Ένα βίντεο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το οποίο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, υπήρξε η αφορμή να ξεσπάσει έντονη φημολογία για τη γνησιότητά του αλλά και να μάθει το ευρύ κοινό τι είναι τα deepfakes.
Πρόκειται για βίντεο που δημιουργούνται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να δείξει κάποιον να λέει ή να κάνει κάτι που δεν έκανε. Το BBC εξέτασε το εν λόγω βίντεο. Ποια είναι τα συμπεράσματα που έβγαλε;
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι το βίντεο έχει τροποποιηθεί για να τοποθετηθεί το πρόσωπο του προέδρου στο σώμα ενός ηθοποιού με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Στο κλιπ των 17 δευτερολέπτων ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλάει για τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου, κατά τις οποίες διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, το περιστατικό διερευνάται από επιτροπή του Κογκρέσου.
Το βίντεο δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό των Δημοκρατικών στο Twitter την Τετάρτη (27/07) και γρήγορα έγινε μέρος μιας ευρύτερης θεωρίας συνωμοσίας. Οι αναρτήσεις που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα του βίντεο κοινοποιήθηκαν χιλιάδες φορές, μεταξύ άλλων από εξέχοντες ειδήμονες των δεξιών αμερικανικών τηλεοπτικών καναλιών Newsmax και One America News.
Τελικά, είναι deepfake;
Η γνησιότητα του βίντεο αμφισβητείται επειδή, σύμφωνα με κάποιους χρήστες, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται διαφορετικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η γνησιότητα και του δεύτερου βίντεο αμφισβητείται από κάποιους.
Ωστόσο, οι διαφορές στην εμφάνιση Μπάιντεν είναι σαφές ότι οφείλονται στον φωτισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη μαγνητοσκόπηση. Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι ο Μπάιντεν δεν ανοιγοκλείνει καθόλου τα μάτια του καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο. Αυτό, όμως, δεν αποδεικνύει ότι πρόκειται για deepfake. Σε μία ανάρτηση, η οποία έχει αναδημοσιευτεί σχεδόν 40.000 φορές αναφέρεται ότι «ένας φυσιολογικός άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του 15 με 20 φορές το λεπτό». Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του περίπου 12 φορές το λεπτό, όμως είναι απολύτως πιθανό να μην ανοιγοκλείσει τα μάτια του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τα 17 δευτερόλεπτα του βίντεο. Επιπλέον, στα μισά του κλιπ του Μπάιντεν υπάρχει μία περικοπή της μαγνητοσκόπησης, που μπορεί να σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν κρατούσε συνεχή οπτική επαφή με την κάμερα για όλο το χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη εκδοχή του βίντεο που έχει δημοσιευθεί από τον Λευκό Οίκο δείχνει τον Μπάιντεν να ανοιγοκλείνει τα μάτια αρκετές φορές. Άλλωστε, τα deepfakes έχουν τη δυνατότητα να ανοιγοκλείνουν τα μάτια.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείτε να εντοπίσετε ένα deepfake επειδή δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια, κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι σωστό. Ένα κακοφτιαγμένο deepfake μπορεί να μην ανοιγοκλείνει τα μάτια, αλλά αυτό δεν αποτελεί κατηγορηματικό σημάδι ότι πρόκειται για deepfake», είπε στο βρετανικό δίκτυο ο ειδικός στην τεχνολογία των deepfakes, Sam Gregory. «Υπήρξε μια έρευνα που έγινε πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, η οποία διαπίστωσε ότι τα deepfakes δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια, αλλά έκτοτε η τεχνολογία έχει βελτιωθεί», συμπλήρωσε.
Παρόμοιοι ισχυρισμοί, εκτός από το εν λόγω βίντεο, έχουν ειπωθεί στο παρελθόν και για άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διατυπώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς πιστεύουν ότι πρόκειται για μία πρακτική του Λευκού Οίκου, προκειμένου να προστατευθεί ο πρόεδρος από τις αντιδράσεις του κοινού λόγω της ηλικίας του, της κακής υγείας του ή των δημόσιων ατοπημάτων του. Κάποιοι χρήστες του πιο ακραίου συνωμοσιολογικού περιθωρίου πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συλληφθεί ή εκτελεστεί ή ότι είναι μέρος μιας μοχθηρής συνωμοσίας και μαριονέτα μιας σκιώδους διαβολικής ελίτ που κυβερνά τον κόσμο.
Πηγή: ethnos.gr