Κόσμος

Φυσικό αέριο: «Φρικτοί οι επόμενοι χειμώνες» - Πληθαίνουν οι φωνές για ευρωπαϊκό πλαφόν

Φυσικό αέριο: «Φρικτοί οι επόμενοι χειμώνες» - Πληθαίνουν οι φωνές για ευρωπαϊκό πλαφόν

Ποιοι ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα στις αγορές ενέργειας». Η Ελλάδα μεταξύ των 3 χωρών που πληρώνουν τα περισσότερα.

Στην ηχηρή προειδοποίηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί αρκετούς τρομερούς χειμώνες χωρίς ελέγχους στις τιμές του φυσικού αερίου» προχώρησε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα», σημείωσε στο Twitter χθες, Κυριακή (28/9), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».

Όλο και πληθαίνουν οι «φωνές» στην ΕΕ που ζητούν τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου σε όλη την Ένωση, την ώρα που συνεχίζει να αυξάνεται το ενεργειακό κόστος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αποτυγχάνει και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση»

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου ζήτησε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για ολόκληρη την ΕΕ, τονίζοντας ότι «η ώρα των συζητήσεων τελείωσε, τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις».

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εισαχθεί ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμών», υποστήριξε η Φαν ντερ Στράτεν. «Αυτό μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό ενέργειας κατά 770 ευρώ ετησίως ανά οικογένεια», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αποτυγχάνει και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση. Αυτό δεν είναι πλέον ανεκτό για πολλές οικογένειες και εταιρείες... Με τη μεταρρύθμιση, αντιμετωπίζουμε τα πληθωρικά υπερκέρδη».

Ποια μέτρα προτείνονται

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στα σπίτια, με πολλά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, όπως μεταδίδει το euronews.com.

Άλλα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής είναι η φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών, η παροχή οικονομικής βοήθειας στα νοικοκυριά και η επιδότηση των δημόσιων μεταφορών.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν κέρδη ρεκόρ φέτος λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η Ελλάδα μεταξύ των 3 χωρών που πληρώνουν τα περισσότερα για ενέργεια

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου είπε ότι η χώρα της πρωτοστατούσε στην έκκληση για ανώτατο όριο τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είχε συζητήσει την πρόταση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά στο Βέλγιο πληρώνουν επί του παρόντος κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική τους ενέργεια, με τη Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Ελλάδα να πληρώνουν τα περισσότερα.

Από την πλευρά της, η βελγίδα υπουργός ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία συμμερίζεται τη βελγική θέση σχετικά με τους ελέγχους τιμών σε επίπεδο ΕΕ, αν και το Βερολίνο δεν το έχει δηλώσει δημοσίως.

Τα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία για τον δύσκολο χειμώνα

Τον Ιούλιο, οι γερμανικές εταιρείες ζήτησαν περιορισμό της τιμής της ενέργειας για να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή.

Η Γερμανία - η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο - έχει επιδιώξει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ενόψει αυτού που αναμένεται να είναι ένας δύσκολος χειμώνας.

Προσφέρει επίσης μεγάλες επιδοτήσεις για εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες για να μειώσει το κόστος διαβίωσης, ενώ μειώνει τη φορολογία στο φυσικό αέριο από 19% σε 7%.

Την Κυριακή, η χώρα ανακοίνωσε ότι τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου γεμίζουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να συγκεντρώσει αποθέματα στο 85% της χωρητικότητας μέχρι τον Οκτώβριο.

Αυστριακό «ναι» σε πλαφόν στο ρεύμα: «Να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα»

Σε αλλαγή της θέσης της όσον αφορά στο πλαφόν για την ηλεκτρική ενέργεια προχώρησε η κυβέρνηση της Αυστρίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ την Κυριακή, «πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ενέργειας».

«Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης» είπε ο Νεχάμερ, που παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συλλογικά.

«Κάτι πρέπει να συμβεί. Η αγορά δεν θα αυτορυθμιστεί στην παρούσα μορφή της. Καλώ τους 27 της ΕΕ να σταθούν ενωμένοι για να σταματήσουν άμεσα αυτή την έκρηξη τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως και η Γερμανία, έτσι και η Αυστρία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο πριν από τον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος εισήγαγε το 80% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού της ρεύματος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η αγορά ενέργειας για το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να πέσει ξανά και να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο, ώστε να έρθει πιο κοντά στο πραγματικό κόστος παραγωγής» τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας:

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε (σ.σ. τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν) να καθορίζει την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος κάθε ημέρα».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup