μια μικρή δυσαρέσκεια από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ή τη δήλωση του Νίκου Δένδια από τα ΗΑΕ εναντίον της Τουρκίας.
Αν οι πληροφορίες είναι σωστές υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συναντηθούν Ερντογάν και Μητσοτάκης με την παρέμβαση τρίτων. Σε ερώτηση του iEidiseis αν είναι διατεθειμένος ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δεν υπήρξε κάποια απάντηση, όπερ σημαίνει ότι θα εξαρτηθεί από την στάση Μητσοτάκη στην Σύνοδο.
Τέλος το ζήτημα της 5ης επιχείρησης της Τουρκίας στην Συρία για να διασφαλίσει τα τουρκοσυριακά σύνορα και την εξάλειψη των περιφερειακών, λέγε με YPG, απειλών που ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για την Σύνοδο. Επίσης σημαντικό θεωρείται και ποιες επαφές θα έχει με τους άλλους ηγέτες της Συμμαχίας, που το τελευταίο διάστημα είχε σειρά επαφών μαζί τους.
Ο Ερντογάν γέμισε το τραπέζι με απαιτήσεις αναμένοντας να πάρει πολλά περισσότερα από όσα έχει σχεδιάσει, βλέποντας ότι η χώρα του αναβαθμίζεται στη Συμμαχία.
Πηγή: iEidiseis.gr