Αγωγή κατά της BioNTech κατέθεσε η CureVac για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Γερμανία και συγκεκριμένα για τη χρήση της τεχνολογίας mRNA. Η προσφυγή σηματοδοτεί την πρώτη γνωστή δικαστική περίπτωση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα τη Γερμανία ζητά «δίκαιη αποζημίωση» από την BioNTech και δύο θυγατρικές της για παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.
Σε επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac, Franz-Werner Haas δεν απέκλεισε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά του εταίρου της BioNTech, Pfizer, ή της εταιρείας παραγωγής εμβολίων mRNA Moderna. Η BioNTech υποστηρίζει ότι το έργο της ήταν πρωτότυπο. «Θα το υπερασπιστούμε σθεναρά ενάντια σε όλους τους ισχυρισμούς για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», αναφέρεται σε δήλωσή της.
Σύμφωνα με την CureVac, πάντως, η αξίωσή της για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας βασίζεται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες εργασίας πάνω στην τεχνολογία mRNA, μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε από την BioNTech και την Pfizer για την ανάπτυξη και πώληση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Την επιτυχία των εμβολίων mRNA κατέστησαν δυνατή τα χρόνια της έρευνάς μας», δήλωσε ο Haas στους δημοσιογράφους. «Κατά την άποψή μας ο σεβασμός στα σχετικά δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι αυτονόητος», συμπλήρωσε.
Η τεχνολογία mRNA καθοδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα, μέσω του εμβολιασμού ή της χορήγησης φαρμάκων, να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες. Επί μακρόν θεωρούνταν μία άγνωστη τεχνολογία με αβέβαιες προοπτικές. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα έσοδα της BioNTech από τα εμβόλια φέτος αναμένονται να φτάσουν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ, την περασμένη χρονιά, έφτασαν τα 19 δις. Από την πλευρά της η CureVac, που πέρυσι κατέγραψε ζημιές 412 εκατομμύρια ευρώ, δηλώνει ότι δεν θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε ούτε προτίθεται να προβεί σε νομικές ενέργειες που θα εμπόδιζαν την παραγωγή, την πώληση ή τη διανομή του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον Haas, δε θα περνούσε από το μυαλό των υπεύθυνων της εταιρείας να προσφύγουν στα δικαστήρια για την παραβίαση πατέντας στο αποκορύφωμα της πανδημίας, ωστόσο, πλέον που ο έλεγχος της πανδημίας είναι μεγαλύτερος, θεώρησαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Το δικαστήριο του Ντίσελντορφ, όπου κατατέθηκε η αγωγή της CureVac αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Haas δε θέλησε να μιλήσει εκτενώς σχετικά με πιθανές περαιτέρω νομικές ενέργειες, αναφέροντας ότι πρώτα χρειάζεται μια βάση σχετικά με το δίκαιο μερίδιο της CureVac στην ανάπτυξη προϊόντων και τις πωλήσεις στη Γερμανία και πώς αυτό θα αποτιμηθεί κατάλληλα. Όταν ρωτήθηκε εάν θα απέκλειε πιθανή προσφυγή και κατά της Moderna, είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα. Το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά».
Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπήκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στον δυτικό κόσμο, οι BioNTech και Pfizer κυριάρχησαν. Πέρυσι, η CureVac μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να για την κυκλοφορία ενός εμβολίου στην αγορά, εντατικοποίησε τις εργασίες της με τον εταίρο GSK για βελτιωμένες εκδόσεις του εμβολίου. CureVac και GSK δήλωσαν τον Απρίλιο ότι το εμβόλιο δεύτερης γενιάς που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, στοχεύει στις δύο επικρατούσες μεταλλάξεις του κορονοϊού και μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε προκλινικές μελέτες σε ποντίκια.
Πηγή: Ethnos.gr