Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 10:44

Το “Antonov” στην Καβάλα και το λαθρεμπόριο όπλων στη Νιγηρία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα κοινά πρόσωπα και οι εταιρείες πίσω από δύο πτήσεις - φαντάσματα που μετέφεραν άγνωστη ποσότητα όπλων.

Στις 17 Ιουνίου 2009, ένα ουκρανικό αεροσκάφος τύπου Antonov AN-12 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πόλης Κάνο στη Νιγηρία. Είχε ξεκινήσει με επταμελές πλήρωμα από την Κροατία και ο λόγος της έκτακτης στάσης ήταν ο ανεφοδιασμός με καύσιμα. Οι Αρχές του αεροδρομίου της Νιγηρίας έκαναν έναν έλεγχο ρουτίνας, από τον οποίο όμως βγήκε κάτι μεγάλο. Το ουκρανικό αεροσκάφος μετέφερε όπλα και πυρομαχικά.

Το φορτίο δεσμεύτηκε και διατάχθηκε έρευνα για λαθρεμπόριο, ενώ το πλήρωμα, όλοι τους Ουκρανοί υπήκοοι, τέθηκαν σε περιορισμό. Ως διαχειρίστρια του Antonov εμφανιζόταν στα χαρτιά η εταιρεία MERIDIAN με έδρα το Κίεβο. Είναι η ίδια εταιρεία που φέρεται να διαχειριζόταν το Antonov, το οποίο συνετρίβη το περασμένο Σάββατο έξω από το Παλαιοχώρι Καβάλας. Πίσω από τις δύο πτήσεις – φαντάσματα, με διαφορά 13 ετών, φέρεται να υπάρχουν κοινά πρόσωπα και εταιρείες κι επίσης άγνωστα φορτία όπλων.

Μια δικτατορία

Η μεγάλη ανησυχία των Νιγηριανών στην υπόθεση του 2009 ήταν ότι τα όπλα θα κατέληγαν στα χέρια ομάδων ανταρτών που δρούσαν στη χώρα. Οι Ουκρανοί της εταιρείας του Antonov επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι το φορτίο είχε τελικό παραλήπτη την κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας, ενός μικρού και ασταθούς κράτους στη Δυτική Αφρική, το οποίο κυβερνάται, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, από το ίδιο σκληρό καθεστώς.

Η Ισημερινή Γουινέα είναι πρώην ισπανική αποικία και χώρα-παραγωγός πετρελαίου. Καθώς, όμως, η διαφθορά και ο νεποτισμός διαβρώνουν τον κρατικό μηχανισμό, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρισμό. Επιπλέον, η χώρα κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις διεθνώς όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Το αεροσκάφος της MERIDIAN που δεσμεύτηκε το 2009 στη Νιγηρία μετέφερε μία από τις τρεις παρτίδες όπλων που είχε στείλει την ίδια χρόνια η Κροατία στην Ισημερινή Γουινέα, συνολικής αξίας 376 εκατ. δολαρίων. Δεν διευκρινίστηκε αν το πλήρωμα είχε τότε ενημερώσει για το φορτίο και το σχέδιο πτήσης τις χώρες πάνω από τις οποίες θα περνούσε μέχρι τον τελικό προορισμό. Παρομοίως, δεν προκύπτει ότι οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημέρωση για το φορτίο του Antonov που κατέπεσε στην Καβάλα, για αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε μέσα στην εβδομάδα διαβήματα σε Ουκρανία και Σερβία.

Ο Minyaylo δικαιώνεται

Στο μεταξύ, το 2009, όσο οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του αεροσκάφους βρίσκονταν σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Νιγηρίας, οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Mykola Minyaylo, ενός Ουκρανού που εμφανιζόταν ως γενικός διευθυντής της εταιρείας MERIDIAN, μεταδίδονταν από τα διεθνή Μέσα. «Υπάρχουν όλες οι άδειες για τη συγκεκριμένη πτήση», ανέφερε τότε o Minyaylo σε τηλεγράφημα του Reuters.

Τελικά, το ουκρανικό Antonov αποδεσμεύτηκε από τους Νιγηριανούς ενάμιση μήνα αργότερα, στις 5 Αυγούστου 2009, καθώς τα έγγραφα και όσα κατέθεσε το πλήρωμα κρίθηκαν πειστικά. Ο Minyaylo είχε επιβεβαιωθεί.

To Magazine εντόπισε το ίδιο πρόσωπο στο ουκρανικό μητρώο εταιρειών, στο οποίο αναφέρεται μέχρι σήμερα ως διευθυντής/διαχειριστής της εταιρείας MERIDIAN AIRLINE LLC με έδρα το Κίεβο. Σε γραπτό αίτημα προς την εταιρεία, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία του 2009, δεν λάβαμε κάποια απάντηση.

Η MERIDIAN, παρότι εμφανίζεται να διαχειρίζεται αεροσκάφη που μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά σε όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη μεταξύ άλλων με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να έχει γνωστή έδρα. Εκτιμάται ότι λόγω του πολέμου και της απαγόρευσης πτήσεων, επιχειρεί αποκλειστικά εκτός Ουκρανίας. Την Τετάρτη η «Καθημερινή» έγραψε ότι στη διεύθυνση που έχει δηλωμένη η εταιρεία στο Κίεβο, λειτουργεί ένα κατάστημα περιποίησης νυχιών.

Η εταιρεία στην Κύπρο

Υπάρχει κάτι ακόμη. Οι ουκρανικές Αρχές και συγκεκριμένα η κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων Ukrspetsexport, είχε συνδέσει το αεροσκάφος Antonov που κατασχέθηκε στη Νιγηρία το 2009, με την κυπριακή εταιρεία INFORA LTD. Η ίδια εταιρεία εμφανιζόταν να έχει γραφείο και στο Κίεβο. Από το κυπριακό μητρώο εταιρειών προκύπτει ότι η εταιρεία παραμένει ως σήμερα ενεργή στη Λευκωσία. Η έδρα της εμφανίζεται στην οδό Στασίνου 1, στο μέγαρο Μιτσή, ενώ ως διαχειριστής αναφέρεται ένας δικηγόρος.

Το Magazine επικοινώνησε την Πέμπτη με το γραφείο του στη Λευκωσία. Σε τηλεφωνική συνομιλία ο ίδιος εξήγησε ότι είναι η δουλειά του να συστήνει εταιρείες και ότι έχει κάνει το ίδιο με χιλιάδες ακόμη στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, φαινόταν να θυμάται την περίπτωση της INFORA LTD και την υποτιθέμενη σύνδεση με τη MERIDIAN, την οποία διέψευσε.

Ο ίδιος είπε ότι η μοναδική σύνδεση της MERIDIAN με την Κύπρο είναι η εταιρεία DS AIR CYPRUS, στην οποία φέρεται να ανήκε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη το περασμένο Σάββατο στην Καβάλα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που είχε γραφτεί σε παλιότερο δημοσίευμα και επανήλθε την τελευταία εβδομάδα με αφορμή το αεροπορικό δυστύχημα.

Τα δύο ταξίδια στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, δεν έχει απαντηθεί ο λόγος που το μοιραίο αεροσκάφος είχε προσγειωθεί δύο φορές τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Όπως έγραψε το NEWS 24/7 ο λόγος της παρουσίας του Antonov στην Κρήτη παραμένει άγνωστος, το ίδιο και το φορτίο του.

Και τις δύο φορές, στις 7 και 17 Ιουνίου 2022, το αεροσκάφος παρέμεινε για περίπου μία ώρα στο Ηράκλειο, το οποίο φαίνεται πως ήταν τράνζιτ σταθμός του ταξιδιού του. Ωστόσο, και τις δύο φορές το στίγμα της πτήσης χάνεται στη συνδρομητική βάση δεδομένων flightradar24.com, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής η διαδρομή του, πριν και μετά το πέρασμα από την Ελλάδα – κινήθηκε από το Παρίσι ως τα σύνορα Αλγερίας-Τυνησίας και το Ισραήλ.

Η εταιρεία MERIDIAN δεν απάντησε στο αίτημα αναφορικά με τον λόγο των ταξιδιών του μοιραίου αεροσκάφους την Κρήτη. Καμία αντίδραση για το θέμα δεν υπήρξε ούτε από τις ελληνικές Αρχές.

Πηγή: news247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 10:42

Σχετικά Άρθρα

  • Εξαπάτηση ηλικιωμένων: Προσποιήθηκαν τροχαίο ατύχημα και «άρπαξαν» 7.000 ευρώ και πέντε χρυσές λίρες σε Σέρρες και Καβάλα
    Εξαπάτηση ηλικιωμένων: Προσποιήθηκαν τροχαίο ατύχημα και «άρπαξαν» 7.000 ευρώ και πέντε χρυσές λίρες σε Σέρρες και Καβάλα

    Συνελήφθη ένας άνδρας και αναζητούνται οι συνεργοί του

    Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών δύο υποθέσεις απατών που διαπράχθηκαν την 14 και 22-10-2024 σε βάρος ηλικιωμένων, σε περιοχές της Καβάλας και των Σερρών.
    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, χθες, Τρίτη, το απόγευμα στην Καβάλα συνελήφθη ένας ημεδαπός – μέλος σπείρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης και για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
    Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του που αναζητούνται.

    Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δράστες κάλεσαν τηλεφωνικά τις ηλικιωμένες και με πρόσχημα αντίστοιχα ότι συγγενικό τους πρόσωπο είχε εμπλακεί σε ατύχημα και χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης ή ότι προτίθενται να υποθάλψουν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, απαιτούσαν χρηματικά ποσά για την παροχή των υπηρεσιών τους.

    Ακολούθως, αφού κατάφεραν να πείσουν τις παθούσες, μετέβη ο συλληφθείς σε προκαθορισμένα σημεία και παρέλαβε τα συμφωνηθέντα, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ και πέντε 5 χρυσές λίρες.

    Στο πλαίσιο των ερευνών, έπειτα από σχετική καταγγελία, οι ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας χθες, κατά τις απογευματινές ώρες, συνέλαβαν τον ημεδαπό δράστη, τον οποίο εντόπισαν στην Εθνική οδό Δράμας – Καβάλας να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ και 5 χρυσές λίρες.

    Από την έρευνα που ακολούθησε διακριβώθηκε ότι τα ανωτέρω προέρχονταν από εξαπάτηση ηλικιωμένης που έλαβε χώρα την 22-10-2024 το μεσημέρι σε οικισμό των Σερρών, ενώ στην οικία του δράστη βρέθηκαν επιπλέον 35 ναρκωτικά δισκία και το χρηματικό ποσό των 210 ευρώ, το οποίο όπως διαπιστώθηκε αποτελούσε μέρος των χρημάτων που είχε παραλάβει την 14-10-2024 ο συλληφθείς από την πρώτη παθούσα.

    Κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά δισκία καθώς επίσης και τα ανωτέρω χρηματικά ποσά και οι λίρες, τα οποία αποδόθηκαν στις δικαιούχους τους.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, για την ταυτοποίηση των συνεργών του και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
  • Νιγηρία: Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμα έφθασε τους 170 νεκρούς
    Νιγηρία: Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου με καύσιμα έφθασε τους 170 νεκρούς

    Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου όμως αυτό εξερράγη

    Ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης βυτιοφόρου το βράδυ της Τρίτης στη βόρεια Νιγηρία αυξήθηκε στους 170 νεκρούς, ενώ άλλοι 70 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν από την αστυνομία χθες Παρασκευή.
    Το βράδυ της Τρίτης, φορτηγό που μετέφερε καύσιμα εξετράπη της πορείας του για να αποφύγει μετωπική σύγκρουση με άλλο φορτηγό στην κοινότητα Ματζίγια (πολιτεία Τζιγκάουα), περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κάνο, του κυριότερου αστικού κέντρου στο βόρειο τμήμα της χώρας.
    Μετά το ατύχημα, κάτοικοι συνέρρευσαν γύρω από το όχημα που διέρρεε από το βυτιοφόρο στον δρόμο. Όμως το όχημα εξερράγη, σκοτώνοντας πολλούς από τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του.

    «Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 170», ανέφερε ο Λάουαν Σίσου Άνταμ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, σε δελτίο Τύπου που διένειμε χθες. «(Άλλοι) 70 άνθρωποι δέχονται φροντίδες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιατρικά κέντρα» σε τρεις κοινότητες, πρόσθεσε.

    Τραυματίες νοσηλεύονται επίσης σε άλλα νοσοκομεία, διευκρίνισε.
    Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη από τις τοπικές αρχές, έκανε λόγο για 140 νεκρούς και περίπου ισάριθμους τραυματίες.

    Το δυστύχημα, από τα πιο πολύνεκρα του είδους στη Νιγηρία, αντανακλά πόσο έχει επιδεινωθεί η επισφάλεια για τους Νιγηριανούς — εξώθησε τα θύματα να αψηφήσουν τον κίνδυνο έκρηξης για να μαζέψουν μερικά λίτρα καυσίμου.

    Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής βιώνει βαθιά οικονομική κρίση, με υψηλό πληθωρισμό, που τροφοδοτούν ιδίως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Μπόλα Τινούμπου, στην εξουσία από τον Μάιο του 2023.
    Η τιμή των καυσίμων έχει πενταπλασιαστεί σε 18 μήνες και είναι πλέον απλησίαστα για πολλούς.


    Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη, το 56% των πολιτών της Νιγηρίας ζει πλέον κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 40% το 2018.

    Τον Σεπτέμβριο, έκρηξη που προκλήθηκε όταν συγκρούστηκαν βυτιοφόρο που μετέφερε καύσιμα με άλλο φορτηγό που μετέφερε ανθρώπους και εκτρεφόμενα ζώα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους στην πολιτεία του Νίγηρα (δυτικά).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Νιγηρία - Τουλάχιστον 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί
    Έκρηξη βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Νιγηρία - Τουλάχιστον 94 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί

    Τουλάχιστον 94 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία όταν αργά την Τρίτη (15/10) ένα βυτιοφόρο που συνετρίβη εξερράγη.

    «Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το βυτιοφόρο ανετράπη. Από το όχημα χύθηκαν καύσιμα» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το CNNi.

    «Πολλά άτομα βρισκόταν στο σημείο για να προμηθευτούν καύσιμα όταν συνέβη η έκρηξη».

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Καβάλα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από το αιματηρό περιστατικό με τους ηλικιωμένους
    Καβάλα: Οικογενειακή τραγωδία πίσω από το αιματηρό περιστατικό με τους ηλικιωμένους

    Οικογενειακή τραγωδία κρύβεται πίσω από το αιματηρό επεισόδιο μεταξύ ηλικιωμένου ζευγαριού στη Νέα Πέραμο, στην Καβάλα.

    Όπως αναφέρει το GRTimes, ο ηλικιωμένος άντρας, 94 χρόνων, που επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε βάρος της 84χρονης συζύγου του, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει στην κλείδα, φέρεται να πάσχει από άνοια και να ήθελε να «λυτρώσει» τη γυναίκα. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην επίθεση.

    Στη συνέχεια, φέρεται να έστρεψε το αιχμηρό αντικείμενο στον εαυτό του και να επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο 94χρονος αυτοτραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα. Το ζευγάρι βρήκαν αιμόφυρτο μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Πέραμο συγγενείς τους, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις αρχές.

    Οι δύο ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας, όπου το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ο 94χρονος εξέπνευσε. Η 84χρονη συνεχίζει να νοσηλεύεται, με την κατάστασή της μέχρι στιγμής να είναι σταθερή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καβάλα: Ηλικιωμένη τραυματίστηκε προσπαθώντας να σώσει από αυτοκτονία τον άντρα της
    Καβάλα: Ηλικιωμένη τραυματίστηκε προσπαθώντας να σώσει από αυτοκτονία τον άντρα της

    Η γυναίκα είδε τον σύζυγό της να αυτοτραυματίζεται και στην προσπάθειά της να τον αφοπλίσει, το μαχαίρι καρφώθηκε στο σώμα της

    Συγκίνηση προκαλεί η αυτοθυσία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει τον σύζυγό της να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα μαχαίρι στο σπίτι τους σε περιοχή της Καβάλας, αλλά τραυματίστηκε και η ίδια από αυτό με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται και οι δυο.
    Το περιστατικό έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στην κατοικία των δυο ηλικιωμένων στο κέντρο της Νέας Περάμου, όταν οι γείτονες ξεσηκώθηκαν ακούγοντας κραυγές και βρήκαν τους ενοίκους αιμόφυρτους. Ο άνδρας έφερε τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό και η γυναίκα στην κοιλιακή χώρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας με την κατάσταση της υγείας τους να θεωρείται σοβαρή.
    Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την υπόθεση υπέθεσαν αρχικά ότι ο ένας τραυμάτισε τον άλλο με το μαχαίρι και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Όμως, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι συνέβη το αντίθετο, καθώς η γυναίκα είδε τον σύζυγό της να αυτοτραυματίζεται και, στην προσπάθειά της να τον αφοπλίσει, το μαχαίρι καρφώθηκε στο σώμα της.
  • Θρίλερ στην Καβάλα: Στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι δύο ηλικιωμένοι - Τα δύο σενάριο που εξετάζονται
    Θρίλερ στην Καβάλα: Στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι δύο ηλικιωμένοι - Τα δύο σενάριο που εξετάζονται

    Με τραύματα από μαχαίρι διακομίστηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ένας ηλικιωμένο ζευγάρι που κατοικεί στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου.

    Η πρώτη εκτίμηση δείχνει πως η κλινική κατάσταση των δυο ηλικιωμένων είναι σοβαρή, καθώς ο ένας φέρνει τραύματα στην κοιλιακή χώρα και ο άλλος κοντά στον λαιμό.

    Καβάλα: Διερευνώνται τα αίτια του τραυματισμού

    Το ζευγάρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει κάτω από ποιες συνθήκες τραυματίστηκε το ζευγάρι των ηλικιωμένων, αν πρόκειται δηλαδή για εγκληματική πράξη ή ενδοοικογενειακή βία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr

  • Νιγηρία: 25 παιδιά νεκρά και δεκάδες τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο
    Νιγηρία: 25 παιδιά νεκρά και δεκάδες τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο

    Ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε νεαρούς μουσουλμάνους μέλη του Τιτζανίγια, ενός θρησκευτικού τάγματος των Σούφι, έχασε τον έλεγχο του οχήματος προσκρούοντας σε φορτηγό - Φόβοι πως θα αυξηθούν τα θύματα

    Τουλάχιστον 25 παιδιά σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ένα δυστύχημα με λεωφορείο, καθώς ταξίδευαν για να συμμετάσχουν σε μια μουσουλμανική γιορτή για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ στη βόρεια Νιγηρία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος οδικής ασφάλειας.
    Την Κυριακή, στην πολιτεία Καντούνα, ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε νεαρούς μουσουλμάνους μέλη του Τιτζανίγια, ενός θρησκευτικού τάγματος των Σούφι, έχασε τον έλεγχο του οχήματος προσκρούοντας σε φορτηγό, δήλωσε ο Καμπίρου Ναντάμπο, επικεφαλής της υπηρεσίας οδικής ασφάλειας στην Καντούνα.
    «Το λεωφορείο ήταν υπερφορτωμένο με 63 παιδιά και ο οδηγός ταξίδευε με μεγάλη ταχύτητα όταν έχασε τον έλεγχο και χτύπησε ένα αρθρωτό φορτηγό», είπε ο Ναντάμπο.

    «Δεκαπέντε από τα παιδιά πέθαναν ακαριαία, 48 μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε διάφορα νοσοκομεία. Δέκα από αυτά πέθαναν την επόμενη μέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 25», πρόσθεσε .

    Υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων να αυξηθεί.
    «Το λεωφορείο μετέφερε 71 επιβάτες και 36 από αυτούς πέθαναν ακαριαία, ενώ άλλοι τέσσερις πέθαναν στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα», είπε ο Νταχίρου, ένας από τους διοργανωτές του ταξιδιού, ο ανιψιός του οποίου ήταν μεταξύ των νεκρών.

    «Τριαντα ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, 11 από αυτά σε κρίσιμη κατάσταση», είπε.

    Τα παιδιά κατάγονταν από το χωριό Κουαντάρε και ταξίδεψαν στη γειτονική πόλη Σαμινάκα για την Μαουλίντ, την ετήσια μουσουλμανική γιορτή με την οποία τιμάται η γέννηση του προφήτη Μωάμεθ, που ονομάζονται «Mawlid nabaoui».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο
    Πλημμύρες στη Νιγηρία: Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από μεγάλο ζωολογικό κήπο

    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν

    Κροκόδειλοι και φίδια διέφυγαν από έναν μεγάλο ζωολογικό κήπο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Νιγηρία, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    Το 80% των άγριων ζώων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο Σάντα Κιαρίμι, όπως λιοντάρια, βουβάλια και στρουθοκάμηλοι, παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν. Όμως «κάποια επικίνδυνα ζώα, όπως κροκόδειλοι και φίδια, μεταφέρθηκαν στις κοινότητές μας», ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Μπόρνο, προτρέποντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
    Οι πλημμύρες ξεκίνησαν όταν ένα φράγμα υπερχείλισε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
    Η καταστροφή έπληξε και άλλες υποδομές στην πόλη Μαϊντουγκούρι, όπως το ταχυδρομείο και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου. Η προεδρία κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
    «Ο πρόεδρος Τινούμπου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Πολιτείας, ιδιαίτερα στις οικογένειες που έχασαν τα μέσα επιβίωσής τους λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από την υπερχείλιση του Φράγματος Αλάου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες των πληγέντων.

    Από τις πλημμύρες στη βορειοανατολική Νιγηρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άνθρωποι τον περασμένο μήνα. Το 2022, οι νεκροί από τις πλημμύρες έφτασαν τους 600.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο