Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 20:57

Η δραματική εμπειρία που του βγήκε σε... καλό: Πώς του έσωσε τη ζωή το δάγκωμα καρχαρία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η επίθεση καρχαρία όχι μόνο δεν ήταν θανατηφόρα για ένα άνδρα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά αποδείχθηκε και σωτήρια καθώς χάρις σε αυτό ανακάλυψε ότι είχε καρκίνο.

Είχε κόψιμο 30 εκατοστών

Σύμφωνα με την nypost.com, ο 39χρονος Eugene Finney κολυμπούσε στην παραλία Χάντινγκτον όταν ξαφνικά ένιωσε έναν έντονο πόνο στην πλάτη, σαν κάποιος να την έσπαγε.

Όταν βγήκε έξω στη στεριά, η κόρη του διαπίστωσε ότι αιμορραγούσε έντονα από την πλάτη του και εκείνος παράτησε πως είχε ένα κάθετο κόψιμο περίπου 30 εκατοστά.

Στη συνέχεια προσπάθησε να ηρεμήσει από το στρες και να αντιληφθεί τι είχε συμβεί, όμως όσο περνούσε η ώρα, ο ίδιος δυσκολεύονταν να αναπνεύσει, παρά το γεγονός ότι η αιμορραγία είχε αρχίσει να σταματάει σιγά σιγά.

Έτσι, πήγε στα επείγοντα, όπου έμαθε την αλήθεια για την κατάσταση της υγείας του.
«Αν μπορούσα θα τον αγκάλιαζα»

Ο Eugene Finney πήγε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, με τα αποτελέσματα να έχουν ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι πως δεν κινδύνευε από το κόψιμο που είχε στην πλάτη. Το κακό νέο όμως, ήταν ότι εντοπίστηκε ένας μικρός καρκινικός όγκος στο δεξί του νεφρό και έπρεπε να αφαιρεθεί επειγόντως, αλλιώς θα δημιουργούσε μεταστάσεις.

Ο 39χρονος λοιπόν, υποβλήθηκε σε εγχείρηση με τους γιατρούς να αφαιρούν τον καρκινικό όγκο, μαζί με το 20% του νεφρού του.

«Ήταν ένα σημάδι από τη Μητέρα Φύση, διαφορετικά δεν θα είχα πάει ποτέ. Ο μόνος αληθινός τρόπος που θα μάθαινα πως έχω καρκίνο, ήταν ότι ο όγκος να μεγαλώσει τόσο πολύ που θα έκανε μεταστάσεις και θα εξαπλώνονταν», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα είχα αρχίσει να χάνω κιλά και να αρρωσταίνω και σε εκείνο το σημείο θα ήταν πολύ αργά. Αν μπορούσα να βρω αυτόν τον καρχαρία και να τον αγκαλιάσω, θα το έκανα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Πηγή: ethnos.gr - Photo by David Clode on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022 19:16

Σχετικά Άρθρα

  • Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;
    Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;

    Η Νότια Καλιφόρνια είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και οι σεισμοί.

    Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και προς μεγάλη ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τα πολλά ενεργά ρήγματα που διαπερνούν τη γη ήταν σχετικά ήσυχα.

    Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ηρεμία όμως πρόσφατα κλονίστηκε από αρκετούς σεισμούς που τράβηξαν την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας δόνησης 4,4 βαθμών κάτω από την Πασαντίνα στα μέσα Αυγούστου που ταρακούνησε και το Λος Άντζελες. Δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός για να ανησυχήσει τους κατοίκους.

    Φόβοι για ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

    «Κάτω από κάθε λόφο και βουνό που έχουμε εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα που συμβάλλει στην παραγωγή αυτής της τοπογραφίας», δήλωσε η Kate Scharer, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο διάσημο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό στη Νότια Καλιφόρνια.

    «Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί σε αυτή την περιοχή κατά μήκος του μετώπου των βουνών San Gabriel», δήλωσε ο Robert de Groot, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων ShakeAlert στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Όλα αυτά τα ρήγματα έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η χειρότερη «σκηνή» στη σύγχρονη ιστορία του Λος Άντζελες ήταν ο σεισμός του Νόρθριτζ 6,7 βαθμών το 1994, ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή από τη δεκαετία του 1930.

    Οδογέφυρες, κτίρια γραφείων και γκαράζ κατέρρευσαν από τη βίαιη δόνηση που διήρκεσε 10 έως 20 δευτερόλεπτα κατά μήκος ενός ρήγματος που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Τίποτα δεν έχει συγκριθεί με εκείνο τον σεισμό από τότε, και σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός της κομητείας του Λος Άντζελες αυξήθηκε από περίπου 9 εκατομμύρια σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν ιδέα για τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Angelinos που μεγάλωσαν στις ήσυχες εποχές της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Όταν κοιτάμε πίσω στον παρελθόν, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει κάθε τόσο», δήλωσε ο Allen Husker, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος» σε έναν κύκλο που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, δήλωσε ο Husker στο CNN. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα υπάρξει άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο Husker.

    Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθούν οι σεισμοί

    «Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σας πουν, «είμαστε στα 30.000 πόδια (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας)» ή «σε ύψος πλεύσης», αυτό είναι περίπου το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης», εξήγησε ο Scharer.

    «Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα» κατέληξε ο Scharer.

    Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν να έχετε προμήθεια νερού καθώς και τρόφιμα που δεν φθείρονται και επιπλέον φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για έναν σεισμό.

    Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: Προετοιμαστείτε για την κοινότητά σας και μαζί με αυτήν. Όταν ξεσπάσει η κόλαση, θα είστε μαζί.

    «Θα συνιστούσα (στους κατοίκους) να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και την τοπική τους κοινότητα αν γίνει σεισμός», συμβούλευσε ο Scharer. «Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με τη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε».

    Ένα σχετικά νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - το ShakeAlert - καλύπτει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Ανιχνεύει την εδαφική κίνηση μόλις αρχίσει ο σεισμός στην επιφάνεια της γης.

    Το εκτιμώμενο μέγεθος και η τοποθεσία υπολογίζονται γρήγορα και γίνονται η βάση για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, δήμους και σχολεία.

    «Θέλουμε οι άνθρωποι να το σκέφτονται ως κάτι που μπορούν να προσθέσουν στο οπλοστάσιό τους και να το χρησιμοποιήσουν για να είναι έτοιμοι πριν από το σεισμό, κατά τη διάρκεια του σεισμού και φυσικά μετά το σεισμό», δήλωσε ο ντε Γκρουτ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται να εξασκούνται στο “πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε” όταν αισθάνονται σεισμό - ακόμη και αν το τηλέφωνό τους δεν τους στέλνει ειδοποίηση.

    Να σημειωθεί, πως η 17η Οκτωβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις ασκήσεις ασφαλείας απέναντι στον σεισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών
    Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αναφέροντας στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.

    Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.

    «Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.

    Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».

    Η τελευταία ακρόαση

    Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.

    Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

    Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».

    «Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.

    «Θα πέθαινες γι’ αυτήν»

    Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.

    Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.

    Ο Κάρολος και η Κέιτ

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.

    Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.

    Με πληροφορίες από: Boris Johnson claims in memoir Queen Elizabeth II had bone cancer by Lauren Said-Moorhouse and Max Foster, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JULIAN SIMMOND SPOOL

  • Καμπανάκι ερευνητών: Εκατοντάδες ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
    Καμπανάκι ερευνητών: Εκατοντάδες ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

    Σχεδόν 200 χημικές ουσίες που είναι πιθανό να προκαλούν καρκίνοτου μαστού εντοπίστηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και του χαρτιού, σύμφωνα με έρευνα του ελβετικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Food Packaging Forum».

    Καμπανάκι από τους ερευνητές για να μειωθεί η χρήση τους

    Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Toxicology», ανιχνεύτηκαν 189 τέτοιες ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 143 σε πλαστικά και 89 σε χαρτί ή χαρτόνι. Για την έρευνα, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν πρόσφατα δημοσιευμένο κατάλογο ουσιών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, τον οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring, καθώς και τη βάση δεδομένων (FCCmigex Database) του «Food Packaging Forum» για τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες.

    Τα είδη που μελετήθηκαν προέρχονται από αγορές σε περιοχές του κόσμου με υψηλές κανονιστικές ρυθμίσεις για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα προληπτικά μέτρα για τη μείωση αυτών των χημικών ουσιών στα καθημερινά προϊόντα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο: Ποιο είναι πιο ασφαλές, τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο
    Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο: Ποιο είναι πιο ασφαλές, τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο

    Το νερό της βρύσης είναι «καθαρότερο από το εμφιαλωμένο νερό», καθώς δεν περιέχει ενώσεις που συνδέονται με τον καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

    Έως και τα τρία τέταρτα όλων των εμφιαλωμένων νερών που πίνουμε θα μπορούσαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

    Επιστήμονες στο Κατάρ διαπίστωσαν ότι το 10 έως 78% του εμφιαλωμένου νερού φέρει μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών -μικροσκοπικά σωματίδια που διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν σε πολλαπλές σωματικές διεργασίες.

    Τι είναι τα μικροπλαστικά, που βρίσκονται στο νερό

    Αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού.

    Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στα τρόφιμα, στα αποθέματα νερού και ακόμη και στον αέρα.

    Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών τα έχει ήδη συνδέσει με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, ακόμη και με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

    Οι επιστήμονες του Weill Cornell Medicine στο Κατάρ, οι οποίοι διεξήγαγαν την τελευταία μελέτη, βρήκαν επίσης ίχνη άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και της δισφαινόλης Α (BPA).

    Θεωρείται ότι διασπώνται και εισέρχονται στο νερό όταν τα μπουκάλια συμπιέζονται ή το καπάκι ανοίγει και κλείνει επανειλημμένα.

    Μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο νερό εάν ένα μπουκάλι εκτεθεί σε θερμότητα, όπως αν αφεθεί σε ένα ζεστό δωμάτιο, σε ένα αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ή έξω στον ήλιο.

    Χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, ενώ οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών στο σώμα.

    Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τις συσκευασίες τροφίμων ισχυρότερες και λιγότερο ευάλωτες στη διάβρωση ή τη διάσπαση.

    Και οι δύο έχουν επίσης συνδεθεί με την υπογονιμότητα, το άσθμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

    Όμως και οι δύο κίνδυνοι για την υγεία πιστεύεται ότι αυξάνονται μόνο όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα.

    Ποιο νερό είναι πιο ασφαλές

    Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Global Health, οι επιστήμονες δήλωσαν: «Ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμα όρια ασφαλείας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες».

    «Η εξάρτηση από το εμφιαλωμένο νερό συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την υγεία, τα οικονομικά και το περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση της ευρείας χρήσης του».

    Προέτρεψαν επίσης τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους να εγκαταλείψουν το εμφιαλωμένο νερό και να χρησιμοποιούν νερό από βρύσες.

    Το νερό της βρύσης είναι πολύ πιο ασφαλές για κατανάλωση, καθώς υπόκειται σε «αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας» και δεν ενέχει τον κίνδυνο «βλαβερών χημικών ουσιών που διαρρέουν από τα πλαστικά μπουκάλια», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

    Τα μικροπλαστικά ανησυχούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει περίπου πέντε γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα.

    Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν αναλυθεί όλα τα τρόφιμα για να ελεγχθεί η περιεκτικότητά τους σε πλαστικό.

    Πιστεύεται επίσης ότι οι άνθρωποι εισπνέουν έως και 7.000 μικροπλαστικά την ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να είναι, μαζί με τον αμίαντο ή τον καπνό, απειλή για την υγεία.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Βασίλης Χαλακατεβάκης: Η σύζυγός μου δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο
    Βασίλης Χαλακατεβάκης: Η σύζυγός μου δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο

    Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ την αρρώστια ως αρρώστια, ήταν μία περιπέτεια που πέρασε, σχολίασε ο ηθοποιός

    Ο Βασίλης Χαλακατεβάκης περιέγραψε τα προβλήματα υγείας που είχε στην αρχή της σχέσης του με τη σύζυγό του, Δέσποινα Μαραγκουδάκη.
    Κατά την εμφάνισή του στο «Στούντιο 4», ο ηθοποιός, που είχε καρκίνο στο παρελθόν, δήλωσε πως η γυναίκα του δεν τον αντιμετώπισε ποτέ ως άρρωστο και πως ήταν μαζί του από την πρώτη μέρα.
    Δείτε το βίντεο
    «Με γνώρισε όταν ξεκίνησε η περιπέτεια υγείας. Το πρόβλημα ξεκίνησε έναν μήνα μετά», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

    «Η Δέσποινα δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο κι ούτε το αντιμετώπισα εγώ ότι είμαι ο άρρωστος που με φροντίζει. Τα πέρασα ότι πάμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και ό, τι γίνει. Νομίζω ότι μας έχει δέσει πάρα πολύ. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ την αρρώστια ως αρρώστια. Ήταν μία περιπέτεια που πέρασε. Δεν μοιρολάτρησα ποτέ. Ένα τραγούδι μόνο τραγουδούσα του Αγγελάκα μέσα μου, σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ. Αυτό μου έδινε δύναμη. Μετά πέρασε στο ντούκου».

    Εν συνεχεία, ο ηθοποιός τόνισε την αγάπη που δένει το ζευγάρι: «Η λέξη "κακό" δεν πέρασε μέσα μου, πήγα παρακάτω. Πέρασε μέσα μου η αγάπη. Δεν ήταν έρωτας, ήταν αγάπη. Το κομμάτι αγάπη είναι πιο σημαντικό, ο έρωτας είναι μέσα στην αγάπη. Άρχισε και έδενε, πήγαινε μόνο του. Έμεινε δίπλα μου και συνεχίζει να είναι δίπλα μου. Είναι καρμικό. Δεν είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η αδιανόητη περιπέτεια του Rayne Beau: Ο γάτος που έκανε 1.448 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες
    Η αδιανόητη περιπέτεια του Rayne Beau: Ο γάτος που έκανε 1.448 χιλιόμετρα μέσα σε 2 μήνες

    Μια γκρίζα γάτα που ζούσε μια εξαιρετική ζωή με επισκέψεις στην παραλία και εκδρομές στη λίμνη, πήγε μόνη της στη μεγαλύτερη περιπέτειά της: ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Γουαϊόμινγκ στην Καλιφόρνια.

    Αλλά το πώς το αιλουροειδές που ονομάστηκε Rayne Beau - έφτασε στο σπίτι του δύο μήνες αφότου χάθηκε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής εκδρομής για κάμπινγκ παραμένει ένα μυστήριο.

    Ο Benny και η Susanne Anguiano και οι δύο γάτες τους έφτασαν στο Fishing Bridge του Yellowstone στις 4 Ιουνίου για το πρώτο ταξίδι στο δάσος. Αλλά λίγο μετά την άφιξή τους, ο Rayne Beau τρόμαξε και έτρεξε στα κοντινά δέντρα.

    Το ζευγάρι τον έψαχνε επί τέσσερις ημέρες, βάζοντας μάλιστα τις αγαπημένες του λιχουδιές και τα παιχνίδια του. Όταν τελικά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο Σαλίνας της Καλιφόρνια στις 8 Ιουνίου, η Susanne Anguiano δήλωσε ότι ήταν συντετριμμένη, αλλά δεν έχασε ποτέ την ελπίδα ότι θα τον έβρισκε.

    «Μπαίναμε στην έρημο της Νεβάδα και ξαφνικά βλέπω ένα διπλό ουράνιο τόξο. Το φωτογράφισα και σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα σημάδι», είπε.

    Τον Αύγουστο, οι Anguianos έλαβαν εκπληκτικά νέα όταν μια εταιρεία μικροτσίπ τους έστειλε μήνυμα ότι η γάτα τους βρισκόταν στην Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων στο Roseville της Καλιφόρνια, σχεδόν 900 μίλια (1.448 χιλιόμετρα) από το Yellowstone. Απέχει μόνο περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) από το σπίτι του στο Σαλίνας.

    Μια γυναίκα που είδε για πρώτη φορά τον Rayne Beau να περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης της βόρειας Καλιφόρνιας τον τάιζε και του έδινε νερό μέχρι που τον παγίδευσε στις 3 Αυγούστου και τον πήγε στην τοπική SPCA.

    Την επόμενη μέρα, οι Anguianos πήγαν στο Roseville και πήραν τη γάτα τους, η οποία είχε χάσει 6 κιλά. «Πιστεύω πραγματικά ότι έκανε αυτό το ταξίδι κυρίως μόνος του. Οι πατούσες του ήταν πραγματικά χτυπημένες. Έχασε το 40% του σωματικού του βάρους, είχε πραγματικά χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών λόγω ανεπαρκούς διατροφής. Έτσι, δεν τον φρόντιζαν», δήλωσε η Susanne Anguiano.

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Photo by 42 North on Unsplash

  • ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών
    ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες συνεχίζει να απειλείται από τις πυρκαγιές, παρά την πτώση των θερμοκρασιών

    Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα

    Τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έζωσαν το Λος Άντζελες παρέμεναν χθες Πέμπτη εκτός ελέγχου, προειδοποίησαν οι αρχές, παρότι η πτώση του υδραργύρου διευκόλυνε κάπως τη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες. Η μεγαλούπολη της Καλιφόρνιας ανάσανε κάπως χάρη στις λίγο πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, έπειτα από αρκετές ημέρες καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 43° Κελσίου.
    Όμως οι τρεις πυρκαγιές στην περιοχή τους, που έχουν καταστρέψει δεκάδες κατοικίες και οδήγησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων οικογενειών, παραμένουν επικίνδυνες: έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια κάπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα ως αυτό το στάδιο.
    Στους λόγους βορειοανατολικά της πόλης, η Μπρουκ Πάλεντσαρ δεν είχε παρά μερικά λεπτά στη διάθεσή για να πάρει τα παιδιά της και να φύγει μπροστά στην προέλαση της λεγόμενης «Line Fire». «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα», εξήγησε η κάτοικος του χωριού Ράνινγκ Σπρινγκς στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KTLA. «Δεν προλάβαμε να πάρουμε και πολλά, μας έμειναν τρία τάπερ από τη ζωή μας», πρόσθεσε.

    Το σπίτι της είναι πλέον ένας σωρός στάχτες γύρω από την τούβλινη καμινάδα, που άντεξε. Η πυρκαγιά, που καταβρόχθισε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μια εβδομάδα, οφείλεται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τις αρχές. Τριαντατετράχρονος συνελήφθη την Τετάρτη. Οι αρχές θεωρούν πως είναι πυρομανής που υποτροπίασε, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν κινητοποιημένοι και οι τρεις πυρκαγιές θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές τους.
    Στη «Line Fire» οι βάρδιες είναι 28ωρες αντί για τις συνήθεις 24ωρες, σύμφωνα με τον πυραγό Κάιλ Άρλετζ, που υπηρετεί στο πυροσβεστικό σώμα της κομητείας Βεντούρα. «Δεν κοιμάστε πολύ, αλλά ειλικρινά, για αυτό αναλάβαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη δουλειά», είπε. Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο χθες το πρωί, όταν σημειώθηκε σεισμός 4,7 βαθμών στην περιοχή. Η σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε κοντά στο Μάλιμπου, έγινε αισθητή ως και την πόλη Λος Άντζελες και πέρα από αυτή. Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί ούτε ζημιές.

    Παράλληλα, η «Bridge Fire» συνεχίζει να καίει εθνικό δρυμό: έχει καταστρέψει 206 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κάπου τριάντα σπίτια. Εικόνες από την πόλη Ράιτγουντ απαθανατίζουν απανθρακωμένα κουφάρια οχημάτων και κτιρίων. Τρεις άνθρωποι, που είχαν παγιδευτεί σε απομονωμένη ζώνη κοντά στο Όρος Μπόλντι, έγινε γνωστό χθες πως απομακρύνθηκαν προχθές Τετάρτη και είναι ασφαλείς.

    Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, και μπορεί να εξαπλωθεί με εκρηκτικό τρόπο, λόγω της άφθονης ξερής βλάστησης στην περιοχή. Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η υπηρεσία CalFire φοβάται πως θα δημιουργήσει δικό της τοπικό κλίμα, με τους καπνούς να οδηγούν στο να σχηματιστούν επικίνδυνα σύννεφα (σ.σ. «πυροσωρειτομελανίες» στην ορολογία των μετεωρολόγων), ικανά να προκαλέσουν κεραυνούς και σφοδρούς ανέμους.

    «Οι άνεμοι αυτοί μπορεί να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο», καθώς μπορεί να εξαπλώσουν τη φωτιά, εξήγησε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Λιούις στη San Gabriel Valley Tribune. Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, η «Airport Fire», που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, συνεχίζει και αυτή να εξαπλώνεται. Στους λόφους και στα φαράγγια γύρω από την πόλη Λέικ Έλσινορ, σπίτια και οχήματα έγιναν στάχτη.

    Πάντως το έργο των πυροσβεστών διευκολύνεται από τη μείωση των θερμοκρασιών, που θα επιτρέψει ο πρωινός ψυχρός αέρας από τον Ειρηνικό να φθάσει στις περιοχές που πλήττονται. Προχθές Τετάρτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για να επιταχυνθεί η προσπάθεια των αρχών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.
    «Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», εξήγησε ο κυβερνήτης Νιούσομ, που επισκέφθηκε πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τη «Line Fire». Έπειτα από δυο βροχερούς χειμώνες, που της προσέφεραν μερικές ανάσες, η φετινή περίοδος των πυρκαγιών είναι δύσκολη.

    Η λεγόμενη Golden State αντιμετώπισε σειρά καυσώνων φέτος και, την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, έζησε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Η «Park Fire» απανθράκωσε πάνω από 1.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο. Οι επανειλημμένοι καύσωνες μακράς διάρκειας είναι σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια
    Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα και δεκάδες σπίτια

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Νότια Καλιφόρνια καθώς τρεις μεγάλες φωτιές (Bridge Fire, Airport Fire, Line Fire) καίνε για πέμπτη ημέρα και χιλιάδες στρέμματα δάσους και γης ενώ πολλά σπίτια έχουν μετατραπεί σε στάχτη.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες και τις γύρω κομητείες λόγω των πυρκαγιών που απειλούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

    Η προέλασή της φωτιάς επιδεινώθηκε από το κύμα καύσωνα που δοκιμάζει την περιοχή με τον υδράργυρο να έχει ξεπεράσει κατά τόπους τους 43° Κελσίου τις τελευταίες ημέρες.

    Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενώ περισσότεροι από 5.700 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τρεις πυρκαγιές, ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Οι θερμοκρασίες άρχισαν πάντως να υποχωρούν κάπως χθες.

    200.000 στρέμματα έχει κάψει μόνο η μία πυρκαγιά

    Η «Bridge Fire», η μία από τις τρεις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες σπίτια και έχει κάψει μέσα σε 24 ώρες σχεδόν 200.000 στρέμματα στα υψώματα του Λος Άντζελες. Βόρεια της μεγαλούπολης της Καλιφόρνιας, οι κάτοικοι των οικισμών του Ράιτγουντ και του Μάουντ Μπόλντι πήραν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Τουλάχιστον 33 κατοικίες, καθώς και πολλές αποθήκες έχουν καταστραφεί από τη φωτιά, η οποία πέρασε επίσης από ένα χιονοδρομικό κέντρο, σύμφωνα με τις αρχές. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ράιτγουντ είδε εκεί καμένα κτίρια και οχήματα.

    Η πυρκαγιά αυτή, που εκδηλώθηκε την Κυριακή, είχε ήδη κάψει την Τρίτη 16.000 στρέμματα και μια ημέρα μετά, χθες, Τετάρτη, 200.000 στρέμματα. Βορειοανατολικά της μεγαλούπολης, μια άλλη πυρκαγιά, η «Line Fire», έχει κάψει 140.000 στρέμματα. Οι κάτοικοι ορεινών χωριών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι. Ένας τριαντάχρονος, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνεται γι' αυτή την πυρκαγιά, συνελήφθη την Τρίτη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. «Η Καλιφόρνια αναπτύσσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να δώσει τη μάχη εναντίον αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών», δήλωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη, ένα διοικητήριο των πυροσβεστικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τη «Line Fire».

    Νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες, μια τρίτη πυρκαγιά, η «Airport Fire», συνέχιζε χθες να μαίνεται. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει 89.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τοπικούς πυροσβέστες, επτά άνθρωποι έχουν τραυματισθεί από την πυρκαγιά αυτή που ξέσπασε τη Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής φέτος, στην Καλιφόρνια έχει καεί σχεδόν τριπλάσια έκταση απ' ό,τι σε όλο το 2023.

    Η κάτοικος Erin Arias δήλωσε ότι ανέβαινε τρέχοντας το βουνό όταν έλαβε την εντολή να φύγει και το έκανε, αρπάζοντας το διαβατήριο και τον σκύλο της. Την Τετάρτη, η ίδια και ο σύζυγός της έριξαν νερό στην οροφή του σπιτιού τους που εξακολουθούσε να στέκεται. Η γάτα τους έλειπε, είπε. «Είναι απολύτως τρομακτικό», είπε η Arias, κοιτάζοντας τα καμένα κάρβουνα του σπιτιού του γείτονά της. «Είμαστε πραγματικά τυχεροί».

    Ο κλιματολόγος Daniel Swain από το UCLA δήλωσε ότι η φωτιά κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα σε πολύπλοκο έδαφος, δίνοντας πιθανώς στους κατοίκους λιγότερο χρόνο για εκκένωση από ό,τι συνήθως και εκπλήσσοντας ακόμη και έμπειρους αξιωματούχους της πυροσβεστικής.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο