Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 15:07

Μυστηριώδης μπάλα φωτιάς στον ουρανό μπερδεύει τους επιστήμονες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εκατοντάδες άνθρωποι κατά μήκος της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και βόρειων περιοχών της Αγγλίας εντόπισαν μια λαμπερή και ασυνήθιστη μπάλα φωτιάς να λάμπει στον νυχτερινό ουρανό.

Παρότι δεν είναι ακόμη 100% σίγουρο από πού προήλθε, επιστημονικές ομάδες είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για μετεωρίτη ή ένα μικρό κομμάτι αστεροειδή, ο οποίος διαλύθηκε την ώρα που έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Μία άλλη θεωρία που διακινείται είναι ότι πρόκειται για κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού όπως υπόλειμμα διαστημόπλοιου που έπιασε φωτιά καθώς εισερχόταν στην ατμόσφαιρα.

Εκατοντάδες άνθρωποι κατά μήκος της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και βόρειων περιοχών της Αγγλίας εντόπισαν μια λαμπερή και ασυνήθιστη μπάλα φωτιάς να λάμπει στον νυχτερινό ουρανό.

Παρότι δεν είναι ακόμη 100% σίγουρο από πού προήλθε, επιστημονικές ομάδες είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για μετεωρίτη ή ένα μικρό κομμάτι αστεροειδή, ο οποίος διαλύθηκε την ώρα που έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης.

Μία άλλη θεωρία που διακινείται είναι ότι πρόκειται για κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού όπως υπόλειμμα διαστημόπλοιου που έπιασε φωτιά καθώς εισερχόταν στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 13:30

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στις ακτές της Σκωτίας: 77 φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά και πέθαναν
    Τραγωδία στις ακτές της Σκωτίας: 77 φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά και πέθαναν

    Ένα κοπάδι 77 φαλαινών πιλοτών ξεβράστηκε στην ακτή σε μια παραλία των Ορκάδων, στις βόρειες ακτές της Σκωτίας.

    Δώδεκα από τα θαλάσσια ζώα ήταν ακόμη ζωντανά, αλλά σύμφωνα με τους διασώστες του British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), ήταν απίθανο να μπορέσουν να σωθούν.

    Άγνωστο γιατί βγήκαν στη στεριά

    Είναι άγνωστο τι προκάλεσε την προσάραξη, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι ήταν πιθανό μια φάλαινα να έμπλεξε και οι άλλες να την ακολούθησαν. Το κοπάδι περιλαμβάνει αρσενικές φάλαινες μήκους έως και επτά μέτρων, μαζί με θηλυκές, και μικρά φαλαινάκια.

    Στο σημείο έχουν μεταβεί ειδικοί από τη Σκωτία για να εξετάσουν το περιστατικό.

    Πιστεύεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό εκβρασμού στη Σκωτία τουλάχιστον από το 1995, όταν ιδρύθηκε το Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) -που καταγράφει αυτά τα περιστατικά- αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εκβρασμοί παρόμοιας κλίμακας.

    Χρονικό με αντίστοιχα περιστατικά

    Πέρυσι ένα ολόκληρο κοπάδι από 55 φάλαινες πέθανε μετά από εκβρασμό στο Λούις. Μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ζωντανές όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Μία μόνο τα κατάφερε, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

    Περίπου 60-70 από τα ζώα βρέθηκαν σε ρηχά νερά στο Σάδερλαντ το 2011.

    Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μεγαλύτερο αντίστοιχο περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα το 1927, όταν 126 φάλαινες ξεβράστηκαν επίσης νεκρές.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ιαπωνία: Γέμισε πυλώνες φωτός ο νυχτερινός ουρανός - Η εξήγηση για το ασυνήθιστο φαινόμενο
    Ιαπωνία: Γέμισε πυλώνες φωτός ο νυχτερινός ουρανός - Η εξήγηση για το ασυνήθιστο φαινόμενο

    Με το στόμα ανοικτό έμειναν κάτοικοι της Ιαπωνίας στο θέαμα που αντίκρισαν στον νυχτερινό ουρανό.

    Επρόκειτο για εννέα στύλους φωτός που «κρεμάστηκαν» από τον ουρανό φωτίζοντας όλο τον τόπο.

    Το μυστηριώδες θέαμα έλαβε χώρα στις 11 Μαΐου θυμίζοντας σκηνές ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

    «Μια λωρίδα φωτός εντοπίστηκε στον ουρανό πάνω από το λιμάνι Μικουρίγια στην πόλη Ντάισεν, γύρω στις 10 το βράδυ», έγραψε ένας χρήστης στο Χ.

    «Είναι σαν είσοδος σε έναν μυστηριώδη κόσμο», έγραψε ένας άλλος, ενώ δεκάδες χαρακτήρισαν τις εικόνες ως «εκπληκτικές».

    Φυσικά υπήρχαν και αυτοί που τρόμαξαν με τις εικόνες.

    «Τι είναι αυτό!; Είναι σαν να σε έχουν απαγάγει εξωγήινοι», έγραψε κάποιος.

    «Είναι σαν η περιοχή να δέχεται επίθεση», πρόσθεσε ένας τρίτος.

    Η εξήγηση για το φαινόμενο

    Το οπτικό φαινόμενο παράγεται όταν το φυσικό ή τεχνητό φως διαθλάται από κρυστάλλους πάγου.

    Μερικές φορές, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι παγοκρύσταλλοι σχηματίζονται πολύ κοντά στην επιφάνεια της Γης.

    Η πηγή φωτός μπορεί να είναι από οπουδήποτε: από τον ήλιο, από το φεγγάρι και από τους προβολείς του δρόμου. Οι πυλώνες φωτός μπορούν να παρατηρηθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

    Η εμφάνιση πυλώνων φωτός κάτω από τα πιο απομακρυσμένα βόρεια γεωγραφικά πλάτη είναι τόσο σπάνια που στο παρελθόν έχουν αναφερθεί ως ΑΤΙΑ (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) ή αλλιώς UFΟ.

    Μία άλλη εξήγηση είναι να πρόκειται για αντανακλάσεις από τα φώτα των υπεράκτιων αλιευτικών σκαφών, που διαθλώνται στα σύννεφα. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό στην περιοχή ως «Isaribi Kochu», δεν συμβαίνει τόσο συχνά, καθιστώντας το ένα σπάνιο και ενδιαφέρον θέαμα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τη βοήθεια της NASA ζητά η Σκωτία για να καταφέρει να εντοπίσει το τέρας της λίμνης Λοχ Νες
    Τη βοήθεια της NASA ζητά η Σκωτία για να καταφέρει να εντοπίσει το τέρας της λίμνης Λοχ Νες

    Το Κέντρο Λοχ Νες, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, ζήτησε από τη NASA και άλλους επιστήμονες και πανεπιστήμια να παράσχουν τις γνώσεις τους σε ένα νέο κυνήγι για το γνωστό «τέρας».

    Τον Αύγουστο του 2023 εκατοντάδες οπαδοί της Νέσι (όπως αποκαλείται χαϊδευτικά το τέρας του Λοχ Νες) συγκεντρώθηκαν στη λίμνη για το μεγαλύτερο κυνήγι των τελευταίων 50 ετών. Η νέα έρευνα, όπως αναφέρει ο Independent, θα πραγματοποιηθεί στην 90ή επέτειο της πρώτης οργανωμένης παρακολούθησης της επιφάνειας της λίμνης.

    Πρόκειται για την αποστολή του Σερ Έντουαρντ Μάουνταιν στις 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου 1934. Από τότε, οι Παρατηρητές του Τέρατος, όπως αποκαλούνται, έχουν καταγράψει πάνω από 1.156 περισταστικά στο επίσημο μητρώο θεάσεων του τέρατος του Λοχ Νες.

    Πέρυσι, το Κέντρο Λοχ Νες συνεργάστηκε με την Loch Ness Exploration, μια ανεξάρτητη και εθελοντική ερευνητική ομάδα, μαζί με εκατοντάδες εθελοντές, για να ερευνήσουν τα διάσημα νερά του Λοχ Νες. Μπορείτε να δείτε σχετικό ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί:

    Στις φετινές εκδηλώσεις, εκτός από την αναζήτηση του τέρατος, όσοι ταξιδέψουν στο Λοχ Νες θα μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την ταινία «Loch Ness: They Created a Monster», ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τη φρενίτιδα του κυνηγιού του τέρατος του Λοχ Νες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Τζον ΜακΛάβερτι. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση με τον ερευνητή Άλαν ΜακΚενα, από τη Loch Ness Exploration, ενώ την ιστορία του θα αφηγηθεί και ένας μάρτυρας που ισχυρίζεται ότι έχει δει το τέρας.

    Οι κυνηγοί της Νέσι μπορούν επίσης να ανέβουν σε ένα σκάφος μαζί με τον ΜακΚένα και να ακούσουν με τη χρήση υδροφώνου τους μυστηριώδεις ήχους που αντηχούν από τα βάθη της λίμνης.

    «Προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης»

    Πού κολλάει όμως η NASA σε όλα αυτά;

    H υπεύθυνη μάρκετινγκ του Κέντρου Λοχ Νες, Έιμι Τοντ, δήλωσε σχετικά στον Independent: «Ελπίζουμε ότι οι κυνηγοί της Νέσι σε όλο τον κόσμο θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους της NASA. Ελπίζουμε να τους προσεγγίσουμε μέσω της δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ζητούμε την εξειδικευμένη καθοδήγησή τους για να μας βοηθήσουν στη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας να βρούμε απαντήσεις. Έχουμε πάει σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ελπίζουμε ότι οι ειδικοί της NASA θα μπορούσαν να έχουν κάποια προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης για να σαρώσουν τη λίμνη. Θα πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους για το πώς θα την φέρουμε εδώ».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Καταιγίδα Ίσα: Ένας νεκρός στη Σκωτία - Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
    Καταιγίδα Ίσα: Ένας νεκρός στη Σκωτία - Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

    Φονικό αποδεικνύεται το πέρασμα της καταιγίδας Ίσα, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στη Σκωτία ένα άτομο έχασε τη ζωή του με την αστυνομία να απευθύνει έκκληση έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες μετά τον θάνατο ενός 84χρονου οδηγού την Κυριακή (21/1) έπειτα από την πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε πεσμένο δέντρο στο Εδιμβούργο.

    Στην Ιρλανδία, περισσότερα από 235.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα (22/1) χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, ESB, την οποία επικαλείται η ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE.

    Ένας υπεύθυνος του δικτύου, ο Μπράιαν Τάπλεϊ, εξήγησε στην RTE ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες για ορισμένους πελάτες.

    Σύμφωνα με την RTE, περίπου 150 πτήσεις -ή το 25% της κίνησης- ακυρώθηκαν χθες Κυριακή στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

    Στη Βόρεια Ιρλανδία, 45.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

    Δέντρα με εντυπωσιακά ελικοειδή κλαδιά που βρίσκονται στον δρόμο Dark Hedges και έγιναν διάσημα από τη σειρά «Game of Thrones», υπέστησαν επίσης ζημιές και τρία τέτοια δέντρα καταστράφηκαν από την καταιγίδα, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο του ιστότοπου.

    Σε όλη τη Βρετανία, περισσότεροι από 30.000 πελάτες είναι χωρίς ρεύμα, κυρίως στον βορρά, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC ο Λόρενς Σλέιντ, γενικός διευθυντής της Energy Network.

    «Μία από τις ανησυχητικές πτυχές αυτής της καταιγίδας είναι ότι έπληξε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα», προκάλεσε δυσκολίες στην αποστολή τεχνικών σε ολόκληρη τη Βρετανία για να εκτελέσουν τις εργασίες, είπε.

    Κόκκινος συναγερμός για ισχυρούς ανέμους εκδόθηκε τη νύχτα στη Σκωτία, όπου σήμερα το πρωί τα τρένα ήταν ακινητοποιημένα λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές.

    Δεκάδες σχολεία έχουν κλείσει στη Σκωτία.

    Σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, άνεμοι που κινούνταν με ταχύτητα έως και 160 km/h καταγράφηκαν στη βορειοανατολική Αγγλία.

    Η Ίσα είναι η ένατη ονομαζόμενη καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο.

    Μετά το πέρασμά της, την Τρίτη και την Τετάρτη, η καταιγίδα Τζοσλίν αναμένεται να φέρει μαζί της βροχές και ισχυρούς ανέμους στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN
  • Διάστημα: Αυτό είναι το πραγματικό χρώμα του Ποσειδώνα και του Ουρανού
    Διάστημα: Αυτό είναι το πραγματικό χρώμα του Ποσειδώνα και του Ουρανού

    Ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά τηλεσκόπια μεταξύ των οποίων το Hubble για να συγκεντρώσει νέα δεδομένα από το διάστημα.

    Τα στοιχεία αυτά προστέθηκαν στα δεδομένα του αρχικού διαστημόπλοιου Voyager.

    Οι διορθωμένες εικόνες δείχνουν ότι ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός έχουν παρόμοια γαλαζοπράσινη απόχρωση.

    Πριν από 30 και πλέον χρόνια, το Voyager της NASA, με δύο αποστολές πέταξε από τον Ουρανό στον Ποσειδώνα τραβώντας τις πρώτες κοντινές τους φωτογραφίες.

    Τότε ο Ουρανός φαινόταν να έχει ένα ωχρό γαλαζωπό χρώμα, ενώ ο Ποσειδώνας αποτυπωνόταν με ένα εντυπωσιακό βαθύ μπλε.

    Κατά την επεξεργασία για τη βελτίωση των εικόνων του Ποσειδώνα το χρώμα έγινε τεχνητά -πολύ, βαθύ μπλε.

    Οι πλανητικοί επιστήμονες γνώριζαν τότε για αυτή την τεχνητή ενίσχυση του χρώματος, ωστόσο η υπόθεση αυτή ξεχάστηκε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Χάος στην Αγγλία από τις πλημμύρες – Βυθισμένο στα νερά και το σιδηροδρομικό δίκτυο
    Χάος στην Αγγλία από τις πλημμύρες – Βυθισμένο στα νερά και το σιδηροδρομικό δίκτυο

    Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να προκαλούν οι πολύωρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν χθες σε αρκετές περιοχές της Αγγλίας.

    Εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ οι ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου σε αρκετά σημεία έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, προκαλώντας διατάραξη στις μετακινήσεις των πολιτών.

    Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Τρεντ στο Νότιγχαμσιρ, αλλά και καναλιών του Τάμεση στο Λονδίνο.

    Στο Χάκνεϊ Γουίκ του ανατολικού Λονδίνου 50 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους από πυροσβέστες, ενώ εκκενώθηκαν και σπίτια όπου ζούσαν κυρίως ηλικιωμένοι στις όχθες του Τρεντ.

    Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει έως και χίλιες κατοικίες, ενώ ένα πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στον Τάμεση και λειτουργούσε ως μπαρ την ουσία βυθίστηκε.

    Αρκετά για ακόμα μία ημέρα τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, με τμήματα του δικτύου να έχουν πλημμυρίσει, ράγες να έχουν καλυφθεί από λάσπη και δέντρα να έχουν ξεριζωθεί από τους ανέμους.

    Μεγάλες σιδηροδρομικές εταιρείες προειδοποιούν για «σημαντική διατάραξη» του προγραμματισμού τους και καλούν το επιβατικό κοινό να ελέγχει για τυχόν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πριν προσέλθει στους σταθμούς.

    Κλειστά λόγω πλημμύρας έμειναν την Παρασκευή και ορισμένα σχολεία σε κομητείες γύρω από το Λονδίνο.

    Αν και τα φαινόμενα σήμερα το πρωί έχουν υποχωρήσει, σε ισχύ παραμένουν σχεδόν 650 προειδοποιήσεις και συναγερμοί για περαιτέρω πλημμύρες, καθώς το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο νερό. Τις τελευταίες τρεις ημέρες η ποσότητα του νερού κατά τόπους έχει ξεπεράσει τα 35 χιλιοστά.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βελτίωση των καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN
  • Πλημμύρες και χιόνια πλήττουν τη βορειοδυτική Ευρώπη - Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία με θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου
    Πλημμύρες και χιόνια πλήττουν τη βορειοδυτική Ευρώπη - Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία με θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου

    Ένας νεκρός, ακυρώσεις στα τρένα, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αγγλία - Πλημμύρες στη βόρεια Γαλλία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    Τμήματα της βορειοδυτικής Ευρώπης προσπαθούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της τελευταίας από μια σειρά καταιγίδων του Ατλαντικού, οι οποίες προκάλεσαν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, την ώρα που η βόρεια Σκανδιναβία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

    Στη βόρεια Γαλλία, τα συνεργεία διάσωσης βοήθησαν κατοίκους να απομακρυνθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στην πόλη Αρκ στο Πα ντε Καλέ, μια περιοχή που πλημμύρισε για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Άλλα 20-40 χιλιοστόμετρα βροχής αναμένονται τις επόμενες ώρες και οι Aρχές σήμαναν κόκκινο συναγερμό, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο ποταμός Αά θα υπερχειλίσει.

    «Την πρώτη φορά, σκέφτεσαι είναι κακοτυχία, όμως τη δεύτερη φορά, αρχίζει να πλήττει το ηθικό και το πορτοφόλι σου», δήλωσε ο κάτοικος της Αρκ Αντονί Ρισεβέν, καθώς τον απομάκρυναν από το σπίτι του. «Αρχίζεις να διερωτάσαι για το μέλλον».

    Την ίδια ώρα, ένα φέριμποτ από τη Νορβηγία με προορισμό τη Δανία και με περίπου 900 επιβάτες, δεν κατάφερε να δέσει στην Κοπεγχάγη, εξαιτίας της καταιγίδας και ανέμενε να καταλαγιάσουν οι ισχυροί άνεμοι, αν και αυτό ενδεχομένως δεν θα συμβεί πριν από αύριο το πρωί, ανέφερε η ναυτιλιακή εταιρεία DFDS. Στη Νορβηγία, στην πόλη Κρίστιανσαντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, οι Aρχές ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν τα σχολεία και ακύρωσαν τα δρομολόγια όλων των δημοσίων λεωφορείων, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων.

    Η ίδια καταιγίδα, που έχει ονομαστεί Χενκ, στην άλλη πλευρά της Βόρειας Θάλασσας, προκάλεσε θύελλες και ισχυρές βροχοπτώσεις σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, προβλήματα στις μετακινήσεις και να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι εξαιτίας των πλημμυρών.

    Δέντρα έπεσαν σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μοτοσυκλετιστής στη νοτιοδυτική Αγγλία.

    Επιπλέον, μια 59χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην επαρχία της Ανατολικής Φλάνδρας του Βελγίου χθες, αφότου την χτύπησε ένας φράκτης εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης στη χώρα, δήλωσε η τοπική κυβερνήτης Καρίνα Βαν Κάουτερ, σε μια ανακοίνωση σήμερα.

    Στη Λαπωνία, στη βόρεια Φινλανδία, μια γυναίκα που αγνοείτο από χθες, ενώ έκανε σκι εν μέσω χιονοθύελλας, βρέθηκε αργότερα νεκρή έχοντας παρασυρθεί από μια χιονοστιβάδα. Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα για τον εντοπισμό του παιδιού της, έγινε γνωστό από τη φινλανδική αστυνομία.

    Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία με θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου

    Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα τη χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 25 χρόνια για τον μήνα Ιανουάριο στην επικράτειά της, ήτοι μείον 43,6 βαθμούς Κελσίου στο βορειότερο τμήμα της.

    «… Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία τον μήνα Ιανουάριο που η Σουηδία γνώρισε από το 1999», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματίας Λιντ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σουηδίας SMHI.

    Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στον σταθμό Κβίκγιοκ- Ορενγιάρκα, στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας. «Πρόκειται για την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί σε αυτήν την περιοχή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις» στο σημείο το 1888, συμπλήρωσε.

    Το θερμόμετρο σε πολλούς άλλους σταθμούς στη βόρεια Σουηδία, όπως στη Λαπωνία, έδειξε σήμερα θερμοκρασίες χαμηλότερες από -40 βαθμούς Κελσίου.

    Αν και η περιοχή είναι συνηθισμένη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το πρόσφατο κύμα ψύχους υποχρέωσε τις τοπικές εταιρείες λεωφορείων να αναστείλουν τις δραστηριότητές του και η σιδηροδρομική εταιρεία "Vy" ανακοίνωσε χθες ότι ακύρωσε όλα τα δρομολόγια των τρένων που κυκλοφορούν στα βόρεια της πόλης Ουμέα για πολλές ημέρες.

    Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφηκαν επίσης στη Φινλανδία, όπου χθες το βράδυ, στο βόρειο τμήμα της περιοχής της Λαπωνίας, ο υδράργυρος έπεσε στο εποχικό ρεκόρ των -38,7 βαθμών Κελσίου.

    Επιπλέον, στην πόλη Τάμπερε (νοτιοδυτικά) οι αγωγοί ύδρευσης πάγωσαν, με αποτέλεσμα περίπου 300 άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό χθες, μετέδωσε το τοπικό ΜΜΕ Yle.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Emma-Sofia Olsson

  • Φονική καταιγίδα σαρώνει Σκωτία και Βόρεια Αγγλία - Τρεις νεκροί
    Φονική καταιγίδα σαρώνει Σκωτία και Βόρεια Αγγλία - Τρεις νεκροί

    Τρεις άνδρες βρέθηκαν νεκροί σήμερα, παγιδευμένοι σε ένα αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από ποταμό στη βόρεια Αγγλία, η οποία πλήττεται, όπως και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, από την καταιγίδα Γκέριτ, που προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούσαν από το μεσημέρι το όχημα που έπεσε στον ποταμό Εσκ, κοντά στην πόλη Γκλέισντεϊλ. Λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) πυροσβέστες το εντόπισαν μέσα στον ποταμό. «Δυστυχώς, οι τρεις άνδρες που επέβαιναν σε αυτό είναι νεκροί» ανέφερε η αστυνομία του Βόρειου Γιορκσάιρ. Ένας άλλος άνδρας που προσπάθησε να τους βοηθήσει ανασύρθηκε σώος και είναι καλά.

    Οι Αρχές προειδοποίησαν ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή «καθιστούν επικίνδυνη την οδική κυκλοφορία».

    Η καταιγίδα Γκέριτ πλήττει τη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία

    Πολλές περιοχές, ιδίως στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία, πλήττονται από την Τετάρτη από την καταιγίδα Γκέριτ, που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και βροχή. Στο Αμπερντίν της Σκωτίας καταγράφηκαν ριπές ανέμου που έφθαναν σε ταχύτητα 136 χιλιομέτρων την ώρα.

    Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές σε περίπου 100 σπίτια κοντά στο Μάντσεστερ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

    Χιλιάδες κατοικίες παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το απόγευμα στη Σκωτία. Πολλά δρομολόγια τρένων και αεροπλάνων ματαιώθηκαν, ενώ πολλοί οδηγοί έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους εξαιτίας του χιονιού ή δέντρων που έπεσαν στο οδόστρωμα.

    Νοτιότερα, καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στα δρομολόγια των φεριμπότ που συνδέουν το Ντόβερ με τη Γαλλία, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη Μάγχη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ADAM VAUGHAN

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο