Κόσμος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα - Η Αφρική θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος, λένε οι ΗΠΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα - Η Αφρική θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος, λένε οι ΗΠΑ

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι η υποσαχάρια Αφρική θα πληγεί περισσότερο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επισιτιστική ασφάλεια στη σύνοδο κορυφής της G7, από τα οποία τα 2,76 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η δική τους συνεισφορά.

Υπάρχουν επίσης σχέδια από τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν με 150 εκατομμύρια δολάρια σε νέα ανθρωπιστική αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική εν αναμονή της έγκρισης του Κογκρέσου, πρόσθεσε.

Κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να πάρουν θέση στον πόλεμο και έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις καταδίκες και στις κυρώσεις της Δύσης.

Οι Αφρικανοί «δεν θέλουν να πιέζονται να διαλέξουν πλευρά» σε μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά «πρέπει να γνωρίζουν τα γεγονότα», δήλωσε η Γκρίνφιλντ.

Ενώ η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι συγκρούσεις είναι οι βασικές αιτίες των παγκόσμιων προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων, η «πιο ύπουλη πηγή» είναι η πείνα που χρησιμοποιείται σκόπιμα ως όπλο πολέμου, είπε.

«Η Ρωσία έχει καταλάβει συστηματικά μερικές από τις πιο παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις της Ουκρανίας, καταστρέφοντας χωράφια με νάρκες και βόμβες», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ.

«Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για τη Ρωσία, όλοι έχουμε ένα ισχυρό κοινό συμφέρον να μετριάζουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καμερούν την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα όταν περιέγραψε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως ένα από τα «όπλα του πολέμου» της Ρωσίας.

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Γκρίνφιλντ σήμερα αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ρωσία λαμβάνει σκοπίμως μέτρα για να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων κατηγορώντας την ίδια ώρα τη Δύση.

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί μια διπλωματική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JUSTIN LANE

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup