Κόσμος

Κορωνοϊός: Οι 65ρηδες που αρρώστησαν κινδυνεύουν κατά 80% και από αυτή την νόσο

Κορωνοϊός: Οι 65ρηδες που αρρώστησαν κινδυνεύουν κατά 80% και από αυτή την νόσο

Η μνήμη και η γνωστική ικανότητα των ηλικιωμένων ασθενών μετά τη νόσηση με κορωνοϊό μπορεί να απειληθεί άμεσα σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα

Στο στόχαστρο του κορωνοϊού μπαίνει και η γνωστική ικανότητα των ηλικιωμένων ατόμων σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη. Ειδικότερα, όσοι ηλικιωμένοι νόσησαν με κορωνοϊό, κινδυνεύουν περισσότερο από την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ εντός του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Alzheimer’s Disease», οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών διέτρεχαν έως και 50% με 80% υψηλότερο κίνδυνο. Ο κίνδυνος μάλιστα ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες άνω των 85 ετών.

«Δεδομένου ότι η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, έχει συσχετιστεί με τις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η φλεγμονή, θέλαμε να ελέγξουμε αν, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες διαγνώσεις της νευροεκφυλιστικής νόσου» αναφέρει η δρ. Ντέηβις.

Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο με επικεφαλής τους καθηγητές Πάμελα Ντέηβις και Κέρτις Γκάρβιν ανέλυσαν ηλεκτρονική στοιχεία περίπου 6,2 εκατομμυρίων ατόμων από τις ΗΠΑ την περίοδο 2020-21 που δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: σε όσους δεν νόσησαν με κορωνοϊό (5,8 εκατομμύρια στην ομάδα ελέγχου) και όσους νόσησαν με κορωνοϊό (περίπου 400.000).

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε σε ποιον βαθμό η Covid-19 μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή απλώς να επιταχύνει την εκδήλωσή της: «Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Πάντως δύο που θεωρούνται σημαντικοί είναι οι προηγούμενες λοιμώξεις, ιδίως οι ιογενείς λοιμώξεις, και η φλεγμονή» εξηγεί η δρ. Ντέηβις.

Όπως προειδοποιεί, «η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή και δύσκολη ασθένεια και θεωρούσαμε ότι είχαμε αντιστρέψει σε κάποιο βαθμό την κατάσταση με τη μείωση των γενικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Τώρα, με τις τόσες πολλές μολύνσεις στις ΗΠΑ, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της COVID-19 εξακολουθούν να αναδύονται. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο αυτής της νόσου».

Σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση του κορωνοϊού σε ευπαθείς ομάδες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με άνοια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Tumisu from Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup