Κόσμος

Γιατί η Κίνα, σχεδόν τρία χρόνια μετά τον Covid-19, εξακολουθεί να βάζει πόλεις εκατομμυρίων σε lockdown

Γιατί η Κίνα, σχεδόν τρία χρόνια μετά τον Covid-19, εξακολουθεί να βάζει πόλεις εκατομμυρίων σε lockdown

Όλο και περισσότερες πόλεις στην Κίνα σπεύδουν σε καθεστώς lockdown μένοντας πιστές στη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, μια έμπνευση του Κινέζου ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ.

Περισσότερες από 70 κινεζικές πόλεις έχουν τεθεί σε πλήρες ή μερικώς καθεστώς lockdown από τα τέλη Αυγούστου, επηρεάζοντας περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι τοπικές αρχές σπεύδουν να περιορίσουν τις μολύνσεις με κάθε κόστος ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αναμενώμενη τρίτη θητεία του Σι Τζινπίνγκ στο τιμόνι τη Κίνας.

Καραντίνα για 33 εκατομμύρια Κινέζους

Από τις 20 Αυγούστου, τουλάχιστον 74 πόλεις με συνολικό πληθυσμό 313 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβάλει lockdown που καλύπτει ολόκληρες πόλεις, περιοχές και πολλές γειτονιές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN. Περιλαμβάνουν 15 πρωτεύουσες επαρχιών και την Τιαντζίν, έναν δήμο επαρχιακού επιπέδου.

Σύμφωνα με το κινεζικό οικονομικό περιοδικό Caixin, 33 πόλεις βρίσκονται επί του παρόντος υπό μερικό ή πλήρες lockdown. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό να προστεθούν περισσότερες πόλεις τις επόμενες εβδομάδες.

Οι σαρωτικοί περιορισμοί που ανατρέπουν την εργασία και την καθημερινότητα εκατομμυρίων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την τάση για επιστροφή στην κανονικότητα σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όπου οι κοινωνίες έχουν ως επί το πλείστον στραφεί στη ζωή με τον ιό.

Αλλά η Κίνα επιμένει ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων σώζει ζωές. Οι υγειονομικοί ανέφεραν το σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ηλικιωμένων και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη στον αγροτικό πληθυσμό ως εμπόδια για τη χαλάρωση των περιορισμών, αλλά οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας λένε ότι και πολιτικοί παράγοντες έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Να μην χαλάσει η εικόνα από ένα ξέσπασμα

Ο Σι, ένθερμος υποστηρικτής της συγκεκριμένης στρατηγικής , πρόκειται να χριστεί κορυφαίος ηγέτης της χώρας για άλλα πέντε χρόνια στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.

Η εκλογή του προορίζεται να είναι μια στιγμή εορτασμού και δικαίωσης των επιτευγμάτων του Κόμματος και του Σι προσωπικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας στην εξουσία. Και ένα σοβαρό υγιεονομικό ξέσπασμα κινδυνεύει να υπονομεύσει αυτή τη θριαμβευτική εικόνα, λένε οι ειδικοί.

«Το Κόμμα θέλει να βεβαιωθεί ότι τίποτα δυσάρεστο, όπως ένα μεγάλο ξέσπασμα, θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική σταθερότητα, να επισκιάσει τη διαδικασία και για να μην αναφέρουμε την προσωπική αξιοπιστία της ηγεσίας του Σι», δήλωσε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων για να υποστηρίξει ότι το πολιτικό του μοντέλο είναι ανώτερο από τις δυτικές δημοκρατίες και ο Σι έχει ρίξει το βάρος σε αυτήν την πολιτική διαχείρησης της πανδημίας.

Στο στόχαστρο οι επικριτές της πολιτικής του Σι Τζινπίνγκ

Νωρίτερα αυτό το έτος, ένα επώδυνο lockdown δύο μηνών στη Σαγκάη πυροδότησε δημόσια αντίδραση και ακρωτηρίασε την οικονομία, οδηγώντας ορισμένους να αμφισβητήσουν την προσέγγιση μηδενικής ανοχής κρουσμάτων. Σε απάντηση, ο Σι εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση κατά των επικριτών, δεσμευόμενος να «παλέψει αποφασιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε λόγια και πράξεις που διαστρεβλώνουν, αμφισβητούν ή αρνούνται» την πολιτική του για τα μηδενικά κρούσματα.

Το κύριο μάθημα που έμαθαν από τη Σαγκάη οι αξιωματούχοι, είπε ο Χουάνγκ, είναι να ενεργούν πιο αποφασιστικά και άμεσα όταν αντιμετωπίζουν ακόμη και τις μικρότερες πιθανές επιδημίες.

China: Zero-Covid policy still going on

police parade suspected Covid rule-breakers through streets
and thousands are starving in lockdown pic.twitter.com/4blcNdTr4e

— Songpinganq (@songpinganq) September 5, 2022

Lockdown και διαγνωστικά τεστ σε μεγάλες πόλεις της Κίνας
Τα σαρωτικά lockdown έχουν πλήξει πολλές μητροπόλεις που φιλοξενούν περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και σημαντικούς κόμβους της βιομηχανίας της χώρας. Στη νοτιοδυτική Κίνα, η μεγαλούπολη Τσενγκντού έθεσε τους 21 εκατομμύρια κατοίκους της σε lockdown την Πέμπτη. Την Κυριακή, οι αρχές παρέτειναν το lockdown για το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και διέταξαν περισσότερα μαζικά διαγνωστικά τέστ από Δευτέρα έως Τετάρτη.

Το ψηφιακό σύστημα της πόλης που χρησιμοποιείται για την καταχώριση των τεστ έχει συντριβεί επανειλημμένα λόγω της ξαφνικής αύξησης των συμμετοχών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές στους χώρους διάγνωσης. Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να σηκώνουν τα χέρια τους και να κρατούν κινητά τηλέφωνα στον αέρα -- σε μια μάταιη προσπάθεια να λάβουν καλύτερα σήματα. Η Neusoft Corporation, η κινεζική εταιρεία που παρέχει το λογισμικό, κατηγόρησε τις συντριβές σε «δυσλειτουργία δικτύου» σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο.

Πληθαίνουν τα τραγικά περιστατικά

Την Κυριακή, μια μητέρα από το Τσενγκντού είπε σε ένα βίντεο με δάκρυα στα μάτια ότι έχασε τον βαριά άρρωστο γιο της αφού τέθηκε σε καραντίνα για μια εβδομάδα και έχασε το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη θεραπεία της καρδιακής του νόσου. Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς της και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη, αλλά το βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας εκτεταμένη οργή.

🇨🇳 Περιορισμός Covid σε #Chengdu , #China .

Οι κάτοικοι ομαδικά ούρλιαζαν από το σούρουπο μέχρι την αυγή για να εκφράσουν αντίσταση. Το άτομο που το γύρισε είπε "όλοι τρελαίνονται, όλοι τρελαίνονται... Via @theinformantofc

pic.twitter.com/fewszv8z8n

— Prokaliptika™️ (@prokaliptika1) September 5, 2022

Το κόστος του μηδενικού Covid έχει επίσης εμφανιστεί σε μικρότερες πόλεις ή κομητείες που έλαβαν πολύ λιγότερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης ή το κοινό.

Οι περιορισμοί τράβηξαν ελάχιστη προσοχή μέχρι την Παρασκευή, όταν ο Σου Γουάνγιου, ένας 27χρονος κάτοικος, ανήρτησε στο διαδίκτυο ότι η έγκυος σύζυγός του απέβαλε μετά την άρνηση της ιατρικής περίθαλψης λόγω του lockdown. Μετά από μια διαδικτυακή κατακραυγή, οι αρχές ανέφεραν σε δήλωση το Σάββατο ότι θα «διερευνήσουν ενδελεχώς» την υπόθεση.

Chengdu and Wuhan, two of China’s largest cities, are both in lock-down… police in Wuhan cracked down hard on protesters who demanded the lock-down to be lifted…

China keeps defending its zero Covid policy ahead of the Communist Party conference in October…

🔊 pic.twitter.com/mo2HaKKZOu

— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) September 4, 2022

Η κοινωνική δυσαρέσκεια «δεν έχει φτάσει ακόμη σε οριακό σημείο»

Και στην κεντρική μητρόπολη της Γουχάν, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας που επέβαλε το πρώτο lockdown στον κόσμο, οι κάτοικοι της οικιστικής κοινότητας Πανλονγκτσένγκ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία το Σαββατοκύριακο, ζητώντας από τις αρχές να άρουν το lockdown που κράτησε μια εβδομάδα, σύμφωνα με πλάνα των social media.

Ενώ αρχικά υποστήριζε την προσέγγιση της μηδενικής ανοχής κρουσμάτων, σήμερα ένα αυξανόμενο μέρος του κινεζικού κοινού έχει απογοητευτεί ολοένα και περισσότερο με τους ατέρμονους περιορισμούς στην καθημερινή του ζωή, καθώς και το καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία.
Αλλά ο Χουανγκ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων είπε ότι μέχρι στιγμής, η κοινωνική δυσαρέσκεια παραμένει διαχειρίσιμη για το κράτος.

«Δεν έχει φτάσει ακόμη σε οριακό σημείο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξακολουθεί να επηρεάζεται από το κυβερνητικό αφήγημα για την αναγκαιότητα του των μηδενικών κρουσμάτων», είπε, επικαλούμενος εδραιωμένους φόβους για τον ιό και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην υγεία.

Ο Χουάνγκ είπε ότι το 20ο Συνέδριο του Κόμματος θα μπορούσε να ανοίξει ένα «πολιτικό παράθυρο για μια πιθανή αλλαγή πολιτικής» , αλλά οποιαδήποτε αλλαγή είναι πιθανό να έρθει με μια σταδιακή προσέγγιση.

«Οι προσδοκίες για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά το συνέδριο θα μπορούσαν να είναι ευσεβείς πόθοι», υπογράμμισε.

Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup