Κόσμος

Καύσωνας: «Λιώνει» η Βρετανία – Έως 43 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος

Καύσωνας: «Λιώνει» η Βρετανία – Έως 43 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος

Τη θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ετοιμάζεται να περάσει η Βρετανία, η οποία σφυροκοπείται από πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Σήμερα Τρίτη, 19 Ιουλίου, οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου – πολύ υψηλότερη από το τελευταίο ρεκόρ των 38,7 βαθμών που καταγράφηκε το 2019.

Ο μετεωρολόγος της αρμόδιας υπηρεσίας της χώρας, Λουκ Μάιαλ δήλωσε στον Independent ότι «είμαι μετεωρολόγος εδώ και μία δεκαετία αλλά οι 41 βαθμοί στη Βρετανία μού φαίνονται εξωπραγματικό σενάριο». Σήμερα, δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα παρέμειναν κλειστά, ενώ άλλα ακύρωσαν αθλητικές δραστηριότητες και σχολικές εκδρομές ενώ χαλάρωσαν τους κανονισμούς για το ντύσιμο των μαθητών. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας παροτρύνουν τους πολίτες να μην μετακινούνται εκτός σπιτιού, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., να φορούν καπέλο, να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο και να ενυδατώνονται με νερό.

Τους 40 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος στο Βέλγιο

Δεύτερη ημέρα καύσωνα είναι η σημερινή για το Βέλγιο με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς στις Βρυξέλλες και το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο να έχει θέσει τη χώρα σε πορτοκαλί συναγερμό. 40 βαθμούς αναμένεται να δείξει ο υδράργυρος στα δυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας.

Εχθές, Δευτέρα, ο υδράργυρος στο βασιλικό μετεωρολογικό ινστιτούτο στην περιοχή του Ικλ (Uccle), έδειξε 33,7 βαθμούς ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2006 όταν το θερμόμετρο είχε φτάσει τους 33,6 βαθμούς. Ακόμη υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία σε περιοχές της Φλάνδρας. Στο Μπέιτεμ (Beitem) ανήλθε στους 35,2 βαθμούς. Ορισμένα καταστήματα, κυρίως αρτοποιεία ή τοπικά καταστήματα αποφάσισαν να λειτουργήσουν λιγότερες ώρες τις δύο ημέρες του καύσωνα.

Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη Φλερί (Fleurus) στην Βαλλονία, οι Αρχές μοίρασαν ανεμιστηράκια στους πολίτες, ενώ στον ζωολογικό κήπο της Αμβέρσας δρόσισαν τα ζώα με παγωμένες λιχουδιές.
Από καύσωνα και πύρινα μέτωπα βάλλονται οι χώρες της Νότιας Ευρώπης
Η Νότια Ευρώπη βάλλεται τις τελευταίες μέρες από τον καύσωνα, αλλά και από πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Στην Πορτογαλία 74.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, με τις καμένες εκτάσεις να ξεπερνούν αυτές του 2021. Στη Γαλλία 12.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ στην Ισπανία 18.200 στρέμματα έχουν αποτεφρωθεί.
Εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία

Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν 366 θανάτους από επιπλοκές σχετιζόμενες με τον καύσωνα τις τελευταίες ημέρες.

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι που παρακολουθούσαν χθες πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από την κεντρική δυτική κοιλάδα «Jerte».

Δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη περίπου 18.200 στρέμματα γης. Στη νότια Ανδαλουσία 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες του, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στην επαρχία της Μάλαγα. Οι πυροσβέστες προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την φωτιά που ξεκίνησε από κεραυνό σε περιοχή της Εξτρεμαδούρα, με τις αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση οκτώ χωριών με 400 περίπου κατοίκους.

Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν χθες μέχρι και τους 45,7 Βαθμούς Κελσίου.
Γαλλία

Τον πιο ζεστή ημέρα του έτους αντιμετώπισαν τη Δευτέρα οι πολίτες στη Γαλλία , όπως γράφει η εφημερίδα «Le Parisien», καθώς σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46 βαθμούς Κελσίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι 3.000 πυροσβέστες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη χώρα του, στην οποία εστάλησαν δυνάμεις και από την Ελλάδα.

Ωστόσο, άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες στην Λαντιρά, όπου έχει ξεσπάσει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της περιοχής με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Τα δύο μέτωπα έχουν μετατρέψει σε στάχτη τουλάχιστον 23.800 στρέμματα γης τις τελευταίες ημέρες, ενώ περισσότεροι από 12.200 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για προληπτικούς λόγους
Πορτογαλία

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ η πορτογαλική κρατική τηλεόραση RTP μετέδωσε πως οι εκτάσεις που έχουν αποτεφρωθεί στην περιοχή έχουν ξεπεράσει το σύνολο εκείνων του 2021. Περισσότερα από 74.000 στρέμματα γης κάηκαν χωρίς σε αυτά να συγκαταλέγονται οι καταστροφές των τελευταίων ημερών.

Η χώρα έχει ανοιχτά τουλάχιστον 15 πύρινα μέτωπα και θρηνεί έναν πιλότο, που έπεσε θύμα πυρκαγιάς, όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεις κατάσβεσης στα βορειοανατολικά.

Στη μεταξύ περισσότεροι από 160 είναι οι τραυματίες που φέρουν εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της φωτιάς, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Πορτογαλίας επιβεβαίωσαν ότι είχε καταγράψει 238 επιπλέον θανάτους λόγω του καύσωνα από τις 7 μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Η Κροατία, η Ουγγαρία και το Μαρόκο έχουν επίσης κληθεί να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές μέσα στην εβδομάδα.
Αντιμέτωπη με την ξηρασία η Ιταλία

Ο ποταμός Πάος, ο μεγαλύτερος στην Ιταλία, έχει σημειώσει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ μετά από μήνες χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Σημειώνεται πως χρησιμοποιείται για πόση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Στην περιοχή του Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας, περισσότεροι από 170 δήμοι έχουν εκδώσει ή σχεδιάζουν να εκδώσουν διατάγματα για την κατανάλωση νερού, που σημαίνει απαγόρευση κάθε χρήσης εκτός από τα τρόφιμα, την οικιακή χρήση και την υγειονομική περίθαλψη. Όποιος πιαστεί να χρησιμοποιεί νερό για άρδευση δημόσιων ή ιδιωτικών κήπων, πλύσιμο αυλών ή αυτοκινήτων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500 ευρώ.

UK wide heatwave - London hotter than Karachi (that’s a first ever!!)
🥵☀️🕶🧴🌞#Heatwave2022 #ClimateChange pic.twitter.com/q4ZWCyrfWn

— Kamran Ali (@Kam007_tweet) July 18, 2022

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup