Κόσμος

Μυστηριώδεις τρύπες βρέθηκαν στον πυθμένα του Ατλαντικού ωκεανού - Γιατί προβληματίζουν τους επιστήμονες

Μυστηριώδεις τρύπες βρέθηκαν στον πυθμένα του Ατλαντικού ωκεανού - Γιατί προβληματίζουν τους επιστήμονες

Βαθιά μέσα στα νερά κατά μήκος μιας ηφαιστειακής κορυφογραμμής στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, θαλάσσιοι εξερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα για να εξετάσουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες περιοχές βρήκαν ένα μοτίβο από τρύπες στην άμμο.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, βόρεια των Αζορών, κοντά στην ηπειρωτική χώρα της Πορτογαλίας, στις 23 Ιουλίου, είδαν περίπου δώδεκα σύνολα οπών που μοιάζουν με ένα ίχνος γραμμών στον πυθμένα του ωκεανού, σε βάθος 1,6 μιλίων.

Στη συνέχεια, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, την Πέμπτη, υπήρξαν άλλες τέσσερις θεάσεις στο οροπέδιο των Αζορών, το οποίο είναι υποθαλάσσιο έδαφος όπου συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες. Οι τρύπες αυτές είχαν βάθος περίπου ένα μίλι και απείχαν περίπου 300 μίλια από το σημείο της αρχικής ανακάλυψης της αποστολής.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι είναι οι τρύπες, αλλά έχουν συναντήσει παρόμοια σημάδια και στο παρελθόν και θεωρούν ότι πρόκειται για «lebensspuren», στα γερμανικά «ίχνη ζωής», που αναφέρονται σε αποτυπώματα σε ιζήματα που θα μπορούσαν να είναι έργο ζωντανών οργανισμών.

Great ideas re: origin of mysterious holes seen at 2,540 m (1.6 mi) depth during #Okeanos Voyage to the Ridge 2022! This wasn't 1st time these were seen & while scientists aren't sure how holes formed, they suspect their origin is likely biological: https://t.co/yGpbuz7phP pic.twitter.com/dOuIjPlHX9

— NOAA Ocean Exploration (@oceanexplorer) July 27, 2022

Το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες, στους εαυτούς τους και στο κοινό με αναρτήσεις στο Twitter και το Facebook, είναι: Τι δημιουργεί αυτά τα σημάδια στον πυθμένα του ωκεανού;

«Η προέλευση των οπών έχει βάλει σε αμηχανία τους επιστήμονες», αναφέρει η ανάρτηση στο Twitter από το πρόγραμμα Ocean Exploration της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Οι τρύπες μοιάζουν ανθρώπινες, αλλά οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω τους υποδηλώνουν ότι έχουν σκαφτεί από... κάτι».

Σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, μόλις 27 μίλια μακριά από τη θέση της αρχικής παρατήρησης της σημερινής αποστολής, οι επιστήμονες εντόπισαν παρόμοιες τρύπες κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησης, δήλωσε η Emily Crum, εκπρόσωπος της NOAA.

Όμως το πέρασμα του χρόνου δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, δήλωσε ο Michael Vecchione, βιολόγος της NOAA, ο οποίος συμμετείχε σε εκείνο το πρόγραμμα και συμμετέχει επίσης σε μέρος αυτής της τελευταίας αποστολής.
«Κάτι σημαντικό συμβαίνει εκεί και δεν ξέρουμε τι είναι», δήλωσε ο Δρ Vecchione. «Αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη μυστήρια εκεί έξω».

Οι τρύπες δεν είναι παρά ένα από τα ερωτήματα που διερευνούν οι επιστήμονες σε μια φιλόδοξη ωκεάνια αποστολή, καθώς εξερευνούν τη Μεσοατλαντική Ράχη, η οποία αποτελεί τμήμα μιας τεράστιας βαθιάς ωκεάνιας οροσειράς και εκτείνεται για περισσότερα από 10.000 μίλια κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Οι επιστήμονες της NOAA αναζητούν απαντήσεις κατά τη διάρκεια τριών αποστολών που ονομάζουν Voyage to the Ridge 2022, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, σε ταξίδια που τους μεταφέρουν από τα νερά στα ανοικτά του Νιούπορτ, R.I., στις Αζόρες και πίσω στο Πουέρτο Ρίκο στην Καραϊβική.

Οι εξερευνητές θέλουν να μάθουν τι ζει κατά μήκος της συνεχούς σειράς υποθαλάσσιων ηφαιστείων και τι συμβαίνει όταν σταματούν οι γεωλογικές διεργασίες που δημιουργούν θερμότητα που υποστηρίζει τη ζωή.

Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις κοινότητες κοραλλιών και σφουγγαριών σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, οι οποίες είναι «μερικά από τα πιο πολύτιμα θαλάσσια οικοσυστήματα στη Γη», δήλωσε ο Derek Sowers, συντονιστής της αποστολής στο πλοίο Okeanos Explorer της NOAA.

Ο Δρ Derek Sowers δήλωσε ότι αποστολές όπως τα προγράμματα Voyage of the Ridge είναι «θεμελιώδους σημασίας» για την κατανόηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη και «των νέων ενώσεων που παράγονται από όλες αυτές τις μορφές ζωής».

Και θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις περιοχές όπου το θαλασσινό νερό θερμαίνεται από μάγμα, με τη ζωή στα βάθη της θάλασσας να αντλεί ενέργεια από αυτή την πηγή και από χημικές ουσίες, αντί από τον ήλιο, όπως η περισσότερη ζωή στη Γη.

«Αυτό έχει διευρύνει την κατανόησή μας για το υπό ποιες συνθήκες μπορεί να εμφανιστεί ζωή σε άλλους πλανήτες», δήλωσε ο Δρ Sowers.

Αφού ο οργανισμός στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να εμπλέξει το κοινό, δεκάδες σχόλια έγινε, με ορισμένα να εμβαθύνουν σε εικασίες. Είναι οι τρύπες τεχνητές; Θα μπορούσαν να είναι σημάδι από εξωγήινους; Είναι ίχνη που άφησε υποβρύχιο; Θα μπορούσαν να είναι οι αναπνευστικές οπές ενός "πλάσματος της βαθιάς θάλασσας που θάβεται κάτω από την άμμο";

Αυτή η τελευταία εικασία δεν ήταν απαραίτητα τόσο τραβηγμένη, δήλωσε ο Δρ Vecchione. Σε μια εργασία σχετικά με τις τρύπες που εντοπίστηκαν το 2004, ο κ. Vecchione και ο συν-συγγραφέας του, Odd Aksel Bergstad, πρώην ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών στη Νορβηγία, πρότειναν δύο βασικές υποθέσεις για το γιατί υπάρχουν οι τρύπες. Και οι δύο αφορούσαν τη θαλάσσια ζωή, είτε περπατώντας ή κολυμπώντας πάνω από το ίζημα και ανοίγοντας τρύπες προς τα κάτω, είτε το αντίστροφο σενάριο, σκάβοντας μέσα στο ίζημα και ανοίγοντας τρύπες προς τα πάνω.

Οι τρύπες που είδαμε την Πέμπτη φαίνεται να έχουν ωθηθεί από κάτω, δήλωσε ο Δρ Vecchione.

Η συσκευή περισυλλογής του τηλεκατευθυνόμενου οχήματος συνέλεξε δείγματα ιζήματος για να εξεταστεί αν υπήρχε οργανισμός μέσα στις τρύπες, δήλωσε ο Δρ Sowers.

Ο Δρ Vecchione δήλωσε ότι ενώ ήταν ευχαριστημένος που συνάντησε ξανά τις τρύπες στον ωκεάνιο πυθμένα, ήταν «λίγο απογοητευμένος» που οι επιστήμονες δεν είχαν ακόμη εξήγηση.

«Ενισχύει την ιδέα ότι υπάρχει ένα μυστήριο που κάποια μέρα θα το λύσουμε», είπε. «Αλλά δεν το έχουμε βρει ακόμα».

Μια τελευταία κατάδυση, η οποία θα μεταδοθεί με livestreaming, απομένει να πραγματοποιηθεί στη δεύτερη αποστολή της σειράς, ανέφερε η NOAA. Η τρίτη αποστολή ξεκινά στις 7 Αυγούστου.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα