Για διάπραξη εγκλημάτων πολέμουκάνει λόγο ο ΟΗΕ σε έρευνά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ αναφερόταν μέχρι τώρα σε υποψίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ωστόσο σήμερα οι ερευνητές του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως διαπράχθηκαν φρικαλεότητες στη χώρα.
Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Ουκρανία συστάθηκε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να διεξαγάγει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τον Μάιο νέα απόφαση, με την οποία ζητούσε από την επιτροπή να ερευνήσει ειδικά για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, της Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και της Σούμι.
Κατά τις έρευνές της στις τέσσερις αυτές περιοχές, η επιτροπή επισκέφθηκε 27 πόλεις και τοποθεσίες και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 150 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, διευκρίνισε ο πρόεδρός της Έρικ Μόζε σε μια πρώτη προφορική παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου.
«Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε, η Επιτροπή συμπέρανε ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Ουκρανία» σημείωσε ο επικεφαλής της, απαριθμώντας ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζώνες αμάχων, πολλές εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.
«Μας συγκλόνισε ο μεγάλος αριθμός των εκτελέσεων στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Η Επιτροπή διεξάγει τώρα έρευνα για τους θανάτους αυτούς σε 16 πόλεις και τοποθεσίες. Δεχθήκαμε αξιόπιστες καταγγελίες όσον αφορά πολλές άλλες περιπτώσεις εκτελέσεων, τις οποίες τώρα τεκμηριώνουμε» σημείωσε ο Μόζε.
Το κοινό χαρακτηριστικό των πτωμάτων που βρέθηκαν είναι τα ορατά σημάδια εκτελέσεων που φέρουν, όπως είναι τα δεμένα χέρια πίσω από την πλάτη, τα τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι ή οι κομμένοι λαιμοί.
Ο Μόζε κατήγγειλε επίσης τους βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.
Βασανιστήρια και βιασμοί
Οι μάρτυρες, πρόσθεσε, έδωσαν συγκλίνουσες μαρτυρίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης κράτησής τους.
Ορισμένα από τα θύματα ανέφεραν ότι, έπειτα από μια πρώτη κράτησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και κρατήθηκαν για εβδομάδες σε φυλακές.
«Αυτοί είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν, υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και υποχρεώθηκαν να είναι γυμνοί, όπως και άλλα είδη παραβιάσεων σε αυτά τα κέντρα κράτησης» υπογράμμισε ο Μόζε, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι μετά την μεταφορά τους σε κέντρα κράτησης στη Ρωσία, ορισμένα θύματα εξαφανίστηκαν.
Περιπτώσεις σεξουαλικής βίας αναφέρθηκαν επίσης στους ερευνητές του ΟΗΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς εξαναγκάστηκαν να είναι παρόντες κατά τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών.
Στις περιπτώσεις για τις οποίες διεξήγαγε έρευνα η επιτροπή, η ηλικία των θυμάτων σεξουαλικής βίας ή βίας λόγω φύλου κυμαινόταν από 4 ως 82 ετών.
Η επιτροπή τεκμηρίωσε επίσης περιπτώσεις στις οποίες παιδιά βιάστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν παράνομα. «Παιδιά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης σε τυφλές επιθέσεις με εκρηκτικά όπλα» κατήγγειλε ο Μόζε.
Ο ίδιος ανέφερε τέλος ότι η επιτροπή είχε επίσης να αντιμετωπίσει δύο περιπτώσεις κακομεταχείρισης Ρώσων στρατιωτών από τις ουκρανικές δυνάμεις.
«Αν και δεν είναι πολλές, οι περιπτώσεις αυτές εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο της προσοχής μας» διαβεβαίωσε.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ OLEG PETRASYUK