Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 13:06

Συνεδριάζουν οι G-20 στο Μπαλί: Αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G20συναντώνται σήμερα στην Ινδονησία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου στην Ουκρανίακαι τους τρόπους αντίδρασης στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες των οποίων ενδέχεται να είναι «καταστροφικές».

«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί», δήλωσε ο Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας».

«Το τίμημα μιας αποτυχίας να συμφωνήσουμε είναι πιο υψηλό από αυτό που μπορούμε να επιτρέψουμε», προειδοποίησε. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές».

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών θα διαρκέσει δύο ημέρες και πραγματοποιείται στο Μπαλί, μία εβδομάδα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 η οποία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Αρχικά οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένο να αφορούν τον καλύτερο τρόπο επιστροφής στην ανάπτυξη μετά την πανδημία covid-19, αλλά οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, βρέθηκαν τελικά στην κορυφή της ατζέντας.

Νέα αντιπαράθεση

Η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης, που επιρρίπτουν την ευθύνη για τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στη Μόσχα, και των αναπτυσσόμενων χωρών που αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με πρώτη την Κίνα.

Η Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ, που έχει καταγωγή από την Ουκρανία, κατηγόρησε τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι ευθύνεται για «εγκλήματα πολέμου» επειδή στηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε Καναδός αξιωματούχος.

«Δεν είναι μόνο οι στρατηγοί που διαπράττουν εγκλήματα, αλλά και οι τεχνοκράτες της οικονομίας που καθιστούν εφικτό τον πόλεμο και επιτρέπουν τη συνέχισή του», εξήγησε.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του Σέργκιι Μαρτσένκο έχει επίσης κληθεί να μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Χθες Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε εκτιμήσει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι εκπρόσωποι του καθεστώτος Πούτιν δεν θα πρέπει να έχουν καμία θέση σε αυτό το φόρουμ».

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Ντάνιελ Φράνκο υπογράμμισε ότι η G20 «πρέπει να διαδραματίσει ρόλο κλειδί προκειμένου να αποφευχθεί η επισιτιστική ανασφάλεια να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση».

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων και για την ευθύνη της Ρωσίας, η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αβέβαιη.

Η Ινδονησία, η χώρα που φιλοξενεί τη G20 φέτος, θέλησε να παραμείνει ουδέτερη και δεν υπέκυψε στις πιέσεις της Δύσης να αποκλειστεί η Ρωσία από τη σύνοδο.

Ωστόσο αρκετές είναι οι απουσίες, καθώς πολλές χώρες έστειλαν πιο χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες.

Εξάλλου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης, όπως και οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Βραζιλίας, ενώ θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DITA ALANGKARA / POOL

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 12:29

Σχετικά Άρθρα

  • Οδηγός ταξί στο Μπαλί αναγνώρισε τον Εμμανουήλ Καραλή και τρελάθηκε - «Fly Manolo Fly» - Επικό βίντεο
    Οδηγός ταξί στο Μπαλί αναγνώρισε τον Εμμανουήλ Καραλή και τρελάθηκε - «Fly Manolo Fly» - Επικό βίντεο

    Διακοπές στο μαγευτικό Μπαλί στην Ινδονησία κάνει τις τελευταίες ημέρες ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, Εμμανουήλ Καραλής.

    Η σχέση του Καραλή με τα social media είναι γνωστή, με τον ίδιο κατά διαστήματα να δημοσιεύει πιο χαλαρές και χιουμοριστικές στιγμές από την προσωπική του ζωή . Ωστόσο το τελευταίο Instragam story που ανέβασε στον λογαριασμό του είναι πραγματικά επικό, αφού και ο ίδιος ακούγεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένος όταν ένας οδηγός ταξί κατάβαλε ότι η κούρσα του ήταν ο Έλληνας αθλητής.

    «Το ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Μπαλί που με αναγνωρίζουν, με τρελαίνει» έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του σχετικού βίντεο ο Μανόλο. Μάλιστα όταν ο οδηγός του φώναζε «Fly, Manolo, Fly», ο Καραλής ξέσπασε σε γέλια και απαθανάτισε τη σχετική στιγμή με το κινητό του τηλέφωνο.

    Δείτε το επικό βίντεο που ανήρτησε ο Εμμανουήλ Καραλής:

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Από τους «πολέμους για το πετρέλαιο» στους «πολέμους για τα τρόφιμα» – Κινδυνεύει η επισιτιστική ασφάλεια;
    Από τους «πολέμους για το πετρέλαιο» στους «πολέμους για τα τρόφιμα» – Κινδυνεύει η επισιτιστική ασφάλεια;

    Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με τους υψηλότερους ρυθμούς στη μεταπολεμική ιστορία - Οι γεωπολιτικές εντάσεις & η κλιματική αλλαγή ωθούν τις χώρες σε συγκρούσεις για τη φθίνουσα προσφορά αγαθών.

    Βρίσκεται σε κίνδυνο η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια; Το αυξημένο κόστος των τροφίμων είναι το νέο πεδίο μάχης; Οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για τα τρόφιμα;

    Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση παρά μόνο να εστιάσει σε ορισμένα από τα δεδομένα: O πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει» με τους υψηλότερους ρυθμούς στη μεταπολεμική ιστορία και ο προστατευτισμός και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

    Ανατολή, Δύση και επαρκή αποθέματα – Τα δεδομένα και η «μάχη» που δίνεται

    Πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι Κινέζοι κορυφαίοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα στους τομείς της ενέργειας, των εμπορευμάτων και των τροφίμων. Απέναντι στην υπερδύναμη από την Ανατολή η Δύση επεξεργάζεται τα δεδομένα και από τη μια δίνει τη μάχη να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τομέα της προσφοράς και από την άλλη έχει πάντα στο μυαλό της δεύτερες σκέψεις για δημιουργία αποθεμάτων.

    Ο πληθωρισμός τροφίμων και η… κρατική παρέμβαση

    Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται και την κλιματική αλλαγή να δηλώνει «παρούσα» εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των ανθρώπων της αγοράς που καλούνται να «διαβάσουν» αυτό που έρχεται…

    Ο κόσμος οδεύει προς «επισιτιστικούς πολέμους» σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους αγροτικών εμπορευμάτων του κόσμου.

    «Έχουμε κάνει πολλούς πολέμους για το πετρέλαιο. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερους πολέμους για τα τρόφιμα και το νερό», δήλωνε ο Sunny Verghese, διευθύνων σύμβουλος της Olam Agri, ενός οίκου εμπορίας αγροτικών προϊόντων με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Μιλώντας στο συνέδριο καταναλωτών «Redburn Atlantic και Rothschild», γράφουν οι Financial Times, ο Verghese προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί φραγμοί που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να ενισχύσουν τα εγχώρια αποθέματα τροφίμων έχουν επιδεινώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων.

    Οι μεγάλοι έμποροι αγροτικών εμπορευμάτων, που αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – εκτινάσσοντας τις τιμές των τροφίμων στα ύψη- έχουν κατηγορηθεί ότι επιδείνωσαν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα μέσω προσαυξήσεων που επέβαλαν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

    Αλλά ο Verghese δεν υιοθετεί εξ ολοκλήρου το παραπάνω υποστηρίζοντας πως ο αυξημένος πληθωρισμός τροφίμων είναι εν μέρει αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων. Όπως είπε, ο πολλαπλασιασμός των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών το 2022 -ως απάντηση στον πόλεμο (συνολικά 1.266 από 154 χώρες σύμφωνα με τη μέτρησή του)- έχει «δημιουργήσει μια υπερβολική ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης».

    Παιχνίδια στην γεωπολιτική σκακιέρα

    Οι πλουσιότερες χώρες δημιουργούσαν πλεονάσματα σε στρατηγικά αγαθά, οδηγώντας σε υπερβολική ζήτηση και με τη σειρά τους σε υψηλότερες τιμές σημείωσε. «Η Ινδία, η Κίνα, όλοι έχουν αποθέματα ασφαλείας, αυτό επιδεινώνει το παγκόσμιο πρόβλημα», πρόσθεσε.

    Οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να ανεβαίνουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες επιδεινώθηκε και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου κρίση κόστους ζωής.

    Στο μεταξύ η κλιματική ήρθε να δυσχεραίνει τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως στρέφοντας τις κυβερνήσεις όλο και περισσότερο σε πολιτικές προστατευτισμού.

    Το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει την τοπική αγορά, ενώ πέρυσι η Ινδία επέβαλε εξαγωγικούς περιορισμούς σε ορισμένους τύπους ρυζιού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των εγχώριων τιμών ενόψει και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    «Αυτό είναι ακριβώς το λάθος» δηλώνει ο Verghese και προβλέπει: «Θα το βλέπετε όλο και περισσότερο αυτό».

    Και η κλιματική αλλαγή στην εξίσωση

    Η Olam Group, που επεξεργάζεται και προμηθεύει σιτηρά, σπόρους, βρώσιμα έλαια, ρύζι και βαμβάκι, είναι μέρος του ευρύτερου ομίλου Olam. Η δραστηριότητά της στον τομέα τροφίμων και αγροτικών προϊόντων (προμηθεύει συστατικά, ζωοτροφές και ίνες σε παγκόσμια brands όπως η Nestle και η Unilever) πέρασε μια δύσκολη χρονιά.

    Η εταιρεία, που έχει αφήσει το στίγμα της στην Ασία και στην Αφρική, ερευνήθηκε από τις αρχές της Νιγηρίας πέρυσι μετά από αναφορές σε μέσα ενημέρωσης πως ενεπλάκη σε απάτη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές της εταιρείας έκαναν άλμα τον Φεβρουάριο όταν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

    Ο Verghese, αναφερόμενος στην επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις παγκόσμιες αποδόσεις, απηύθυνε έκκληση στα διευθυντικά στελέχη των καταναλωτικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών της Coca Cοla και της Associated British Foods, να «ξυπνήσουν» και να αναλάβουν περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή.

    Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρεώνουν φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποστήριξε. «Οι εκπομπές είναι δωρεάν σήμερα, άρα ρυπαίνουμε αδιάκριτα» είπε.

    Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία ο «πόλεμος των αποθεμάτων» υπάρχει και δεν υπάρχει… Αν κάνουμε την υπόθεση πως υπάρχει δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τους νικητές. Αυτούς που θα στοκάρουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, γρηγορότερα και φτηνότερα προϊόντα στρατηγικής σημασίας. Θα είναι οι χώρες που κατέχουν την κορυφή της πυραμίδας οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

    Πηγή: in.gr

  • Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις
    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις

    «Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη Δευτέρα 22.07.2024 κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, έδωσαν αφορμή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δημόσιο λόγο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

    Όπως σημειώνει, το ιταλικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας, μεταξύ άλλων, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης, «επικαλείται δικαιώματα η Τουρκία με βάση το νομικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο. Εξ αυτού του λόγου, τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή».

    «Δεν προέκυψε σε κανένα στάδιο κίνδυνος θερμού επεισοδίου εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζει.

    «Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και σε λιγότερο από 36 ώρες το ερευνητικό πλοίο προχώρησε στην έρευνα του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. Η έρευνα αυτή σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ διήρκεσε περί τις 5 ώρες».

    «Καμία από τις δύο χώρες δεν αφίσταται από τις οικείες βασικές θέσεις, ούτε θα μπορούσαμε ευλόγως να το αναμένουμε αυτό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «'Αλλωστε προβλέπεται ρητά και στη Διακήρυξη των Αθηνών ότι δεν θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους».

    «Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, πράττουμε δε έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο».

    «Στο πλαίσιο αυτό, όμως, έχει αξία η άμεση επικοινωνία που προλαμβάνει την τροπή των εντάσεων σε πραγματικές κρίσεις, όπως, άλλωστε, συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, με τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη». Και, ασφαλώς, «αναδεικνύεται η αξία να προχωρήσουμε σε συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

    «Με πυξίδα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, σκοπός μας είναι η μακρά και βιώσιμη ειρήνη. Σήμερα που η Ελλάδα απολαύει σε όλα τα επίπεδα μείζονος ισχύος», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα - Σε πιο ακραία γραμμή η Τουρκία
    Γεραπετρίτης: To Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την Ελλάδα - Σε πιο ακραία γραμμή η Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή στο Κυπριακό εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας παράλληλα ότι «διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 τόνισε ότι «τo Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική».

    Όπως επισήμανε πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε φάση αδράνειας όπου το Κυπριακό δεν συζητούνταν στα διεθνή φόρα και όπως είπε έκτοτε «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

    Μάλιστα, όπως είπε, «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ». Συμπλήρωσε δε ότι το «το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ» καθώς όπως επισήμανε γίνεται μια συστηματική δουλειά από ελληνικής πλευράς.

    «Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό» ανέφερε οι κ. Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ινδονησία: Κατολίσθηση έθαψε χωριό και χρυσωρυχείο - Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 αγνοούμενοι
    Ινδονησία: Κατολίσθηση έθαψε χωριό και χρυσωρυχείο - Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 αγνοούμενοι

    Τον Μάιο, από πλημμύρες και κατολισθήσεις σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι στη Δυτική Σουμάτρα

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 αγνοούνται αφού οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολίσθηση σε ένα χρυσωρυχείο, στο νησί Κελέβη της Ινδονησίας και η συνεχιζόμενη κακοκαιρία δυσχεραίνει τις προσπάθειες διάσωσης, σύμφωνα με τις αρχές.
    Από την κατολίσθηση, το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Σουβάνα της επαρχίας Γκοροντάλο, σκοτώθηκαν εργαζόμενοι στο παράνομο ορυχείο και κάτοικοι του γειτονικού χωριού, ανέφερε ο Χεριγάντο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης Μπασάρνας. «Έχουμε αναπτύξει 164 διασώστες, αστυνομικούς και στρατιώτες, αναζητώντας τους αγνοούμενους», σημείωσε.
    Νωρίτερα, η υπηρεσία του ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 αγνοούνταν, όμως στη συνέχεια αναθεώρησε αυτούς τους αριθμούς.

    Το απόγευμα, αφού έπεσε το σκοτάδι, οι διασώστες διέκοψαν το έργο τους επειδή η σφοδρή βροχόπτωση συνεχιζόταν. Οι διασώστες χρειάστηκε να περπατήσουν περίπου 20 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σημείο της κατολίσθησης, καθώς ο δρόμος είχε καλυφθεί με ένα παχύ στρώμα λάσπης. «Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε εκσκαφέα, αν είναι εφικτό», πρόσθεσε ο Χεριγιάντο.
    Φωτογραφίες του χωριού, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία δείχνουν ισοπεδωμένα σπίτια. Από την κατολίσθηση καταστράφηκε επίσης μια γέφυρα. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι η βροχή θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο στην επαρχία Γκοροντάλο και ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.
    Τον Μάιο, από πλημμύρες και κατολισθήσεις σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι στη Δυτική Σουμάτρα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πώς η ανακάλυψη της αρχαιότερης σπηλαιογραφίας αλλάζει όσα ξέραμε για τη γέννηση της τέχνης
    Πώς η ανακάλυψη της αρχαιότερης σπηλαιογραφίας αλλάζει όσα ξέραμε για τη γέννηση της τέχνης

    Τρεις άνθρωποι γύρω από έναν αγριόχοιρο. Αυτό απεικονίζει η επιβεβαιωμένη ως παλαιότερη σπηλαιογραφία στον κόσμο, που δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον 51.200 χρόνια και βρέθηκε στην οροφή ενός ασβεστολιθικού σπηλαίου στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας.

    Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν ήταν η γενέτειρα της τέχνης των σπηλαίων, όπως επί μακρόν είχε θεωρηθεί, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα επιστημονική προσέγγιση για να προσδιορίσουν την ελάχιστη ηλικία της πρόσφατα αποκαλυφθείσας παράστασης στο εσωτερικό του σπηλαίου Leang Karampuang, χρησιμοποιώντας λέιζερ για να χρονολογήσουν ένα είδος κρυστάλλου που ονομάζεται ανθρακικό ασβέστιο και σχηματίστηκε φυσικά στην επιφάνειά της.

    Η παράσταση, στην οποία κυριαρχεί η απεικόνιση ενός αγριόχοιρου διαστάσεων 92 επί 38 εκατοστών, που στέκεται όρθιος μαζί με τρεις μικρότερες ανθρωπόμορφες μορφές, είναι ζωγραφισμένη σε μία μόνο απόχρωση σκούρου κόκκινου χρώματος. Υπάρχουν και άλλες εικόνες χοίρων στο σπήλαιο.

    Η αρχαιότερη αφήγηση

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature, ερμήνευσαν την παράσταση ως μια αφηγηματική σκηνή, γεγονός που, όπως είπαν, θα την καθιστούσε την αρχαιότερη γνωστή απόδειξη αφήγησης ιστοριών στην τέχνη.

    «Το πως οι μορφές των ανθρώπων και του χοίρου είναι τοποθετημένες η μία σε σχέση με την άλλη και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν ήταν σαφώς σκόπιμο, και μεταδίδει μια αίσθηση δράσης. Κάτι συμβαίνει ανάμεσα σε αυτές τις φιγούρες. Λέγεται μια ιστορία», δήλωσε ο αρχαιολόγος Adam Brumm του Πανεπιστημίου Griffith, συν-συγγραφέας της μελέτης.

    Μέχρι τώρα, η παλαιότερη γνωστή σπηλαιογραφία ήταν αυτή στο σπήλαιο Leang Tedongnge, επίσης στο Σουλαουέζι, πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια.

    Παλαιότερη από τις ευρωπαϊκές

    Η παράσταση του σπηλαίου Leang Karampuang, τόνισαν οι ερευνητές, προηγείται των σπηλαιογραφιών της Ευρώπης, η παλαιότερη από τις οποίες βρίσκεται στο El Castillo στην Ισπανία και χρονολογείται πριν από περίπου 40.800 χρόνια.

    «Αυτή η ανακάλυψη της πολύ παλιάς τέχνης των σπηλαίων στην Ινδονησία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν ήταν η γενέτειρα της τέχνης των σπηλαίων, όπως είχε θεωρηθεί επί μακρόν», σχολίασε ο Brumm.

    «Υποδηλώνει επίσης ότι η αφήγηση ιστοριών ήταν ένα πολύ παλαιότερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, και ειδικότερα της ιστορίας της τέχνης, από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως», πρόσθεσε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ινδονησία: 36χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα στο στομάχι πύθωνα – Πώς τη βρήκαν
    Ινδονησία: 36χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα στο στομάχι πύθωνα – Πώς τη βρήκαν

    Νέο περιστατικό στην Ινδονησία με πύθωνα να καταπίνει άνθρωπο.

    Νεκρή μέσα στην κοιλιά ενός πύθωνα που την είχε καταπιεί ολόκληρη, βρέθηκε μία 36χρονη στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην επαρχία του Νότιου Σουλαουέζι.

    Ειδικότερα, η νεαρή γυναίκα εξαφανίστηκε αφού έφυγε από το σπίτι της το πρωί της Τρίτης (2/7) για να αγοράσει φάρμακα για το άρρωστο παιδί της, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι συγγενείς της, ανήσυχοι, πήγαν να την αναζητήσουν.

    Ο σύζυγός της ανακάλυψε τα παπούτσια και το παντελόνι της πεσμένα στο έδαφος περίπου 500 μέτρα από το σπίτι τους στο χωριό Σιτέμπα.

    «Λίγο μετά, εντόπισε ένα ερπετό, περίπου δέκα μέτρα από το μονοπάτι. Το ερπετό ήταν ακόμα ζωντανό», δήλωσε στο AFP ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, ο Ιντούλ, ο οποίος, όπως συνηθίζεται στη χώρα, χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα.

    Ο σύζυγος υποψιάστηκε τι είχε συμβεί αφού παρατήρησε την «πολύ μεγάλη» κοιλιά του πύθωνα, πρόσθεσε ο Ιγιάνγκ, ένας αξιωματούχος του χωριού. Στη συνέχεια κάλεσε τους κατοίκους του χωριού να τον βοηθήσουν να ανοίξει το στομάχι του ερπετού και τότε εμφανίστηκε το σώμα της γυναίκας του.

    Τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδονησία τα τελευταία χρόνια από πύθωνες που τους κατάπιαν.

    Στις αρχές Ιουνίου, μια 45χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο στομάχι ενός δικτυωτού πύθωνα (Σ.τ.Σ: ο δικτυωτός πύθωνας είναι ένα είδος πύθωνα ιθαγενές στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, το μακρύτερο φίδι στον κόσμο και το τρίτο βαρύτερο), μήκους περίπου πέντε μέτρων. Το περιστατικό εκείνο σημειώθηκε στην ίδια επαρχία του Νότιου Σουλαουέζι, που ονομάζεται επίσης Κελέβη, αλλά σε άλλο χωριό.

    Τον περασμένο χρόνο, κάτοικοι της περιοχής Τινάνγκεα, στα νοτιοανατολικά του νησιού Σουλαουέζι, σκότωσαν έναν πύθωνα οκτώ μέτρων, όταν διαπίστωσαν ότι προσπαθούσε να στραγγαλίσει και να καταπιεί έναν αγρότη.

    Το 2018, μια 54χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε έναν πύθωνα επτά μέτρων στην κοινότητα Μούνα, στα νοτιοανατολικά της ίδιας περιοχής. Τον προηγούμενο χρόνο, πύθωνας 4 μέτρων έφαγε έναν αγρότη στο δυτικό Σουλαουέζι σε μια φυτεία φοινικέλαιου.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ινδονησία: 45χρονη που αγνοούνταν βρέθηκε νεκρή στην κοιλιά πύθωνα πέντε μέτρων
    Ινδονησία: 45χρονη που αγνοούνταν βρέθηκε νεκρή στην κοιλιά πύθωνα πέντε μέτρων

    Η μητέρα τεσσάρων παιδιών είχε εξαφανιστεί το βράδυ της Πέμπτης

    Μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην κοιλιά ενός πύθωνα, που την είχε καταβροχθίσει, στην κεντρική Ινδονησία, ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος.

    Ο σύζυγος της Φαρίντα, ηλικίας 45 ετών, και κάτοικοι του χωριού Καλέμπανγκ, στην επαρχία Νότιο Σουλαουέσι, ανακάλυψαν χθες το πτώμα της στο εσωτερικό ενός πύθωνα, που είχε μήκος περίπου πέντε μέτρων. Η μητέρα τεσσάρων παιδιών είχε εξαφανιστεί το βράδυ της Πέμπτης και έρευνες είχαν ξεκινήσει για τον εντοπισμό της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του χωριού, Σουάρντι Ρόσι.

    Οι κάτοικοι του χωριού «χτένισαν» την περιοχή και σύντομα εντόπισαν «έναν πύθωνα με μεγάλο στομάχι», είπε ο Ρόσι. «Αποφάσισαν να ανοίξουν το στομάχι και τότε εμφανίστηκε το κεφάλι της γυναίκας». Τέτοιου είδους περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, όμως άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ινδονησία τα τελευταία χρόνια, αφότου τους έχουν καταβροχθίσει πύθωνες.

    Τον περασμένο χρόνο, κάτοικοι της περιοχής Τινανγκέα, στο νοτιοανατολικό Σουλαουέσι, σκότωσαν έναν πύθωνα οκτώ μέτρων, ο οποίος είχε στραγγαλίσει και φάει έναν αγρότη. Το 2018, μία 54χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο εσωτερικός ενός πύθωνα μήκους επτά μέτρων στο νοτιοανατολικό Σουλαουέσι.

    Πηγή: protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch