Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 17:54

Κύπρος: «Το κοίτασμα στο οικόπεδο 6 θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» υποστήριξε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Σημείωσε, ωστόσο, πως τα πιο αισιόδοξα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή μας εκτείνονται σε μια τριετία, ενώ παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία είχε προχωρήσει σε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου.

Υπενθύμισε πως στην πετρελαϊκή κρίση του 1972-73, το 20% των πρατηρίων δεν είχαν βενζίνη. Η βενζίνη δινόταν με δελτία. Στις ΗΠΑ τέθηκε όριο στα 75 χιλιόμετρα στους αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης. Στη Γερμανία επιτρεπόταν να θερμαίνεται μόνο ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι.

Το κοίτασμα της Κύπρου

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εάν μαζέψουμε όλα τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Κύπρο, πιθανολογούμε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να στηριχτεί σε αυτά και να έχει ενεργειακή επάρκεια με σηεμρινούς όρους για επτά δεκαετίες» ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε «θα κάνει εξαγωγές η Κύπρος φυσικού αερίου, γιατί δεν την συμφέρει να το κρατήσει καθώς απαξιώνεται με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο επισήμανε πως «το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από μόνο του δεν είναι επικερδές να αξιοποιηθεί» συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 6 το θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα και έχει δικαιοδοσία. Έχει τρυπήσει στο σημείο αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι. Ή είπε ότι τρύπησε για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της».

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα

Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως εκτίμησε «μία περίπτωση είναι να ξεκινήσει o αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή απλώς EastMed – ενισχύεται με τη νέα ανακάλυψη υδρογονανθράκων η κατασκευή του – να μαζέψει αυτά τα κοιτάσματα, να περάσει από την Κύπρο και να καταλήξει στην Ελλάδα».

«Μια άλλη εκδοχή είναι το αέριο να υγροποιείται και να φεύγει προς την Ευρώπη. Υπάρχει σταθμός υγροποίησης στην Αίγυπτο» ανέφερε. «Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έφτιαξε τα τελευταία χρόνια σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου» υπογράμμισε.

Ο EastMed δεν είναι αυτοσκοπός, σημείωσε. «Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να είμαστε και εμείς χώρα υποδοχής του κυπριακού φυσικού αερίου».

Όπως επισήμανε, η Κύπρος σε όλα τα οικόπεδα έχει καταφέρει να εμπλέξει όλες τις μεγάλες εταιρείες. Την EXONMOBILτην αμερικάνικη, την TOTAL την γαλλική, την ENI την Ιταλική, μέχρι και συμπράξεις με το Κατάρ. Αυτές οι εταιρείες ασκούν τεράστια επιρροή στις κυβερνήσεις τους, κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022 16:45

Σχετικά Άρθρα

  • Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε κρίση - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές
    Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε κρίση - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές

    Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει επαναφέρει τη σημαντικότερη πετρελαϊκή αρτηρία του κόσμου στο παγκόσμιο προσκήνιο και προκαλεί νευρικότητα στους αναλυτές, που αρχίζουν να βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες πετρελαίου.

    Το πόσο ψηλά θα ανέβουν οι τιμές εξαρτάται από το αν ο ΟΠΕΚ θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα πετρελαϊκή του ικανότητα για να καλύψει το κενό, αλλά και πόσο ακραίες θα είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

    Άλλωστε σύμφωνα με τον «βασικό κανόνα» στις αγορές εμπορευμάτων είναι ότι αν η προσφορά περιορίζεται σοβαρά, τότε η τιμή συχνά εκτοξεύεται σε πέντε έως δέκα φορές το κανονικό της επίπεδο, σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB.

    Σε «κίνδυνο» το 4% της παγκόσμιας προμήθειας

    Το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι το 4% της παγκόσμιας προμήθειας θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν γίνει στόχος για το Ισραήλ.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές το γεγονός πως μία ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να στοχοθετήσει το νησί Kharg του Ιράν, το οποίο ευθύνεται για το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας, με τον αναλυτή της MST Marquee Saul Kavonic, να βλέπει αυξημένες πιθανότητες για ένα τέτοιο χτύπημα.

    Πόσο σημαντικά είναι τα Στενά του Ορμούζ

    Το 2022, η ροή πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).

    Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου.

    Η αδυναμία του πετρελαίου να περάσει από ένα σημαντικό σημείο διόδου, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, να αυξήσει το κόστος μεταφοράς και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

    Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα γεγονός όπου θα υπάρξει αποκλεισμός ή σημαντική διακοπή των ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ, θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο - ένα σενάριο που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώσουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), του οποίου ηγείται ντε φάκτο η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή εφεδρική πετρελαϊκή ικανότητα για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια της ιρανικής προμήθειας, εάν τα ισραηλινά αντίποινα θέσουν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας.

    Αλλά μεγάλο μέρος αυτής της εφεδρικής δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για παράδειγμα, στοχοποιηθούν επίσης, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού με πετρέλαιο.

    Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές
    • Πετρέλαιο

    Σύμφωνα με τους αναλυτές στο σενάριο μιας επίθεσης στην ιρανική παραγωγή, θα μπορούσε να περιοριστεί έως και περίπου 3%. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο να φτάνει ή να ξεπερνά τα 100 δολάρια/βαρέλι.

    Ωστόσο, εάν επηρεαστεί η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, μιλάμε για αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου που θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τους κλυδωνισμούς της δεκαετίας του 1970, μετά την ιρανική επανάσταση και το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου, και τώρα μιλάμε για 150 δολάρια και πλέον το βαρέλι πετρελαίου.

    Μάλιστα, στο χειρότερο σενάριο που το Στενό του Ορμούζ κλείσει για ένα μήνα ή περισσότερο, τότε το αργό τύπου Brent θα εκτοξευθεί πιθανότατα στα 350 δολάρια/βαρόμετρο.

    • Φυσικό αέριο

    Τυχόν διαταραχές στη διέλευση κατά μήκος του Στενού του Ορμούζ θα είχαν σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

    Το 20% του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου έρχεται από το Κατάρ και στη περίπτωση που το Στενό του Ορμούζ κλείσει θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε διαταραχές στις ροές.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε σοκ για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, και ιδίως για την Ευρώπη, η όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα έχει όλο και πιο αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για σκοπούς θέρμανσης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
    Στην Κύπρο αντιπροσωπεία από την Ηλεία με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική συνέντευξη τύπου, χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών από την Κύπρο, Ανδρέας Θεοδοσίου, ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ηλεία στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και προς τιμή της Παναγιώτας Νικολάου, του κοριτσιού που άφησε την τελευταία της πνοή στην Ηλεία το 1974 και τα οστά της μεταφέρθηκαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια.

    Ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ήλιδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο για την τιμή που του έκαναν μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή ότι θα συμμετάσχει και ο ίδιος στην αποστολή.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και επισκέψεις σε μνημεία όπως τα φυλακισμένα μνήματα και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επίσκεψης θα είναι η επίσκεψη στα κατεχόμενα, όπου η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοδοσίου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ενημέρωσης για τα γεγονότα του 1974, καθώς, όπως ανέφερε, πολλοί έχουν ξεχάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενήθηκαν τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο στην Ελλάδα. «Η λήθη δεν αποτελεί δικαιολογία για τίποτα. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους. Χάνονται…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Παναγιώτα Νικολάου, η οποία συμβολίζει την τραγικότητα της τουρκικής εισβολής, με το γεγονός ότι τα οστά της επέστρεψαν στην Κύπρο μετά από 40 χρόνια να αποτελεί έναν συγκινητικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η οικογένειά της, μάλιστα, θα παραθέσει γεύμα στους καλεσμένους της αντιπροσωπείας ως ένδειξη τιμής.

    Τheodosiou 2

    Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος συνεχάρη τον κ. Θεοδοσίου για τον αγώνα του και επεσήμανε τη σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «θυγατέρα της Ελλάδας».

    Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, να εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση προς τον κ. Θεοδοσίου τόσο για την πρόσκληση στην Κύπρο όσο και για την προσφορά και τον αγώνα του να μην ξεχαστεί η ιστορία. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορική σχέση που έχουν οι δύο περιοχές από το 2018, όταν και ξεκίνησε η συνεργασία τους.

    Ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σάκης Γεωργόπουλος, καθώς και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, Θεώνη Γεωργοπούλου εξέφρασαν τη συγκίνησή τους για την προγραμματισμένη επίσκεψη και την ιστορική σημασία της.

    Η επίσκεψη στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο ένα ταξίδι μνήμης, αλλά και μια ευκαιρία για ενημέρωση και συνειδητοποίηση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, η αντιπροσωπεία θα δει από κοντά τις συνέπειες της εισβολής και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων. Τόνισε ότι το έθνος δεν μπορεί να αντέξει άλλες χαμένες πατρίδες, κάνοντας έκκληση για ενότητα και συνέχιση του αγώνα.

    Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να τιμήσουν τα θύματα της εισβολής, να ενισχύσουν τη μνήμη των γεγονότων και να υπενθυμίσουν τη διαχρονική σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς διχασμούς.

  • Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος - Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή
    Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος - Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή

    Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής περιόδου για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο ενώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα είναι ελαφρώς ακριβότερη. Ωστόσο πηγή ανησυχίας για την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα αποτελούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις τους στις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την αγορά πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών και ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ διαμορφώνεται κοντά στο 1,11 ευρώ ανά λίτρο έναντι 1,3-1,35 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης πέρυσι τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή εκκίνησης τον φετινό Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς αγοράς έως τότε.

    Οι καιρικές συνθήκες τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος της χώρας παραμένουν ευνοϊκές για τους καταναλωτές, ωστόσο πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αρκετοί μπορεί να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου εφόσον οι τιμές παραμείνουν σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές ανατιμήσεις.

    Στον πεδίο του φυσικού αερίου οι τιμές διαμορφώνονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) από 7-8 λεπτά πέρυσι. Το ηλεκτρικό κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας τις αντίστοιχες εξελίξεις στη χονδρική. Η μέση τιμή το φετινό Σεπτέμβριο ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 101,95 ευρώ πέρυσι ενώ η λιανική (μαζί με φόρους και λοιπές χρεώσεις) ήταν τον Οκτώβριο πέρυσι κοντά στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ φέτος διαμορφώνεται κοντά στα 26 λεπτά.

    Η σύγκριση των εναλλακτικών καυσίμων δείχνει ότι το φυσικό αέριο είναι η φθηνότερη πηγή θέρμανσης σε σχέση τόσο με το πετρέλαιο όσο και με την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κεντρικές θερμάνσεις έχουν πρακτικά καταργηθεί από την περίοδο την κρίσης και πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ως πηγή θέρμανσης τον ηλεκτρισμό (κυρίως κλιματιστικά).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη

    Εξαγωγική σε υδρογονάνθρακες η Ελλάδα – Η ΕΔΕΥΕΠ ανοίγει το «παράθυρο» για γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

    Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

    Όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ, η ΕΔΕΥΕΠ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023 και αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα παρουσιάζει προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

    Μία συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών αποθεμάτων κυμαίνεται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

    Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

    Η ΕΔΕΥΕΠ υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023 της εταιρείας αναφέρει ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο):

    «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αποκαλύπτει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια οικονομική έκθεση, που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ.

    Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

    Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανόν να κρύβουν τα αποθέματα αερίου 680 δισ. κυβικών μέτρων

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φυσικά στρέφεται στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024

    Οι σεισμικές, η Κρήτη, η ExxonMobil και οι γεωτρήσεις

    Η ΕΔΕΥΕΠ μιλά επίσης για το πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: «Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας την τελευταία επταετία και τον Ιούλιο του 2023 η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» και την απόφαση του Μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
    Συνολικά, έως σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον επιβλέψει συνολικά οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, βασιζόμενες στο έτος ορόσημο του 2022 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες επενδύσεις σε έρευνα που έγιναν ποτέ στον ελληνικό τομέα upstream. Όλες οι έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με νέα, αυστηρότερα, περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια αναφοράς για τα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», τονίζει η αρμόδια εταιρεία για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, «με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024», υπογραμμίζει η εταιρεία αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ δείχνει την Κρήτη και την ExxonMobil: «Βασιζόμενοι στις πρόσφατα διεξαχθείσες έρευνες, η ΕΔΕΥΕΠ, μαζί με την ExxonMobil, επιτάχυναν την πρόσκτηση πρόσθετων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στις αρχές του 2024 με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της ανάλυσης για πιθανή μελλοντική ερευνητική γεώτρηση».

    Και σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2023, τονίζεται σχετικά με την πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση: «Μετά το 2022, που ήταν έτος ορόσημο για το επίπεδο των επενδύσεων σεγεωφυσικές έρευνες, το φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση όλων των σχετικών προγραμμάτων εξερεύνησης συνεχίστηκε το 2023. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων ερευνών στις αρχές του έτους, κατά το υπόλοιπο του 2023 οι Μισθωτές των υπεράκτιων οικοπέδων εξερεύνησης εστίασαν κυρίως στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων.

    Το 2023 ήταν επομένως έτος προετοιμασίας ενόψει των αποφάσεων των επενδυτών για πιθανές εξερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024. Η επεξεργασία και η ερμηνεία (η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων θα επιτρέψει την επαναξιολόγηση του μεγέθους, της έκτασης και του ρίσκου πιθανών γεωτρητικών στόχων για τις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης, Μπλοκ 2, Μπλοκ 10 και Ιόνιο μπλοκ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ σχετικώς.

    Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχεδόν όσο εκείνα του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη ΝΑ Μεσόγειο, το Ζόρ στην Αίγυπτο

    Το κοίτασμα Ζορ και τα οφέλη από τα αποθέματα αερίο στην Ελλάδα

    Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

    Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματα του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.

    Στην Ελλάδα, οι συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ δείχνουν 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση της χώρας σε φυσικό αέριο κινείται γύρω στα 4 με 5 δισ. κυβικά μέτρα γίνεται εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει οικονομικά για τα δημόσια ταμεία.

    Η ΕΔΕΥΕΠ περιγράφει σχετικώς: «Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου για το Ελληνικό κράτος με βάση μια χρονική διάρκεια εικοσιπενταετίας από την έναρξη της παραγωγής θα προέρχονται από την φορολογία εισοδήματος και από τα μερίσματα παραγωγής και άλλα λοιπά ανταλλάγματα. Παράλληλα η προώθηση ενός συστήματος ανακατανομής πόρων που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες για στήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω ενδεχόμενης διάθεσης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να μετριάσει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθιστώντας τη λειτουργία αυτού του βρόχου ανάδρασης ως προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος».

    Πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ για το 2023 λόγω των εσόδων που είχε από τους μισθωτές των παραχωρήσεων στην Ελλάδα

    Τα έσοδα από τους μισθωτές των blocks

    Η ΕΔΕΥΕΠ όπως επίσης περιγράφει στην ετήσια οικονομική της έκθεση έχει επεκτείνει τη δράση της στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
    Και για τους τομείς αυτούς κάνει τον απολογισμό της.

    Ωστόσο, συνεχίζει να έχει έσοδα και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα χάρη στις ενεργές συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης με ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean.

    Έτσι για το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ έκλεισε υψηλότερα στα 3.063.571 ευρώ από 2.118.061 ευρώ το 2022.

    Ο κύκλος εργασιών προήλθε από:

    • Έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων: 1.085.610 ευρώ
    • Έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων: 1.043.555 ευρώ
    • Έσοδα από εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού βάσει συμβάσεων (Training fees): 620.000 ευρώ
    • Λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων: 314.406 ευρώ

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει ότι από την κατηγορία «λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων» τα 280.000 ευρώ προήλθαν από την πώληση γεωτρητικών δεδομένων.

    Τα κέρδη μετά από φόρους για την ΕΔΕΥΕΠ το 2023 ανήλθαν σε 850.911 ευρώ, αυξημένα κατά 677.082 ευρώ, είτε 389.51% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2022, το οποίο ανερχόταν σε 173.830 ευρώ.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;
    Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι του νησιού;

    Ανάλυση που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα ενοχοποιεί τους πρώτους κατοίκους της Κύπρου για την εξαφάνιση των δύο ειδών.

    Ένα προϊστορικό οικολογικό μυστήριο φαίνεται πως πλησιάζει τη λύση του: οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, εκτιμά νέα μελέτη.

    Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

    Και τα δύο είδη εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

    Τότε ήταν που εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη πολλά ακόμα γιγαντόσωμα ζώα, όπως τα τριχωτά μαμούθ της Ευρασίας και της Αμερικής, ένα κύμα εξαφανίσεων που ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι αποδίδουν στην παρουσία του ανθρώπου.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

    Η ανάλυση βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, την αποδοτικότητα του κυνηγιού και την ταχύτητα ανάπτυξης των δύο ζώων.

    «Η Κύπρος είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δοκιμή των μοντέλων μας επειδή προσφέρει ένα ιδανικό σετ συνθηκών προκειμένου να εξετάσουμε αν η άφιξη ανθρώπινων πληθυσμών οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση αυτών των ειδών. Και αυτό επειδή η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό περιβάλλον που μας ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στον χρόνο» δήλωσε η δρ Θεοδώρα Μούτσιου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» στην Αυστραλία.

    Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο πληθυσμός των 3-7 χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι ζούσε τότε στην Κύπρο θα ήταν αρκετός για να εξοντώσει μέχρι και τους τελευταίους ελέφαντες και ιπποποτάμους.

    Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

    «Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι στην Κύπρο ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της μεγα-πανίδας στη διάρκεια της Κατώτερης Πλειστοκαίνου και τις αρχές του Ολοκαίνου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Κόρεϊ Μπράντσο του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αυστραλίας, επικεφαλής της μελέτης.

    Σε προηγούμενες μελέτες της, η ίδια ερευνητική ομάδα εκτιμούσε ότι οι πρώτοι Homo sapiens έφτασαν στην Κύπρο πριν από 14.000 χρόνια, λίγο νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

    Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Κύπρου (Phanourios minor), με ύψος 70 εκατοστών, ήταν ο πιο μικρόσωπος ιπποπόταμος της Μεσογείου, γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο The Conversation. Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι διαχωρίστηκε από τον κοινό ιπποπόταμο (Hippopotamus amphibius) πριν από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια.

    Ο δε πυγμαίος ελέφαντας της Κύπρου (Palaeoloxodon cypriotes), με ύψος μόλις ενός μέτρου ως τον ώμο, είχε μόλις το 10% του σωματικού μεγέθους του προγόνου του, του ελέφαντα Palaeoloxodon antiquus που ζούσε στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία στα μέσα του Πλειστόκαινου.

    Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή.

    Το φαινόμενο ήταν διαδεδομένο στη Μεσόγειο: πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν κάποτε και σε Κρήτη, Τήλο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδινία και πολλά ακόμα νησιά.

    Πηγή: In.gr
  • Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κ. Τσιάρας με τους ομολόγους του των δύο μεσογειακών χωρών
    Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κ. Τσιάρας με τους ομολόγους του των δύο μεσογειακών χωρών

    Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, Κύπρου και Μάλτας, υπέγραψαν στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί των τριών χωρών Κώστας Τσιάρας, Μαρία Παναγιώτου και Anton Refalo.

    Στο μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας, προβλέπεται η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων για θέματα που αφορούν στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

    Η υπογραφή του μνημονίου είχε προετοιμασθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων των τριών χωρών και είχε οριστικοποιηθεί στη συνάντηση της ομάδας των EUMED 9, .

    Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της αγροτικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των επιστημονικών εξελίξεων, της οικονομικής συνεργασίας και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    tsiaras mnim ellada kypr malta 2

    Στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων, πρακτικής άσκησης, επισκέψεων μελέτης κ.λπ., με επίκεντρο:

    1. Ποιότητα εδάφους.

    2. Δέσμευση άνθρακα.

    3. Εκπομπές οξειδίων.

    4. Υποστήριξη Νέων Αγροτών,

    5. Ενδυνάμωση των Γυναικών στη Γεωργία.

    6. Προόδους στην καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα

    7. Διαχείριση Υδάτων.

    8. Εναλλακτικές και Βιώσιμες Μέθοδοι Γεωργίας (π.χ. υδροπονία).

    9. Διευκόλυνση της πρόσβασης στην επίσημη εκπαίδευση ή/και κατάρτιση.

    10. Παροχή συμβουλών για νομοθετικές αναθεωρήσεις και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

    11. Προώθηση της συνεργασίας σε έργα που βοηθούν τους μικρούς αγρότες στην προστιθέμενη αξία, ιδίως στην εμπορία και στη μεταποίηση.

    12. Δημιουργία ή ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων για τη γεωργία.

    13. Διευκόλυνση ανταλλαγών επισκέψεων για αγρότες.

    tsiaras mnim ellada kypr malta 3

    Η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας προήδρευσε από κοινού με την Φινλανδή Υπουργό Γεωργίας και Δασοκομίας, Sari Essayah στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν όψει του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί καλωσόρισαν θερμά τον υποψήφιο Επίτροπο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα Κριστόφ Χάνσεν και ακολούθως αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021 – 2027.

    Ταυτόχρονα έγινε εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες της ΚΑΠ μετά το 2027.

    Οι εκπρόσωποι του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι η Γεωργία παραμένει τομέας στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατροφική κυριαρχία και να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας οι στόχοι παραμένουν οι εξής:

    -η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

    -η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες

    -η υψηλή ποιότητα των τροφίμων, η οποία αποτελεί τη βάση για μια ανθεκτική και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή γεωργία.

    Ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συμβούλιο, καθώς γίνεται ο απολογισμός του δεύτερου έτους των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ. Υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν κι άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η έξαρση ζωονόσων στην Ευρώπη, η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στο Βέλγιο και φυσικά η επιτυχής αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (PPR) στην Ελλάδα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Gazprom: Συνεχίζεται η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
    Gazprom: Συνεχίζεται η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

    Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

    Ο όγκος ροής του φυσικού αερίου στο σταθμό μέτρησης Σούντζα καταγράφηκε σήμερα στα 42,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους
    Κατάλογο «μη φιλικών χωρών» δημοσίευσε η Ρωσία - Η Ελλάδα και η Κύπρος ανάμεσά τους

    Έναν κατάλογο με 47 χώρες και εδάφη που θεωρεί πως υιοθετούν «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες» δημοσίευσε η Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.

    Ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον υπάρχοντα κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» της Ρωσίας, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από αμοιβαίες κυρώσεις.

    Περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την Τουρκία, όπως μετέδωσε το philenews.

    Η Κύπρος, η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες , το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέλη του λεγόμενου «Δυτικού συνασπισμού», όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν είναι μεταξύ αυτών που κατονομάζονται.

    Η κίνηση αυτή ακολουθεί ένα διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που στόχο έχει την ανθρωπιστική υποστήριξη και τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης πολιτών από αυτές τις χώρες που «μοιράζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

    Σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το διάταγμα καθιερώνει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες» να εγκατασταθούν στη Ρωσία.

    Ρωσικές διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι «αρκετές δεκάδες» δυτικοί έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο μετεγκατάστασης, αν και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο