Κόσμος

Ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - ΕΕ: Υποχρεωτικό πλαφόν στην κατανάλωση σχεδιάζει η Κομισιόν - Στόχος η μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - ΕΕ: Υποχρεωτικό πλαφόν στην κατανάλωση σχεδιάζει η Κομισιόν - Στόχος η μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Διαψεύδει το Βερολίνο τους λόγους «ανωτέρας βίας» που επικαλέστηκε η εταιρεία Gazprom προκειμένου να δικαιολογήσει το «στοπ» στην μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στη Γερμανία, είναι ο πελάτης που επιβεβαιωμένα δεν θα λάβει φυσικό αέριο από τη Μόσχα, καθώς έλαβε σχετική επιστολή από την Gazprom στις 14 Ιουλίου, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τόσο τη Γερμανία, όσο και ολόκληρη την ΕΕ καθώς οι φόβοι πως οι ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό NordStream1 δεν θα αποκατασταθεί είναι πιο έκδηλη από ποτέ. Την ίδια επιστολή έχουν λάβει τουλάχιστον ακόμα δύο μεγάλοι πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη.

Για αυτό το λόγο η Κομισιόν καταστρώνει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εξασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια για τους επόμενος μήνες. Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαρία Αρώνη, η ΕΕ σχεδιάσει να μπει υποχρεωτικό πλαφόν στην κατανάλωση ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη.

Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή επάρκεια που θα περιλαμβάνει μέτρα αλλά και έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, μεταξύ των χωρών - μελών για αναπλήρωση των ενεργειακών ελλειμμάτων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το POLITICO, η Επιτροπή θα προτείνει έναν νομικό μηχανισμό που θα οδηγήσει τις χώρες να εγκρίνουν με ειδική πλειοψηφία την αναπλήρωση ενεργειακής έλλειψης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείεται σε οποιαδήποτε χώρα από τις 27 να προβάλει βέτο, ενώ παρακάμπτεται με αυτόν τον τρόπο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Κομισιόν σκοπεύει να εγκριθεί ο εν λόγω μηχανισμός στις 26 Ιουλίου, οπότε και θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Τελικός ευρωπαϊκός στόχος αυτή τη στιγμή, όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαρία Αρώνη, είναι να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου στις χώρες του μπλοκ κατά 15%.

Ακόμα δεν έχει καταστεί βέβαια σαφές πώς αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργήσει στην πράξη και πώς οι χώρες θα προβούν σε περικοπές στην ενέργεια χωρίς να έχουν πρόβλημα για την λειτουργικότητά τους.

Διαψεύδει η Uniper τους λόγους ανωτέρας βίας

Όπως μετάδωσε στο OPEN ο Παντελής Βαλασόπουλος, η εταιρεία Uniper επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη επιστολή της Gazprom και υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί η δικαιολογία να γίνει δεκτή καθώς παραβιάζει τα συμβόλαια. Συγκεκριμένα, στα συμβόλαια αναφέρεται ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης -που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή- είναι μία μεγάλη φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος. Όπως εδώ προκύπτει ένα απόλυτος παραλογισμός.

Στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία δεν παραδέχεται επίσημα ότι διεξάγει πόλεμο σε άλλο κράτος αλλά μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Επομένως, νομικά η Uniper δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Gazprom θα «κλείσει την στρόφιγγα».

Η επιστολή στην Uniper θέτει σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού την Γερμανία καθώς πρόκειται για την εταιρεία που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο όλη την βαριά βιομηχανία της χώρας και αυτή τη στιγμή είναι αναγκασμένη να αγοράσει το πολύ ακριβότερο LNG, το οποίο πουλά σε πολλαπλάσια τιμή. Έτσι τα προϊόντα στη χώρα ακριβαίνουν, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, υπήρξε μυστική διάσκεψη στην γερμανική καγκελαρία για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει πεπεισμένη ότι τελικά ο αγωγός Nord Stream δεν θα ανοίξει ποτέ και η Μόσχα θα επικαλεστεί για αυτό «τεχνικά προβλήματα». Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο μία τέτοια εξέλιξη δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε όλη τη χώρα αλλά σίγουρα αυτό θα συμβεί σε ορισμένες περιοχές.

Αν τελικά οι Ρώσοι ανοίξουν τον αγωγό, στο 40%, όπως έκαναν μέχρι σήμερα δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας αλλά οι τιμές φυσικού αερίου αναμένεται αν τετραπλασιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο καγκελάριος Σολτς από την πλευρά του ζήτησε από τους πολίτες «υπομονή, γιατί ο δρόμος θα είναι μακρύς», μάλιστα υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το ενεργειακό σαν «όπλο» κατά της Ευρώπης.

Φόβοι ότι ο Nord Stream δεν θα επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέβη στο Μπακού, όπου υπέγραψε συμφωνία για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπογράψαμε συμφωνία για τον διπλασιασμό του φυσικού αερίου που παραλαμβάνουμε από το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι πήγε στην Αλγερία για να επικυρώσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ιταλίας. Όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι : «Τους τελευταίους μήνες η Αλγερία κατέστη ο πρώτος προμηθευτής αερίου της χώρας μας. Πρόσφατα η αλγερινή Sonatrach, επιβεβαίωσε πως σύντομα θα εξάγει 4 δις. κυβικά μέτρα αερίου στην Ιταλία, στο πλαίσιο συνεργασίας που υπεγράφη από την ΕΝΙ τον Απρίλιο».

Την ίδια στιγμή, ο Jonathan Stern, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχολίασε ότι: «Οι κινήσεις της Gazprom ενδεχομένως υποδεικνύει πως δεν υπάρχει πιθανότητα η τουρμπίνα που έχει σταλεί στον Καναδά να επιστρέψει πριν τις 21 Ιουλίου όταν ο Nord Stream πρέπει να ξαναλειτουργήσει. Μπορεί βέβαια να σημαίνει πως η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει απλά να αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη».

Στο επίκεντρο του ενεργειακού πολέμου Μόσχας – Δύσης έχει βρεθεί -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής – η εν λόγω τουρμπίνα που εστάλη στον Καναδά για επισκευή και δεν μπορούσε να γυρίσει λόγω κυρώσεων.

Ο Καναδάς έστειλε αεροπορικώς μια τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream στη Γερμανία, αλλά θα χρειαστούν άλλες πέντε με επτά ημέρες μέχρι να φτάσει στη Ρωσία, ενώ οι εργασίες προετοιμασίας θα διαρκέσουν άλλες τρεις με τέσσερις ημέρες. Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως λένε πως πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία καθώς η τουρμπίνα είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα