Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 10:26

Έλληνας χορευτής με σύνδρομο Down γνώρισε την αποθέωση στην όπερα του Καΐρου μαζί με τη μητέρα του

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με φόντο τη γαλανόλευκη σημαία ο Κυριάκος Φριλίγκος κατάφερε να ξεπεράσει για άλλη μία φορά τον εαυτό του και να ζήσει ένα ακόμα όνειρο του.

Ο 26χρονος χορευτής από τον Ταύρο, έχοντας παρτενέρ τη μητέρα του Μαργαρίτα, εκπροσώπησαν επάξια την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ τεχνών ΑμΕΑ Awladna που διοργανώνει από το 2017 και κάθε χρόνο και για μία εβδομάδα η κυβέρνηση της Αιγύπτου και τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι πιο δυνατές ψυχές του πλανήτη

Με εκατοντάδες συμμετοχές από 36 χώρες διοργανώθηκε ένα φαντασμαγορικό σόου. Οι πιο δυνατές ψυχές του πλανήτη έδειξαν το παράδειγμα στους κοινούς θνητούς και τους έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα πίστης και θέλησης για ζωή. Διαγωνίστηκαν στον χορό, στο τραγούδι, στη μουσική και σε άλλες δεξιότητες ξεσηκώνοντας το κοινό που είχε κατακλύσει την όπερα του Καΐρου. Ανάμεσα τους δεκάδες Έλληνες και Κύπριοι της πάντα ενεργής, δυνατής όσο και ιστορικής κοινότητας της Αιγύπτου που κυριολεκτικά αποθέωσαν τον Κυριάκο και τη Μαργαρίτα.

Γνώρισαν την αποθέωση

Με άνεση, συγχρονισμό και αυτοπεποίθηση ο Κυριάκος και η μητέρα του εκτέλεσαν άψογα την χορογραφία προσαρμοσμένη σε κλασικές ντίσκο επιτυχίες. O 26χρονος από τον Ταύρο με σύνδρομο Down απέδειξε πως εκτός από το μπουζούκι έχει ένα μεγάλο ταλέντο και στον χορό. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο Κυριάκος μαζί με τη μητέρα του γνωρίζουν την αποθέωση από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους.

Ο Κυριάκος Φριλίγκος και η μητέρα του
Ο Κυριάκος Φριλίγκος και η μητέρα του

Ο Σίσι και τα αποτελέσματα

Ενδεικτικό του μεγάλου ανταγωνισμού είναι το γεγονός πως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στην πανηγυρική τελετή λήξης όπου σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να παραβρεθεί και ο ίδιος ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο οποίος έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την καθιέρωση του θεσμού που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Την ώρα της εμφάνισης στην όπερα του Καΐρου
Την ώρα της εμφάνισης στην όπερα του Καΐρου

Ζει για να εκπροσωπεί την Ελλάδα

«Ήταν φοβερή εμπειρία. Ο Κυριάκος έχει αγωνιστεί άλλες δύο φορές στη διοργάνωση, το 2018 και το 2019. Το 2018 είχε αγωνιστεί με το μπουζούκι του και το 2019 στον χορό με χασάπικο. Στο παρελθόν είχαμε και άλλες ελληνικές συμμετοχές με άλλα παιδιά».

Επί της σκηνής στην όπερα του Καΐρου
Επί της σκηνής στην όπερα του Καΐρου

«Πήγαμε πολύ καλά. Ο Κυριάκος το ευχαριστήθηκε. Νιώθει πολύ περήφανος που εκπροσώπησε την Ελλάδα. Πάντα αυτό ήταν το όνειρο του. Για αυτό ζει», είπε στο ethnos.gr η μητέρα του, Μαργαρίτα.

Ο Κυριάκος Φριλίγκος στον Ελληνικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καΐρου με τον
Ο Κυριάκος Φριλίγκος στον Ελληνικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καΐρου με τον

Ζούμε ένα όνειρο

«Εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο από το να τον υποστηρίζω. Κάθε του προσπάθεια και κάθε του χαμόγελο είναι για όλους μας η ίδια η πίστη και θέληση για ζωή. Εδώ στο Κάιρο όλη την εβδομάδα γίνονται συνεχώς αγώνες και διαγωνισμοί. Η διοργάνωση διαρκεί μία εβδομάδα. Είναι μία μεγάλη γιορτή και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε. Τιμητικά μας έχουν καλύψει τα έξοδα. Ζούμε ένα όνειρο. Να φανταστείτε η διαμονή μας είναι σε κρουαζιερόπλοιο που μας ξεναγεί στον Νείλο. Ο Κυριάκος και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή είναι ευτυχισμένοι», συμπλήρωσε η ίδια.

Οι Έλληνες της Αιγύπτου υποστήριξαν πολύ την συμμετοχή του Κυριάκου Φριλίγκου
Οι Έλληνες της Αιγύπτου υποστήριξαν πολύ την συμμετοχή του Κυριάκου Φριλίγκου

Συγκινητικοί οι Έλληνες της Αιγύπτου

Η Μαργαρίτα Φριλίγκου και ο Κυριάκος περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα ελπίζοντας σε ένα καλό πλασάρισμα για την Ελλάδα και δεν ξεχνούν να ευχαριστήσουν αυτούς που τους έχουν βοηθήσει: «Υπάρχει ικανοποίηση για την εμφάνιση αλλά και μία γλυκιά προσμονή για τα αποτελέσματα. Σημασία έχει η συμμετοχή και πως ο κόσμος μας αγκάλιασε εδώ. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στην Αίγυπτο, στους Έλληνες και στους Κύπριους που ζουν εδώ. Είναι όλοι τους συγκινητικοί. Φυσικά, ευχαριστούμε τους διοργανωτές και την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Ελπίζω εάν βγουν τα αποτελέσματα να γίνει και εκεί ένα μεγάλο θαύμα».

Η αφίσα του φεστιβάλ τεχνών ΑμΕΑ Awladna που διοργανώνει από το 2017 η Αίγυπτος

Δείτε εδώ βίντεο από την εντυπωσιακή εμφάνιση

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 10:07

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιος ήταν ο χορευτής πίσω από τον «Χρυσό Ταξιδιώτη» της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024
    Ποιος ήταν ο χορευτής πίσω από τον «Χρυσό Ταξιδιώτη» της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

    Η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 προσέφερε ένα εκρηκτικό φινάλε, όπου η ολυμπιακή υπερηφάνεια φλέρταρε και πάλι με το μυστήριο. Ποιος ήταν όμως ο μυστηριώδης «Χρυσός Ταξιδιώτης» που ηλεκτροδότησε το Stade de France;

    Ενσαρκωμένος από τον χορευτή Arthur Cadre, ο «Χρυσός Ταξιδιώτης» καθήλωσε τα πλήθη στην φαντασμαγορική τελετή λήξης στην ολυμπιακή εγκατάσταση καθώς και εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο.

    Ο διαγαλαξιακός αυτός ήρωας, που επινοήθηκε από τον Thomas Jolly, καλλιτεχνικό διευθυντή των τελετών έναρξης και λήξης, αποτελεί ένα τολμηρό νεύμα στην ταυτότητα του πλανήτη μας, τον Χρυσό Δίσκο Voyager, έναν χρυσό δίσκο που περιστρέφεται στο διάστημα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, με τα σκάφη Voyager 1 και 2. Στο πλαίσιο της παράστασης, και ακολουθώντας το όραμα του Jolly, ο χρυσός χαρακτήρας προσγειώνεται σε μια κατεστραμμένη Γη, όπου βρίσκει τα απομεινάρια του Ολυμπισμού.

    Αλλά τι ακριβώς περιέχει αυτό το διαστρικό αντικείμενο; Ο δίσκος διαμέτρου 30 εκατοστών είναι απλά ένα συμπύκνωμα της ανθρωπότητας: εικόνες, ήχοι της φύσης & των ζώων, κομμάτια του Μότσαρτ, του Μπαχ ή ακόμα και του Τσακ Μπέρι, καθώς και περίπου 50 γλώσσες που ακούγονται σαν μια παγκόσμια συμφωνία. Το καλύτερο απ' όλα, είναι φτιαγμένος από ουράνιο 238, έτοιμος να αψηφήσει το χρόνο και το διάστημα, όπως ισχυριζόταν τότε η NASA.

    Ποιος είναι ο χορευτής πίσω από τον «Χρυσό Ταξιδιώτη»

    Ο άνθρωπος που επιλέχθηκε για να ηγηθεί της παράστασης που δημιούργησε ο Thomas Jolly και συγκεκριμένα τον «Χρυσό Ταξιδιώτη», με το χρυσό κοστούμι με τα καρφιά, το οποίο δημιούργησε ο σχεδιαστής Kevin Germanier, ήταν ο 32χρονος Arthur Cadre.

    Ο Arthur Cadre, γεννημένος στο Perros-Guirec της Γαλλίας το 1991, είναι ένας από τους πιο γνωστούς χορευτές, ακροβάτες, χορογράφους και μοντέλα της Ευρώπης.

    Το πάθος του για το χορό ξεκίνησε νωρίς, σε ηλικία μόλις 9 ετών. Κέρδισε ευρεία αναγνώριση με την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στο France’s Got Talent σε ηλικία μόλις 14 ετών.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της εμφάνισης, παρουσίασε ένα μοναδικό στυλ χορού που αργότερα έγινε γνωστό ως Yoga Breakdance. Μετά από αυτό, ο Cadre άρχισε να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς breakdance, καθιερώνοντας περαιτέρω την παρουσία του στον κόσμο του χορού.

    Για τι είναι διάσημος ο Arthur Cadre;

    Ο Arthur Cadre είναι διάσημος για τη συμβολή του στον σύγχρονο χορό, γνωστός για το μοναδικό στυλ κίνησης και τις καινοτόμες χορογραφίες του. Το έργο του συνδυάζει άψογα στοιχεία από διάφορες μορφές χορού, εξερευνώντας νέους δρόμους έκφρασης και κερδίζοντας μια εξέχουσα θέση στην κοινότητα του χορού.

    Αναφέροντας σημαντικές στιγμές της καριέρας του, ο Cadre έχει δώσει εκπληκτικές παραστάσεις ως πρωταγωνιστής του Cirque du Soleil, του κορυφαίου ακροβατικού σόου στον κόσμο. Ήταν επίσης επικεφαλής αξιόλογων παραγωγών, όπως το 2017 «La Perle by Dragone» και το 2022 «Dodici Note Tour».

    Εκτός από τα θεατρικά του επιτεύγματα, ο Cadre έχει συνεργαστεί με πολυτελή brand μόδας, όπως οι Dolce & Gabbana και Jean Paul Gaultier, και έχει εμφανιστεί σε περιοδικά μόδας. Οι παγκόσμιες περιοδείες του, όπου όχι μόνο δίνει παραστάσεις αλλά και προσφέρει masterclasses, έχουν εδραιώσει περαιτέρω τη φήμη του. Μέχρι στιγμής, η σημαντικότερη διάκρισή του ήρθε το 2022, όταν συμπεριλήφθηκε στη λίστα 30 Under 30 του Forbes, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο και την επιτυχία του στον κλάδο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

  • Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down σήμερα - Πώς καθιερώθηκε, τι συμβολίζει
    Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down σήμερα - Πώς καθιερώθηκε, τι συμβολίζει

    Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και το φετινό μήνυμα είναι ένα: «Δώστε τέλος στα στερεότυπα!».

    Ως είθισται, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down είναι ημέρα εγρήγορσης και αγώνα μέχρι να μπει ένα ουσιαστικό τέλος στις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με Σύνδρομο Down.

    Τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν νοητική υστέρηση (ήπια ή πιο βαριά) και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

    Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

    Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ιατρό John Langdon Down, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε, το 1866.

    Αφορά μια γενετική κατάσταση που προκύπτει από την εμφάνιση ενός (1) επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων. Για τον λόγο αυτόν το Σύνδρομο Down ονομάζεται επιστημονικά «Τρισωμία 21». Έτσι επιλέχθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21 = η 21η μέρα του 3ου μήνα του έτους).

    Γιατί γιορτάζεται η σημερινή ημέρα παγκοσμίως

    Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία ως ισότιμων μελών της. Τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί ότι, με την έγκαιρη παρέμβαση, την κατάλληλη εκπαίδευση, την αποδοχή και τη στήριξη του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος, τα άτομα με Σύνδρομο Down αναπτύσσονται και φτάνουν στο ανώτατο δυναμικό τους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να γίνουν ενεργά μέλη του.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Το κορίτσι με σύνδρομο Down που έγινε εξώφυλλο στην βρετανική Vogue, μιλάει στην ελληνική τηλεόραση
    Το κορίτσι με σύνδρομο Down που έγινε εξώφυλλο στην βρετανική Vogue, μιλάει στην ελληνική τηλεόραση

    «Όταν συναντώ ανθρώπους στον δρόμο, έρχονται κοντά μου και μου λένε ότι φαίνομαι αξιαγάπητη, όμορφη, εντυπωσιακή, υπέροχη και μετά μου ζητούν να βγάλουμε selfie» λέει η 20χρονη που είναι το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down.

    Η Ellie Goldstein μίλησε στο «Πάμε Δανάη» για την απόφασή της να σπάσει κάθε στερεότυπο και να γίνει η μούσα του οίκου Gucci αλλά και παιδική κούκλα.

    H Ellie Goldstein είναι ένα πάρα πολύ ταλαντούχο κορίτσι, που έχει κερδίσει τις διεθνείς πασαρέλες σπάζοντας κάθε στερεότυπο. Η 20χρονη είναι το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down.

    Γεννημένη στη Μεγάλη Βρετανία, ήδη, από τα πρώτα της παιδικά χρόνια ένιωσε την αγάπη της για τα φώτα και παρακολούθησε μαθήματα χωρού και υποκριτικής, ενώ από το 2017 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το χώρο του μόντελινγκ.

    Η Ellie Goldstein μίλησε αποκλεστικά στο «Πάμε Δανάη» για την ενασχόλησή της με τον σκληρό κόσμο της μόδας.

    «Γεια σας, είμαι η Έλι και αγαπώ τη μόδα. Όταν ήμουν 5 ετών συνήθιζα να κάνω πασαρέλα στο σαλόνι του σπιτιού μου, μακιγιαρισμένη και με φτιαγμένα τα μαλλιά μου. Το ίνδαλμά μου είναι η Μέριλιν Μονρόε και ο ίδιος μου ο εαυτός. Όταν πήγαινα στο δημοτικό ένιωθα διαφορετική σε σχέση με τα άλλα παιδιά, εγώ είχα αυτοπεποίθηση ενώ εκείνοι δεν είχαν», είπε αρχικά.

    «Στα 5 μου ξεκίνησα να κάνω μαθήματα χορού κι υποκριτικής. Αγαπώ τον χορό και την αποκριτική και χορεύω στο κολλέγιό μου στο Ρέντμπριζ και κυρίως ασχολούμαι με τις τέχνες, το θέατρο και τον χορό. Στα τέλη Ιουνίου θα παίξω στο κολέγιό μου σε μία παράσταση που λέγεται «Dear diary»», συμπλήρωσε το μοντέλο.

    «Στα 5 μου ξεκίνησα να κάνω μαθήματα χορού κι υποκριτικής. Αγαπώ τον χορό και την αποκριτική και χορεύω στο κολλέγιό μου στο Ρέντμπριζ και κυρίως ασχολούμαι με τις τέχνες, το θέατρο και τον χορό. Στα τέλη Ιουνίου θα παίξω στο κολέγιό μου σε μία παράσταση που λέγεται «Dear diary»», συμπλήρωσε το μοντέλο.

    Για το εξώφυλλο στη Vogue αποκάλυψε:

    «Όταν έκανα το εξώφυλλο στη Vogue, ήμουν σοκαρισμένη, ενθουσιασμένη, ήθελα να φωνάξω και να κλάψω από χαρά. Μου συμπεριφέρθηκαν στη φωτογράφιση σαν να ήμουν βασίλισσα, όπως πάντα άλλωστε. Η ομάδα ήταν πολύ φιλική».

    Για το γεγονός ότι έγινε κούκλα γνωστής εταιρείας σημείωσε πως, «όταν έμαθα ότι θα γίνω κούκλα σοκαρίστηκα, ενθουσιάστηκα, συγκινήθηκα και χάρηκα πολύ. είμαι η πρώτη κούκλα με σύνδρομο Down. Μοιάζει με εμένα και το πρόσωπό μου είναι στην κούκλα. Είχα μία ολόκληρη συλλογή από Μπάρμπο όταν ήμουν μικρή.

    Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου;

    «Όταν συναντώ ανθρώπους στον δρόμο, έρχονται κοντά μου και μου λένε ότι φαίνομαι αξιαγάπητη, όμορφη, εντυπωσιακή, υπέροχη και μετά μου ζητούν να βγάλουμε selfie», υπογράμμισε.

    Τέλος, έδωσε το δικό της μήνυμα στον κόσμο:

    «Να έχετε αυτοπεποίθηση, να είστε χαρούμενοι, να είστε ο εαυτός σας και να μην τα παρατάτε ποτέ», τόνισε κλείνοντας.

    Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξή της

    Πηγή: in.gr

  • ΕΕΕΕΚ Πύργου: Παγκοσμία μέρα για το Σύνδρομο Down
    ΕΕΕΕΚ Πύργου: Παγκοσμία μέρα για το Σύνδρομο Down

    Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21)και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

    Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν και δουλεύουν καθημερινά μαζί τους, μεγαλώνει και ακούγεται πιο δυνατά. Τα άτομα με σύνδρομο Down, ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά, όσο και ως ενήλικες. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και δράσεις της κοινωνίας ή κοινότητας στην οποία ζουν.

    Έχει αποδειχτεί, ότι, όταν τα παιδιά με σύνδρομο Down και άλλες αναπηρίες έχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε κοινές δράσεις με τους συνομηλίκους τους, τότε επωφελούνται από αυτό και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φιλίας, αποδοχής και σεβασμού από όλους, ενώ και τα ίδια τα παιδιά αυτά έχουν πιο υψηλές προσδοκίες για το μέλλον τους. Το σχολείο μας χρόνια τώρα διεκδικεί και αγωνίζεται για τα άτομα με σύνδρομο Down και για όλα τα άτομα με αναπηρία για μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς. Αγωνιζόμαστε για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση αυτών των παιδιών στην κοινότητα και βρισκόμαστε πάντα κοντά στην οικογένεια με όποιο τρόπο μπορούμε. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία στις επιλογές ζωής και στηρίζουμε τη λειτουργία των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης. Ίσως ήρθε η ώρα για την ίδρυση κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης με σωστές προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

    H ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ

    Πετράγιαννη Αγγελική

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δράση ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος για παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN
    Δράση ΚΔΑΠ μεΑ Ηλίανθος για παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN

    Ημέρα γιορτής!

    Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Συνδρόμου DOWN από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος).

    Για το λόγο αυτό βάψαμε πολύχρωμα τα χέρια μας, φτιάξαμε ένα πανό και το αφιερώσαμε στα παιδιά με σύνδρομο DOWN.

    Γιατί την αγάπη που μας δείχνουν αυτά τα παιδιά, οφείλουμε να τους την επιστρέφουμε πολλαπλά!

    Kdap mea down 3

    Τις δικές μας πολύχρωμες κάλτσες φέτος τις προμηθευθήκαμε από τον Σύλλογο Συνδρόμου DΟWN Ελλάδας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους και συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο DOWN #lotsofsocks.

    Διότι όπως έχουμε ξαναπεί, όλοι οφείλουμε να στεκόμαστε αρωγοί με κάθε τρόπο, μπροστά στο έργο που επιτελούν τέτοιοι σύλλογοι.

    «Πώς γίνεται μια περίσσεια να προκαλεί ‘ελλείψεις’ και πώς μπορεί μια έλλειψη να οδηγεί σε τόση περίσσεια;» (Απόσπασμα από την ταινία του Αργύρη Λιαπη «+1», αφιερωμένη στο σύνδρομο DOWN)

    Kdap mea down 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕΕΕΚ Πύργου: 16η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας του συνδρόμου Down
    ΕΕΕΕΚ Πύργου: 16η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας του συνδρόμου Down

    "Ας γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα, γιατί σε αυτό τον κόσμο χρειάζεται τόλμη για να είσαι διαφορετικός" Δημήτρης Ι. Κωστούρος

    Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 16η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του συνδρόμου Down. Κάθε χρόνο, η 21η Μαρτίου, είναι η ημέρα που γεμίζει με τις φωνές των ανθρώπων με σύνδρομο Down και με εκείνων που ζουν κ δουλεύουν καθημερινά μαζί τους. Η φωνή αυτή μεγαλώνει κάθε χρόνο και ακούγεται όλο και πιο δυνατά!

    Τα άτομα με σύνδρομο Down θα πρέπει να λαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση και ίσα δικαιώματα τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες. Ωστόσο τα άτομα με αναπηρία ακόμα και σήμερα βιώνουν την αρνητική στάση των υπολοίπων απέναντί τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    eeeek down 2

    Έχει αποδειχθεί ότι ένα θετικό περιβάλλον που προετοιμάζει σωστά ένα παιδί με σύνδρομο Down, έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην κοινωνική του αυτοπεποίθηση όσο και στην ατομική και επαγγελματική αυτονομία του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα άτομα με σύνδρομο Down με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να επιτύχουν επαγγελματική αποκατάσταση και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

    Στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές με σύνδρομο Down. Βασική επιδίωξη είναι η ένταξη των μαθητών αυτών στην κοινωνία. Μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών στα επαγγελματικά εργαστήρια του σχολείου μας επιτυγχάνεται η κοινωνική και επαγγελματική τους αυτονομία. Με την κατάλληλη προετοιμασία οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες αυτόνομης ζωής που έχουν ως στόχο να τους ξανουμε ενεργούς πολίτες.

    Σε ένα τέτοιο , λοιπόν περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντάς μας ένα ανεκτίμητος δώρο την ανιδιοτελή αγάπη τους.

    eeeek down 3

    Η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ

    Αγγελική Πετρόγιαννη

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βρετανία: «Μητέρα» ομολόγησε ότι άφησε την 24χρονή ανάπηρη κόρη της να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου
    Βρετανία: «Μητέρα» ομολόγησε ότι άφησε την 24χρονή ανάπηρη κόρη της να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου

    Η 49χρονη Έλαϊν Κλαρκ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 24χρονης κόρης της η οποία είχε σύνδρομο Down - Θα καταδικαστεί στις 7 Φεβρουαρίου

    Αντιμέτωπη με φυλάκιση είναι μια 49χρονη γυναίκα από το Μπλάκπουλ στη Βρετανία η οποία ομολόγησε πως άφησε την κόρη της που έπασχε από σύνδρομό Down να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου.

    Η Έλαϊν Κλαρκ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 24χρονης Ντέμπι Λιτς, η οποία πέθανε από ασιτία. Στην ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε πως το άτυχο κορίτσι είχε και εκτεταμένη λοίμωξη από ψώρα.

    Το αδυνατισμένο σώμα της 24χρονης ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα σπίτι στο Μπλάκπουλ του Λανκασάιρ, από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις 29 Αυγούστου 2019.

    Έξι άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τον θάνατο της Ντέμπι, ενώ και ο πρώην σύντροφός της Κλαρκ, Ρόμπερτ Μπρους, 45 ετών, από το Λιντς του Δυτικού Γιορκσάιρ, κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε ή προκάλεσε τον θάνατο ενός ευάλωτου ενήλικα. Αργότερα η κατηγορία εναντίον του αποσύρθηκε.

    Η Κλαρκ αρχικά είχε δηλώσει αθώα για τη δολοφονία της ευάλωτης κόρης της, αλλά άλλαξε την κατάθεση της μόλις 10 ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Θα καταδικαστεί στις 7 Φεβρουαρίου.
    Πηγή: protothema.gr
  • Θεσσαλονίκη: Έλληνες από όλον τον πλανήτη ενώθηκαν λίγο πριν το 2022 στο βίντεο-πρότζεκτ «Ένας κόσμος- μια αγάπη- ένας χορός»
    Θεσσαλονίκη: Έλληνες από όλον τον πλανήτη ενώθηκαν λίγο πριν το 2022 στο βίντεο-πρότζεκτ «Ένας κόσμος- μια αγάπη- ένας χορός»

    Από διάφορες γωνιές της Γης ακούγεται το δημοτικό τραγούδι «Μήλο μου κόκκινο», ενώ Έλληνες που ζουν σε όλο τον πλανήτη χορεύουν «μαζί» το παραδοσιακό συρτό. Η εικόνα αυτή ξεπροβάλλει από το βίντεο «Ένας κόσμος- μια αγάπη- ένας χορός», που δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου και «αγκαλιάστηκε» αμέσως από ομογενείς- και όχι μόνο.

    Το βίντεο είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας ελληνικών χορευτικών συγκροτημάτων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Αργεντινή, το Κατάρ, την Αυστραλία και την Ελλάδα (Κρήτη). Η ιδέα, όμως, ήρθε από τη Μόσχα, και συγκεκριμένα από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ). Η Ρωσίδα Ναταλία Νεχάεβα, μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του συγκροτήματος χορού του ΚΕΠ Οξάνα Ρακτσέγεβα αποφάσισαν να ενώσουν χορευτικά τους Έλληνες που ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    «Από τα παιδικά μου χρόνια, διαβάζοντας τους Ελληνικούς Μύθους λάτρεψα τον ελληνικό κόσμο!», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ναταλία Νεχάεβα και σημειώνει: «δεν έχω ελληνικές ρίζες, αλλά έχω βάλει στόχο να προωθήσω σε όλο τον κόσμο την ελληνική παραδοσιακή κουλτούρα». Η Οξάνα Ρακτσέγεβα, για την Πρωτοχρονιά, ταξίδεψε από τη Μόσχα στην αγαπημένη της, όπως τονίζει, Κέρκυρα. Δεν χορεύει μόνο, αλλά μελετάει επιστημονικά τους ελληνικούς χορούς και γράφει το διδακτορικό της, με θέμα την ιστορία των αρχαίων ελληνικών χορών. «Η Κέρκυρα είναι αγαπημένος μου προορισμός, εδώ μελετάω τους νησιωτικούς χορούς, απέκτησα πολλούς φίλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    thessaloniki xoros 2

    Για το βίντεο- πρότζεκτ «Ένας κόσμος- μια αγάπη- ένας χορός», λέει: «Συνεργαστήκαμε άριστα με ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα ανά τον κόσμο. Θα δημιουργήσουμε και αλλά βίντεο, με άλλους χορούς/τραγούδια, με τη συμμέτοχη χορευτικών από όλες τις ηπείρους. Δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό παγκόσμιο ελληνικό χωριό και δεν έχει σημασία σε ποια γλώσσα μιλάμε, αρκεί να κάνουμε σωστά ελληνικά βήματα!», λέει.

    Ένας από τους συντελεστείς του πρότζεκτ είναι ο Γιάννης Κωφόπουλος, ο οποίος ζει στη Μόσχα εδώ και οχτώ χρόνια και ως μουσικός κι ερμηνευτής έχει βραβευτεί αρκετές φορές για τη συμμετοχή του με ελληνικά τραγούδια, σε διαγωνισμούς στη Ρωσία. «Με το συλλογικό αυτό βίντεο θέλουμε να συνδέσουμε τον κόσμο ολόκληρο. Για όλους τους συμμετέχοντες δεν είναι απλώς ένα βίντεο, είναι όραμα, είναι πόνημα, γιατί όλοι εμείς υπηρετούμε με αγάπη τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωφόπουλος.

    Στο βίντεο- πρότζεκτ έλαβαν μέρος, μαζί με το χορευτικό συγκρότημα του ΚΕΠ Μόσχας, το συγκρότημα της ελληνοαμερικανικής παραδοσιακής Ένωσης «Greek American Folklore Society», από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, η ξακουστή χορευτική ομάδα του Παπαδόκωστα από το Ηράκλειο της Κρήτης, το χορευτικό της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία (Greek Orthodox Community of SA Dance Academy), η χορευτική ομάδα Οδυσσέας (Odyssey) από την Οτάβα του Καναδά (Dance Troupe), το χορευτικό «Grupo Oniramou» από το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το ελληνικό παραδοσιακό συγκρότημα από την Ντόχα του Κατάρ (Greek Folk Dancing Qatar). Ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του στο πρότζεκτ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Οικονόμου, από την Ακαδημία Χορού της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία. «Με χαρά και περηφάνια λάβαμε την πρόταση από τη Μόσχα», λέει και προσθέτει: «Έχουμε πολλά συγκροτήματα, συνολικά 90 άτομα, ηλικίας από 5 έως 80 χρόνων, μαθαίνουν ελληνικούς χορούς».

    thessaloniki xoros3

    Ο κ. Οικονόμου πιστεύει ότι η τρίτη γενιά Ελλήνων μεταναστών αγαπάει πολύ περισσότερο τον χορό. «Με κάθε βήμα περνάει στην ψυχή και τη ζωή η παράδοση, οι ρίζες μας», υπογραμμίζει ο χοροδιδάσκαλος, ο οποίος ανήκει στην τελευταία γενιά Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία. Είναι από τα Γιάννενα, όπου από μικρός συμμετείχε στα χορευτικά, αλλά έφυγε για την Αυστραλία πριν από 17 χρόνια. «Ευχόμαστε, στην καινούρια χρονιά να κρατάμε γερά την υγεία μας, αλλά και τα χέρια μας σφιχτά, σαν σε έναν μεγάλο κυκλικό, ελληνικό, παγκόσμιο χορό. Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε ανίκητοι», τονίζει.

    Η Φωτεινή Μπακοχρήστου ζει και εργάζεται εδώ και επτά χρόνια στο Κατάρ. «Στο χορευτικό συμμετέχω τρία χρόνια. Ήταν καταπληκτική ιδέα το πρότζεκτ “Ένας κόσμος- μια αγάπη- ένας χορός”, στο οποίο λάβαμε μέρος», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μπακοχρήστου, η οποία εργάζεται ως υπεύθυνη Έρευνας στο Γραφείο της Προέδρου του Ιδρύματος Qatar Foundation (Shaikha Moza Bint Nasser Al Thani, μητέρα του Εμίρη του Κατάρ), ενώ πριν, για πέντε χρόνια, εργαζόταν σε ερευνητικά πρότζεκτ για τα στάδια του World Cup2022. «Δεν ανήκω στους Έλληνες μετανάστες που νιώθουν έντονα τον νόστο για την πατρίδα, απλώς ζω κι εργάζομαι “λίγο μακριά” από την αγαπημένη μου Αθήνα», λέει και συμπληρώνει πως η συμμετοχή στο ελληνικό χορευτικό, τη βοηθάει πολύ. «Βρίσκομαι σε μια κοινότητα δικών μου ανθρώπων και δεν νιώθω μακριά από την Ελλάδα, γιατί δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω, καθώς θα μείνω στο Κατάρ όσο έχω δουλειά εδώ», εξηγεί.

    Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το «Μήλο μου κόκκινο» έχει ήδη 37.340 διαδικτυακές επισκέψεις από ανθρώπους που γοητεύτηκαν με τον σεβασμό στην παράδοση που έδειξαν οι χορευτές αλλά και οι μουσικοί από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Στην εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού συμμετείχαν οι: Ιωάννης Κωφόπουλος (Φωνή, κρουστά, επιμέλεια), Γκενάντι Λαβρεντίεβ (βιολί, κιθάρα, ηχοληψία- παραγωγή), Grekobanda (Μόσχα Ρωσία), Κώστας Διαμαντάκης (κρητική λύρα, φωνή), Μιχάλης Παπαδάκης (λαούτο), μουσικό συγκρότημα Παπαδόκωστα, Ηράκλειο Κρήτης, Σοφία Δημητρακοπούλου (φωνή), Σταμάτης Δημητρακόπουλος (φωνή), Πήτερ Μπούρνιας (κλαρίνο), Μάικ Πλουμπίδης (κιθάρα), μουσικό συγκρότημα Φλόγα (Αδελαΐδα, Αυστραλία), Γιάννης Μαντάς (κρητική λύρα, λαούτο, φωνή), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Σοφία Προκοπίδου

    Δείτε το βίντεο:

    Τις φωτογραφίες παραχώρησαν οι Γιάννης Κωφόπουλος και Ναταλία Νεχάεβα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch