Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαριούπολης, 1.356 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην πόλη λόγω του πολέμου, ενώ το 40% των ιδιωτικών κατοικιών βομβαρδίστηκε - Η ανοικοδόμηση θα την καταστήσει βιώσιμη για 220.000 ανθρώπους
Η ανοικοδόμηση της
Μαριούπολης, η οποία ισοπεδώθηκε από τους Ρώσους πριν τελικά την καταλάβουν, θα κοστίσει περισσότερα από
14 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει
7-10 χρόνια, όπως διαπίστωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
«Η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης θα κοστίσει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλήρης αποκατάσταση της πόλης θα διαρκέσει 7-10 χρόνια», αναφέρει μήνυμα του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο στο Telegram.
Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, 1.356 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην πόλη λόγω του πολέμου, ενώ το 40% των ιδιωτικών κατοικιών βομβαρδίστηκε. Τα περισσότερα από αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο ανοικοδόμησης. Ως εκ τούτου, τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.
«Οι ειδικοί εκτιμούν προκαταρκτικά το κόστος της αποκατάστασης των υποδομών σε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια να απαιτούνται για να μπορέσουν να ζήσουν εκεί 220.000 άνθρωποι. Το τελικό νούμερο θα οριστεί μετά την αξιολόγηση των κατεστραμμένων σπιτιών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μεγάλες ουκρανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δηλώσει την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση», διευκρίνισε ο Μποϊτσένκο.
Σημείωσε ακόμα πως υπάρχει ήδη συνεργασία με διάφορους εμπειρογνώμονες από τις πόλεις που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - όπως το Γκντανσκ, η Βαρσοβία, η Δρέσδη, το Ρότερνταμ.
«Μελετάμε την εμπειρία τους στην ανοικοδόμηση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ξεχωριστό τμήμα για τη Μαριούπολη στο "σχέδιο Μάρσαλ" για ολόκληρη τη χώρα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ουκρανίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την ΕΤΕπ για τη συνεχή προσοχή τους στην πόλη μας. Πιστεύω ότι μαζί θα αναζωογονήσουμε τη Μαριούπολη και θα την κάνουμε ακόμη καλύτερη», δήλωσε ο δήμαρχος.
Σήμερα, η Μαριούπολη έχει μείνει
χωρίς κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, περίπου 22.000 άμαχοι έχουν πεθάνει στην πόλη, περισσότεροι από 50.000 απελάθηκαν στη Ρωσία και στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της περιοχής Ντονέτσκ. Επί του παρόντος, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι παραμένουν στην αποκλεισμένη πόλη.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SERGEI ILNITSKY