Κόσμος

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο - Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο - Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι G7 σε μια προσπάθεια να περιορίσουν μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αναλυτές, το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, όμως πιθανότατα θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες, αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι των χωρών του γκρουπ των G7, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, τονίζουν ότι το πρωτοφανές αυτό μέτρο, που πιθανότατα θα αρχίσει στις 5 Δεκεμβρίου, θα μειώσει τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία για το πετρέλαιο χωρίς όμως να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στους καταναλωτές.

Ωστόσο το μέτρο ενέχει σημαντικό ρίσκο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να αντιδράσει με τρόπο που θα προκαλούσε ακόμα ένα «κραχ» στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αν το πλάνο των Ευρωπαίων έπαιρνε «σάρκα και οστά».

Ποιοι είναι υπέρ του ορίου στην τιμή

Οι ισχυρές χώρες των G7 - ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς - καθώς και η ΕΕ επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του εν λόγω σχεδίου. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ομάδα των 7 ισχυρών οικονομιών του πλανήτη θέλει να επιστρατεύσει και άλλες χώρες στη «συμμαχία», συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία με μεγάλες εκπτώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα φυσικά έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά της παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μέσω αυτών των αυξημένων πωλήσεων αργού πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα.

Αλλά ακόμη και αν η Ινδία και η Κίνα δεν συμμετάσχουν στη «συμμαχία», ένα ανώτατο όριο στην τιμή θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών για την Ασία σε άλλους καταναλωτές. Ο Βοηθός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ Ben Harris δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι αν η Κίνα διαπραγματευτεί μια ξεχωριστή έκπτωση 30%-40% στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του ανώτατου ορίου τιμών «το θεωρούμε νίκη».

Πού θα οριστεί το όριο της τιμής

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να αποφασιστεί η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου. Η ClearView Energy Partners, με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι μιλούν για ένα εύρος 40-60 δολαρίων ανά βαρέλι για το αργό πετρέλαιο.

Το ανώτερο όριο αυτού του εύρους είναι σύμφωνο με τις τιμές που ιστορικά είχε το ρωσικό αργό, ενώ το κατώτερο όριο είναι κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές.

Τα μέλη του συνασπισμού που έχουν μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να πιέσουν για ένα υψηλότερο ανώτατο όριο, ενώ ένα πολύ χαμηλό όριο θα μπορούσε να αφαιρέσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου.

Το ρωσικό αργό τιμολογείται με έκπτωση σε σχέση με το διεθνές σημείο αναφοράς Brent και η G7 θέλει να διατηρήσει αυτή τη διαφορά μεγάλη, για να μειώσει τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, η επίτευξη μιας μεγάλης διαφοράς θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους δυτικούς καταναλωτές, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο σε χώρες που θα επιβάλουν το ανώτατο όριο και οι φόβοι σχετικά με την απειλή αυτή θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο στις αγορές πετρελαίου πριν από τον Δεκέμβριο.

Οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνες για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, όπου οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει με τη λήψη και άλλων κυρώσεων.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα