Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 13:58

Αγωνία για το καλοκαίρι στην Ευρώπη - Η πανδημία απειλεί ξανά τα ταξίδια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έντονη αυξητική τάση εμφανίζει η πανδημία του κορονοϊού σε μία σειρά από χώρες λόγω των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων Ο4 και Ο5, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες όσον αφορά στα καλοκαιρινά τους σχέδια, αλλά και στους ειδικούς, οι οποίοι φοβούνται ότι οι σκληροί περιορισμοί στα ταξίδια μπορεί να επανέλθουν.

Στη Βρετανία, τα τεστ, οι μάσκες και τα πιστοποιητικά εμβολιασμοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν για ταξιδιωτικούς προορισμούς, ενώ τα αεροδρόμια απειλούνται με νέο χάος σε περίπτωση που εκτοξευθούν ξανά στα ύψη οι εργαζόμενοι που νοσούν.

«Είναι πιθανό τα σχέδια διακοπών να καταστραφούν λόγω της αύξησης των ποσοστών Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Πολιτικοί και ειδικοί στη Βρετανία έχουν εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες τους για το μέλλον των καλοκαιρινών διακοπών εκατομμυρίων πολιτών, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Layla Moran, η οποία προεδρεύει της Πανκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον κορονοϊό, προειδοποίησε ότι οι ξένες αποδράσεις θα μπορούσαν να διακοπούν.

«Είναι πιθανό τα σχέδια διακοπών να καταστραφούν λόγω της αύξησης των ποσοστών Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη Mirror. «Άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναφέρουν περιορισμούς στις αφίξεις από τη Βρετανία και οι εταιρείες μεταφορών - ήδη σε κρίση λόγω του κακού χειρισμού του Brexit από την κυβέρνηση - είναι πιθανό να δουν αύξηση των ελλείψεων προσωπικού με περισσότερους ασθενείς».

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κορονοϊό την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, αύξηση 32% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιο πρόσφατη έξαρση σε περιπτώσεις συνδέεται πιθανότατα με τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Omicron, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τον συνολικό αριθμό ασθενών πάνω από το ανώτατο όριο του Απριλίου των 16.600. Αυτές οι παραλλαγές πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματικές αλλά εξίσου ήπιες με το αρχικό στέλεχος Omicron.

Η κυβέρνηση είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν σχεδιάζει ακόμη να επαναφέρει τους περιορισμούς.

Η γιατρός του ITV Good Morning, Hilary Jones, πρόσθεσε: «Υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων στην Ιταλία. Θα μπορούσαν να πουν ‘θα χρειαστείτε κάρτα Covid, θα χρειαστείτε απόδειξη εμβολιασμού ή πρόσφατης μόλυνσης’. Θα έλεγα στους ανθρώπους που ταξιδεύουν - κοιτάξτε τις ταξιδιωτικές συμβουλές για το εξωτερικό για αυτήν τη χώρα, δείτε εάν χρειάζεστε ένα τεστ πριν πετάξετε και δείτε εάν λειτουργεί το πάσο NHS Covid».

Τα στοιχεία του NHS της Αγγλίας δείχνουν ότι περίπου 10.658 ασθενείς νοσηλεύτηκαν με τον ιό τη Δευτέρα. Οι λοιμώξεις έχουν διπλασιαστεί σε ένα δεκαπενθήμερο σε ολόκληρη την Αγγλία.

Ανησυχία για το προσωπικό του NHS – Φόβοι για εκτεταμένη περίοδο «Αρμαγεδδώνα»

Υπάρχουν φόβοι ότι μια νέα σάρωση της τελευταίας παραλλαγής Covid θα μπορούσε να αποδεκατίσει τα επίπεδα του προσωπικού του NHS για άλλη μια φορά, προκαλώντας αρνητικά αποτελέσματα για τους χρόνους αναμονής των ασθενοφόρων και τη διαθεσιμότητα ειδικών.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες πριν η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξηθεί, με εκατομμύρια επιβάτες να προετοιμάζονται για αναστάτωση καθώς τα πρακτορεία ταξιδίων λένε στις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν περισσότερες πτήσεις, ενώ οι ειδικοί της αεροπορίας μοιράζονται τους φόβους για μια εκτεταμένη περίοδο «Αρμαγεδδώνα».

Οι ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα με τις υπηρεσίες διακίνησης αποσκευών και η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας συμβάλλουν στη διαταραχή που παρατηρήθηκε σε πολλά από τα μεγάλα εμπορικά αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος.

Και αναμένεται να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς εκατοντάδες μέλη του προσωπικού check-in της British Airways αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω διαφωνίας για τις αμοιβές.

Eπιστρέφουν τα μέτρα;

Όλα αυτά την ώρα που τα νοσοκομεία πρόκειται να επαναφέρουν τη χρήση καλυμμάτων προσώπου και τα μέτρα για αποστάσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid.

Τα καταπιστεύματα από το Cambridgeshire, το Hampshire, το Nottinghamshire, το Devon και την Ουαλία έχουν αποκαταστήσει όλες τις οδηγίες που προτρέπουν τους ανθρώπους να προστατεύονται λόγω της αύξησης των λοιμώξεων.

Η Dame Sarah Gilbert, της οποίας το πρωτοποριακό έργο βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου AstraZeneca, πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε με την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης δεν προκαλεί έκπληξη. Γνωρίζουμε ότι οι πανδημίες συνεχίζουν».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε προηγουμένως να αποκλείσει ένα μελλοντικό lockdown τον Απρίλιο, λέγοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να απορρίψουμε κάτι «που θα μπορούσε να σώσει ζωές» εάν εμφανιστεί μια πιο θανατηφόρα παραλλαγή.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΠΟΥ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων στη Μέση Ανατολή, κατά 47%. Κατά 32% ήταν στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Ασία και περίπου 14% στην Αμερική.

Η πανδημία της COVID-19 αλλάζει αλλά δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες και οφείλονται κυρίως σε δύο υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον που εξαπλώνονται γρήγορα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι ταχέως διαδεδομένες υποπαραλλαγές Όμικρον BA.4 και BA.5 μαζί εκτιμάται ότι αποτελούν το ήμισυ των κρουσμάτων κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 25 Ιουνίου, η υποπαραλλαγή BA.5 αποτελούσε το 36,6% των συνολικών κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ η BA.4 αντιπροσώπευε το 15,7%, αντιπροσωπεύοντας μαζί περίπου το 52% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
«Σχετικά με τον COVID-19, που οδηγείται από τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 σε πολλά μέρη, τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως να αυξηθούν κατά 20%, ενώ οι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε τρεις από τις έξι περιοχές του ΠΟΥ, ακόμη και καθώς ο παγκόσμιος αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Νέο εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον

Όλα αυτά μέρες αφότου οι υγειονομικοί υπάλληλοι έδωσαν την πρώτη τους δημόσια υποστήριξη για ένα ενισχυτικό εμβόλιο ειδικά για το Omicron αυτό το φθινόπωρο που πρόκειται να «αυξήσει και να επεκτείνει» την προστασία.

Οι γενικοί γιατροί στη Βρετανία ενημερώθηκαν ότι το NHS ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ενισχυτική εκστρατεία του την 1η Σεπτεμβρίου, με αξιωματούχους να εκφράζουν «σίγουρο ενδιαφέρον» για το νέο εμβόλιο της Moderna.

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συνιστά σε άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο, αλλά ο επικεφαλής ιατρός της Moderna έχει προτείνει να χορηγούνται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Η εταιρεία λέει ότι έχει ήδη παραγάγει εκατομμύρια δόσεις ενός νέου εμβολίου το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι πέντε φορές καλύτερο από το αρχικό και είναι ειδικά προσαρμοσμένο για την αντιμετώπιση της παραλλαγής της Omicron.

Ωστόσο, αυτό το νέο εμβόλιο πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) προτού μπορέσει να κυκλοφορήσει, με αξιωματούχους να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ήδη εγκεκριμένα εμβόλια, εάν δεν γίνει.

Εκτός από τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, το JCVI συνιστά να χορηγούνται αναμνηστικά εμβόλια στους τρόφιμους των οίκων φροντίδας, στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άτομα που έχουν ορισμένες παθήσεις υγείας.

Ο Δρ Paul Burton, επικεφαλής ιατρός στη Moderna, δήλωσε ότι υπάρχει «σίγουρο ενδιαφέρον» από το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά του νέου εμβολίου της, αναφέρει η Telegraph.

Την περασμένη εβδομάδα ο Δρ Burton προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εμβολιάσουν άτομα κάτω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, με το νέο αναμνηστικό εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματικό που σημαίνει ότι θα χρειάζεται μόνο ετησίως.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 12:57

Σχετικά Άρθρα

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
    Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

    Τι καιρό θα κάνει σήμερα - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

    Δεν αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο αντικυκλώνας έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την περιοχή της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης να κινηθούν όπως φυσιολογικά πρέπει για την εποχή μας.

    Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο του OPEN έχει προκύψει μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που δεν συμβαδίζει με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία, την καλοκαιρία στις θερμοκρασίες εκτός από το «βοριαδάκι» που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βοριάδες σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα ενισχυθούν μέσα στο Αιγαίο. Στην ξηρά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα παρά μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές που θα υπάρξουν βροχές. Σημαντική πτώση θερμοκρασίας θα σημειωθεί στην Τρίπολη, φτάνοντας τους -1 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με κάποιες συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από τους 14 μέχρι τους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με μερικές συννεφιές το μεσημέρι και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 10 μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Ούτε Ελλάδα, ούτε Ισπανία, ούτε Μαλδίβες: Το National Geographic ανακοίνωσε τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2025
    σε Plus +
    Ούτε Ελλάδα, ούτε Ισπανία, ούτε Μαλδίβες: Το National Geographic ανακοίνωσε τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2025

    Το National Geographic αποκάλυψε τις επιλογές του για το BEST OF THE WORLD 2025, τον ετήσιο κατάλογο με τις πιο συναρπαστικές, σημαντικές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες για το επόμενο έτος.

    Το National Geographic δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τους «καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου» για το 2025 - και θα σας κάνει να ταξιδέψετε παντού, από σκοτεινά νησιά της Ινδονησίας μέχρι λιγότερο εξωτικούς τόπους, όπως το Άινταχο.

    Οι επιλογές φέτος έχουν να κάνουν με πιο περίεργους προορισμούς και δεν έχουν καμία σχέση με τα συνήθη τουριστικά στέκια.

    Η έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τους συντάκτες, σε «τοποθεσίες όπου οι επισκέπτες νιώθουν ευπρόσδεκτοι και υποστηρίζουν το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα».

    Ο κατάλογος του 2025, ο οποίος δημιουργήθηκε από γνωστούς traveller και διεθνείς συντάκτες του Nat Geo, περιλαμβάνει ένα μείγμα από εκπληκτικούς, ανερχόμενους προορισμούς και διαχρονικές τοποθεσίες που έχουν κάτι νέο και συναρπαστικό να προσφέρουν, από ένα νέο καταφύγιο αναρρίχησης στην Ινδία μέχρι το νέο και λιγότερο γνωστό μονοπάτι της Στοκχόλμης.

    Ως συνήθως, οι επιλεγμένες «αποδράσεις» εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, από το Murray River της Αυστραλίας μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Ocala της Φλόριντα.

    «Μου αρέσει να σκέφτομαι το BEST OF THE WORLD ως την ετήσια πρόσκληση του National Geographic. Στόχος μας είναι να παρακινήσουμε τον κόσμο να εξερευνήσει την απίστευτη ποικιλομορφία των τόπων και των εμπειριών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Nathan Lump, αρχισυντάκτης του National Geographic.

    Λοιπόν, αναλυτικά η λίστα του National Geographic

    1. Los Angeles, California

    2. Ocala National Forest, Florida

    3. Senegal

    4. Boise, Idaho

    5. Barbados

    6. Cerrado, Brazil

    7. Bangkok, Thailand

    8. Antigua, Guatemala

    9. Kanazawa, Japan

    10. Guadalajara, Mexico

    11. Kwazulu-Natal, South Africa

    12. Abu Dhabi, UAE

    13. Stockholm Archipelago, Sweden

    14. Cork, Ireland

    15. Outer Hebrides, Scotland

    16. Brasov, Romania

    17. Raja Ampat, Indonesia

    18. Cenobitic Monasteries, Italy

    19. Greenland

    20. Tunisia

    21. Suru Valley, India

    22. Northland, New Zealand

    23. Eastern and Oriental Express, Malaysia

    24. Murray River, Australia

    25. Haida Gwaii, British Columbia

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche
    Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche

    Ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως και ότι ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα κρούσματα mpox στην Ευρώπη, ίσως να μην έχουν φτάσει όλα ακόμη στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Τόμας Σίνεκερ σε τηλεφωνική κλήση μετά την ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων για τις πωλήσεις του τριμήνου. Ο Σίνεκερ επισήμανε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του ιού της mpox που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τη Γερμανία.

    Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο κίνδυνος για την υγεία του ευρύτερου πληθυσμού είναι μικρός. Η ζήτηση για τα τεστ της Roche για την mpox «δεν είναι ακόμη τόσο υψηλή, αλλά θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στην δεκαπλάσια ζήτηση», πρόσθεσε ο Σίνεκερ.

    Στην περίπτωση κατάστασης πανδημίας με πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, η Roche θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή διαγνωστικών τεστ, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Αύγουστο για τη νέα μορφή του ιού κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Η πρώτη ένδειξη της εξάπλωσης εκτός Αφρικής υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν κρούσμα του νέου στελέχους του ιού της mpox στη Σουηδία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 24/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν
    Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

    Συναγερμός έχει σημάνει στις κτηνοτροφικές μονάδες καθώς είναι σε έξαρση η ευλογιά των προβάτων, με 104 κρούσματα να έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, τα 81 κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία, ενώ έχουν θανατωθεί ήδη 17.500 ζώα.

    Δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τους περιφερειάρχες και παραγωγικούς φορείς, αποφασίσθηκε χτες, Τρίτη, η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Τσιάρας: Σοβαρή επιδημιολογική απειλή

    Σε δήλωσή του ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι «η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων, το υπουργείο προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων «προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

    Επίσης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την πανώλη.

    Πώς αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι

    Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν για την αντιμετώπιση τόσο της πανώλης μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς των προβάτων. Ετσι, το ύψος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 500 ευρώ

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 220 ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 320 ευρώ
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο