Το Κίεβο κάλεσε τους εγγυητές της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, να εγγυηθούν την ασφάλεια των φορτίων - Πρόβλημα οι θαλάσσιες νάρκες
Η Ουκρανία αναμένει ότι θα επαναλάβει τις πρώτες εξαγωγές σιτηρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής «από αυτήν την εβδομάδα», μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης από το Κίεβο και την Μόσχα και παρά τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Οδησσού το Σάββατο από τον ρωσικό στρατό.
«Περιμένουμε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς ημέρες και προβλέπουμε ότι ένα συντονιστικό κέντρο θα εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε ήδη από αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ουκρανός υπουργός κάλεσε τους εγγυητές της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ουκρανικών φορτίων. «Αν οι πλευρές δεν εγγυηθούν την ασφάλεια, δεν θα λειτουργήσει», προειδοποίησε.
Οι εξαγωγές εμποδίζονται από την παρουσία θαλάσσιων ναρκών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις για να εμποδίσουν αμφίβιες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, η αποναρκοθέτηση δεν θα πραγματοποιηθεί «παρά μόνο στον θαλάσσιο διάδρομο που θα είναι αναγκαίος για τις εξαγωγές».
Ουκρανικά πλοία θα συνοδεύουν τις νηοπομπές, οι οποίες θα μεταφέρουν όχι μόνο σιτηρά , αλλά και λιπάσματα, διευκρίνισε.
Ο ουκρανός υφυπουργός Υποδομών Γιούρι Βασκόφ εξήγησε ότι το λιμάνι του Τσορνομόρσκ (στη νοτιοδυτική Ουκρανία) θα είναι το πρώτο από το οποίο θα γίνουν εξαγωγές και θα ακολουθήσει η Οδησσός και το Πίβντενι.
«Κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες θα είμαστε τεχνικά έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια», είπε.
Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, εκ των οποίων έως και 25 εκατομμύρια τόνοι είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr